Roman Yorum-Özet

Bir Muhteşem Güneş-Khaled Hosseini

Bir Muhteşem Güneş Khaled Hosseini’nin Uçurtma Avcısı kitabından sonraki ikinci kitabıdır. Uçurtma Avcısı kitabında olduğu gibi bu kitabında da yazar vatanına duyduğu özlemi ve vatan sevgisini harika bir şekilde yansıtmayı başarmıştır. Yazar hikayesini iki kadın üzerinden anlatmaktadır.

Khaled Hosseini, arkadaşlık, dostluk, dayanışma ve aşk kavramlarını eserlerinde çok iyi bir şekilde işlemiştir. Kitabında küçük yaşlarda evlendirilen kız çocukları ve  kadınların dramlarına bariz bir şekilde dikkat çekilmiştir. Yaşanan dramlara rağmen her zaman ümit var olmak ve yaşam sevinci ile dolmak gerektiğini vurgulamaya çalışmıştır.

Eserimizin başkahramanı Meryem adındaki talihsiz bir kadındır. Meryem’in hayatı zorluklar içinde geçmiştir. Meryem evlilik dışı bir evliliğin meyvesi olarak dünyaya gelmiş, babası tarafından kabul edilmemiştir. Meryem her şeye rağmen babasını görmek için yanına gitmiş, babası Meryem’i yanına kabul etmemiştir.

Meryem üzgün bir şekilde annesinin yanına gider. Gittiğinde psikolojik sorunlar yaşamakta olan annesinin intihar ederek canına kıydığını görür ve çaresiz tekrar babasının yanına döner. Meryem’in  babasından başka sığınacağı kimsesi yoktur.

Babası Meryem’den bir an önce kurtulmanın planlarını yapmaktadır. Meryem’i Raşit isminde orta yaşlı bir adam ile evlendirir. Başlangıçta Raşit Meryem’e iyi davransa da daha sonra ona karşı kötüleşmeye başlar. Hele ki Meryem Raşit’in çocuğunu düşürdükten sonra daha da kötüleşir. Meryem günden güne çok çeşitli zorluklarla mücadele etmek zorunda kalır.

Meryem, Leyla adında bir arkadaşı ile aynı evde kalmaya başlar. Leyla’nın kocası savaşta ölmüştür. Bundan böyle bu iki kadının hayatı ve kaderi birleşmiştir. Raşit denen adam Leyla’ya da göz koyar ve ona sahip olmak için planlar yapar. Genç bir kadını evinde barındıramayacağını bahane ederek Leyla ile evlenmek ister.

Leyla bu evlilik işine razı değildir. Çünkü o, Tarık isminde bir delikanlıya aşıktır, hatta ondan hamiledir. Raşit Tarık’ın öldüğüne Leyla’yı inandırarak onunla evlenmeye muktedir olmuştur. Raşit, Leyla’ya Meryem’den daha fazla ilgi göstermektedir. Leyla ise Tarık’tan olan çocuğunu doğurur, fakat Raşit’ten gizler. Leyla doğurduğu bu kız çocuğuna Azize adını verir.

Leyla, Raşit’ten de Zalmay adında bir çocuk doğurmuştur. Meryem, Azize’ye karşı bir yakınlık duyar. Çünkü Azize de kendisi gibi yasak aşkın meyvesidir.

Leyla bir gün tesadüfen Tarık ile karşılaşır. Gözlerine inanamaz, onu eve alarak başından geçenleri anlatmak ister. Fakat Raşit’ten olma çocuğu Zalmay, annesini babasına eve bir erkek aldığı gerekçesi ile şikayet eder. Raşit genç kadını dinlemeden öldüresiye döver. Olanlar karşısında kendine hakim olamayan Meryem Raşit’e kürekle vurarak onu öldürür ve Leyla ile Tarık’ın kaçmalarına yardımcı olur. İşlediği cinayetten dolayı da idama mahkum edilir.

Leyla kendisine yardımcı olan Meryem’i hiç unutmaz ve ona minnet duyguları ile günlerini geçirir.

Khaled Hosseini’nin Bir Muhteşem Güneş isimli eserinde Afganistan’da kadın olmanın ve bir kadın olarak toplumsal hayatta var olabilmenin zorluklarını harika bir şekilde yansıtmıştır. Küçük yaşlarda evlenmek zorunda kalan genç kızların dramı bizim toplumumuzdan da bir şeyler çağrıştırıyor gibi.

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap