Yazılı Soruları

12.Sınıf Dil ve Anlatım 1.Dönem 2.Yazılı Soruları (A Grubu)

1. İyi bir resmin sadece renklerle, nitelikli bir müzik eserinin sadece seslerle oluşturulmayacağım bilenler, iyi bir şiirin de yalnız kelimelerle yazılamayacağını, buna bir de —- katmak gerektiğini de kabul ederler.
Bu parçada boş bırakılan yere anlam akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
A) atan bir yüreğin sesini
B) sanatçılara özgü duyuş ve duyarlılıkları
C) okurların yorum gücünü
D) “ilham” denilen iksiri
E) toplumun duyurmak istediği sesini

2. Ahmet Uluçay, Tavşanlı’nın küçücük bir köyünde gördüğü çocukluk düşlerini yıllar sonra dünyaya duyurmayı başardı. O tertemiz, sevgi dolu filmi “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak”, kendisi gibi büyük ırmaklara karışmak arzusuyla yanıp tutuşan köy çocuklarının düşlerini kucaklayıp dünyaya taşıyor şimdi. Uluçay, yazmaya ilk başladığım günlerden beri hiç görmeden, tanımadan sevdiğim dostlarımdan biridir benim. Dost olmak için birbirini görmeye gerek var mı? Yıllar var ki yaptığımız işlerle, sımsıcak selamlar gidip gelir aramızda. Ben onun dünyasını tanırım, o benimkini. Belli ki hayallerimiz aynı sularda yüzüyor.
Bu parçadan aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
A) Sanatçılar, eserleri aracılığıyla iletişim kurabilirler.
B) Yazarlar, en çok kendi yazdıklarını beğenirler.
C) Sanatla uğraşanlar, birbirlerini eleştirmekten hiç hoşlanmazlar.
D) Yönetmenler ve yazarların dünyaya bakışları çoğu zaman birbirine benzer.
E) Kimi zaman dostluklar küçücük olaylardan çıkan kıvılcımlarla başlar.

3. Büyük kültür eserlerini okumak insanın duygu ve düşünce dünyasını, bilimsel araştırmalar bilgi ve maharetini geliştirir. Okulu bitirdikten sonra kitap okumayanlar belli bir noktada durmuş saate benzerler. Zaman ilerledikçe onlar gerilerler. Meslek hayatının ve günlük zorunlulukların çemberinden bizi ancak kişiliğimize yeni bir şeyler katan kitaplar kurtarır. Güzel ve iyi bir kitap, insan için, gidilmemiş yeni bir ufuktur.
Bu parçada vurgulanmak istenen, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Öğrenmenin ve kendini geliştirmenin sonu yoktur.
B) Kişisel gelişimde okulu tek yol olarak görmek yanlıştır.
C) Kitap okumak zamanı değerlendirmek için en iyi yoldur.
D) Okumak, kişisel gelişimi sürdürmenin önemli bir yoludur.
E) Kültürel alanlarda uğraşanların farklı becerileri vardır.

4. Alaca karanlık gittikçe koyulaştı. Arkalarında, aşağıdaki ağaçların arasında bir sis, vadinin soluk sınırları üzerine serildi. Yıldızlar belirmesine rağmen gökyüzü berraktı. Yükselmekte olan ay batıya doğru ilerliyordu. Kayalık tepelerin etekleri gölgeler nedeniyle simsiyahtı. İzleri takip etmek artık çok güç olduğundan hızları azalmıştı.
Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden faydalanılmıştır?
A) Öyküleme – karşılaştırma
B) Betimleme – öyküleme
C) Karşılaştırma – betimleme
D) Tartışma – açıklama
E) Benzetme – tartışma 

5. Öncelikle, şiirsiz duramam, onun için. Sonra, öteki kitaplardan daha kolay okunur şiir kitabı. Sık sık bölünmez dikkatiniz. Örneğin üç dört saatlik bir otobüs yolculuğunda güzel bir oyunu, bir romanı kesintisiz okuyamazsınız. Oysa şiiri çabucak okursunuz.
Bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı olabilir?
A) Niçin şiiri bu kadar çok seviyorsunuz?
B) Niçin şiir yazıyorsunuz?
C) Niçin şiir kitapları daha kolay okunur?
D) Niçin yola çıkarken yanınıza kitap alıyorsunuz?
E) Niçin yolculukta şiir kitaplarını tercih ediyorsunuz?

6. Divan edebiyatında Şeyhi’nin Hârname’si edebiyatımızdaki ilk ………………… örneğidir.
Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Fabl
B) Mektup
C) Eleştiri
D) Otobiyografi
E) Anı
7. Onun istediğiniz bir hikâyesini seçin, seçtiğiniz hikâyenin herhangi bir yerinden bir kelime çıkarın ya da onun yerine başka bir kelime koymaya çalışın. Bunu genellikle başaramadığınızı göreceksiniz.
Bu parçada sözü edilen yazarın öykülerinde görülen anlatım özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Açıklık B) Akıcılık C) Yoğunluk
D) Duruluk E) Doğallık

8. I. Olmuş ya da olabilecek olayları anlatır.
II. Derin karakter tahlilleri yoktur.
III. Romana göre daha kısa bir türdür.
IV. Hikâyede kişi kadrosu geniştir.
V. Öykünün öğeleri arasında olay, zaman ve mekân yer alır.
Yukarıda hikâye (öykü) hakkında verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) I B) II C) III D) IV E) V

9. “Mendil Altında” eserinin yazarı ve hikâye türü hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
A) Memduh Şevket Esendal- Maupassant Tarzı
B) Sait Faik Abasıyanık-Çehov Tarzı
C) Ömer Seyfettin-Maupassant Tarzı
D) Memduh Şevket Esendal- Çehov Tarzı
E) Sait Faik Abasıyanık-Maupassant Tarzı

10. Aşağıdakilerden hangisi fablın özelliklerinden değildir?
A) Olay kahramanlarının genellikle insan dışı varlıklardan seçilmesi.
B) Sonunda ahlâk ve hayat dersi verilmesi.
C) Teşhis ve intak sanatına yer verilmesi.
D) Olayın çoğunlukla kır, orman veya köyde geçmesi
E) Süslü ve sanatlı bir dilin kullanılması

11. Aşağıdakilerin hangisi “masal” için söylenemez?
A) Çocukları eğiterek onların hayal dünyalarını, iyilik duygularını geliştirir.
B) Olayların geçtiği yer ve zaman gerçektir.
C) Birtakım tekerlemelerle başlar, olaylar -miş’li geç¬miş zamanla anlatılır.
D) Kahramanları cin, peri, dev, cadı gibi olağanüstü varlıklardır.
E) Sözlü edebiyat ürünüdür, bir yazar tarafından der¬lenerek kitaplaştırılabilir.

12.Ahlak dersi veren, didaktik, alegorik; kahramanları ço¬ğunlukla hayvan olan eserlerdir, insanlar arasında ge¬çen ibret verici olaylar, hayvanlar ya da cansız varlıklar arasında geçiyormuş gibi anlatılır. Manzum ve mensur yazılabilir.
Bu parçada sözü edilen tür aşağıdakilerden hangi¬sidir?
A) Masal
B) Hikâye
C) Fabl
D) Komedi
E) Roman

13. Aşağıdakilerden hangisi fabl türünün özelliklerinden değildir?
A)Teşhis ve intak sanatı sık kullanılır.
B)Didaktik bir yazı türüdür.
C)Ders veya öğüt verir.
D)Olaya dayalı bir anlatımı vardır.
E)Anlatıcı gözlemci bir bakış açısına sahiptir.

14. Aşağıdakilerden hangisi sanatsal metin türlerinden değildir?
A)Fabl
B)Anı
C)Hikaye
D)Şiir
E)masal
15. Kimi yazarlar hikâyelerinde tek olay bile anlatmadan hikâyeyi bitirirler. Olayın küçücük bir kısmındaki anlık bir hal,bu tür hikâyelerin temelini oluşturur.Bizim edebiyatımızda da olay yerine durumları anlatan hikâyelerin örnekleri vardır.Mahalle Kahvesi ve Şahmerdan,bu tür hikâyelerin en iyi örneklerindendir.
Parçada sözü edilen hikâye tarzının en iyi örneklerini aşağıdaki hangi yazarda görebiliriz?
A) Ömer Seyfettin
B) Ahmet Hamdi Tanpınar
C) Sabahattin Kudret Aksal
D) Halit Ziya Uşaklıgil
E) Sait Faik Abasıyanık
16. Karnı acıkan bir kedi avlanmaya çıkmış. Sinsi sinsi etrafı kolaçan etmiş. Tam bir kuşu gözüne kestirirken bir köpek görmüş. “Hemen kaçmalıyım, yoksa bu dünyadaki son anlarım” diye içinden geçirmiş. Kedicik kuşun dolgunluğuna bakakalarak: “Bugün de aç kaldım.” demiş.
Yukarıdaki anlatım aşağıdaki yazı türlerinden hangisine örnek gösterilebilir?
A) Roman
B) Öykü
C) Trajedi
D) Fabl
E) Anı

17. Hikâye ile ilgili olarak verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Gerçekleşmiş ya da gerçekleşebilecek olayların kısa şekilde anlatıldığı yazı türüdür.
B)Halk edebiyatımızda örneği olmayan hikâye, ilk kez Tanzimat döneminde edebiyatımıza girmiştir.
C) Dünya edebiyatında İtalyan yazar Boccacio’nun Decameron öyküleri bu türün ilk örnekleri sayılır.
D) Olay, kişiler, zaman ve mekân hikâyenin en önemli ögeleridir.
E) Ağır basan ögenin olay olduğu hikâyelere Maupassant tarzı hikâye denir.

18. “ İnsanlarla bağdaşmak için filancanın bir denizaltıya atlayıp Kuzey Kutbu’na gittiğini, geride kalan sevgilinin acı haykırışlarıyla kendisini bir kuleden aşağıya attığını yazmaya ne gerek var? Bunlar hep gerçekte olmayan sahte davranışlar. Yazılan konular sade olmalı. Yazar, cıvıldayan kuş değildir. Hikâyelerimi kılı kırk yarmadan, uzun tasvirlere kaçmadan gösterişten uzak yazıyorum ben.”diyen sanatçı kimdir ve sanatçının hangi hikâye türünde yazdığı söylenebilir?
A) Maupassant – Olay hikâyesi
B) Çehov –Durum hikâyesi
C) Sait Faik – Olay hikâyesi
D) Ömer Seyfettin- Durum hikâyesi
E) Memduh Şevket- Olay hikâyesi

19. Hikaye türünün dünya edebiyatında ilk örneğini kim, hangi eserle vermiştir?
A) Montaigne – Denemeler
B) John Steinbeck – Fareler ve İnsanlar
C) Boccacio – Decameron
D) Cervantes – Don Kişot
E) Moliere – Cimri
20. I. Olmuş ya da olabilecek olaylar anlatılır.
II. Yaratıcı yazılardır.
III. Olay, zaman ve mekân; öğelerinden bazılarıdır.
IV. Kişiler, geniş bir zaman çerçevesinde ve karakterlerinin hemen tüm özellikleri üzerinde durularak işlenir.
V. Olaylar oldukça geniş yer tutar.
Yukarıda verilen özelliklerin hangisi ya da hangileri roman ve öykünün ortak özellikleri arasında yer almaz?

A) Yalnız IV
B) II ve IV
C) Yalnız V
D) II-IV-V
E) IV ve V
21. Batılı anlamdaki ilk tarihi romanımız nedir?
A) Aşk-ı Memnu
B) Cezmi
C) İntibah
D) Şair Evlenmesi
E) Mai ve Siyah

22. I. Deneme
II. Masal
III. Eleştiri
IV. Fabl
V. Hikaye
Numarallanmış nesir türlerinden hangilerinde öyküleyici anlatım kullanılmaz?
A) I. ve III.
B) II. ve III.
C) III. ve IV.
D) II. ve V.
E) IV. ve V.

23. Olayın ağır bastığı bu öykülerde olayın akışıyla olayın zamanı arasında düzenli bir bağ vardır. Okuyucu bir gerilim içerisinde tutulduktan sonra aşamalı bir biçimde çözüm bölümünde bu gerilim giderilir.
Aşağıdaki yazarlardan hangisi bu parçada sözü edilen öykü türünde eser vermemiştir?
A) Sabahattin Ali
B) Memduh Şevket Esendal
C) Ömer Seyfettin
D) Fakir Baykurt
E) Refik Halit Karay
24. Aşağıdaki roman türü – eser eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
A) Pikaresk roman – Candide
B) Duygusal roman – Genç werther’in Acıları
C) Tezli roman – Ölü Canlar
D) Gotik roman – Frankeştayn
E) Tarihi roman – Salambo
25. Türk edebiyatında ilk roman Şemsettin Sami’nin …………………adlı eseridir; ancak bu roman teknik yapısı ve karakter tahlilleri bakımından zayıf olduğu için ilk edebi roman olarak Namık Kemal’in ……………………… adlı eseri kabul edilir.
Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Telemak-Cezmi
B) Araba Sevdası-Mai ve Siyah
C) Şair Evlenmesi-Telemak
D)Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat-İntibah
E) Hasan Mellah- Hüseyin Fellah

Cevaplar:

1.C

2. A

3.D

4.B

5.B

6.A

7.D

8.D

9.D

10.E

11.B

12.C

13.E

14.B

15.E

16.D

17.B

18.B

19.C

20.E

21.B

22.A

23.B

24.D

25.D

12.Sınıf Dil ve Anlatım 1.Dönem 2.Yazılı Soruları (A Grubu)’nı indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

12dilveanl1d2yzlAgrb

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenler için faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap