Eğitimle İlgili Yazılar

Çocuğumuza Hayat Boyu Lazım Olacak İlkeleri Kazandırmak İçin Neler Yapmalıyız?

1.İki kişi veya varlık arasındaki anlam alışverişine iletişim diyoruz. Ailede çocuğunuzla çok iyi bir iletişim kurmalı ve sıcak bir aile ortamı oluşturmalısınız. Eğer böyle olmazsa çocuğunuz bu mutluluğu sizin olmasını istemediğiniz ortamlarda arayabilir.

2.Tasarffu öğretin çocuğunuza. Yani zamanını, parasını ve emeğini tasarruflu kullanmayı öğretin. Derslerine çalışırken planlı olmayı öğretin.


3. Çocuğunuza sorumluluk verin. Mesela ilkbaharda bir saksı alın ve bu saksıya çilek dikin. Ona bu çileğe bakmasını, onu her gün sulamasını söyleyin. Böylece ondaki sorumluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olun.


4.Herhangi bir şeyi satın almadan da ondan yararlanılacağını ona öğretin. Mesela kitap alma maddi şartları el vermeyebilir bu durumda kütüphaneyi kullanmayı veya ikinci el kitapçıdan ucuza kitap alınabileceğini ona öğretin.


5. Çocuklarınızın yanında eşinize davranışınız çocuk tarafından model alınacağını da göz önünde bulunarak onların yanında daha kibar olmaya gayret gösterin.


6. Herhangi bir olumsuz davranışı karşısında çocuğunuza bundan hoşlanmadığınızı halinizle ve sözcüklerle ifade edin.


7. Olumsuz davranışlarının sonuçlarına katlanmayı ona öğretin. Odasını kirlettiyse kendinin temizlemesini sağlayın. Bir arkadaşının topunu patlatmışsa topun parasını kendi biriktirdiği paradan, harçlığından verdirin.


8.Çocuklarınıza ancak benim dediğim olacak şekilde davranmayın. Onları olduğu gibi kabullenerek kapasiteleri ve yetenekleri ölçüsünde davranın onlara.


9. Çocuğunuza hatalarını telafi etme yollarını gösterin.


10. Çocuklarınız arasında adil davranın ki onlardaki hak ve adalet duygusu zedelenmesin.


11. Saçma sapan sorular sorsa bile onun sorularını cevapsız bırakmadan cevaplamaya çalışın.


12. Mükemmeliyetçi olursanız yüksek beklenti içine girerseniz. Bu durumda çocuğunuz kendini baskı altına hisseder ve değişik psikolojik problemleri olur. Bundan dolayı mükemmeliyetçi olmayın.


13. Çocuğunuza iyiliğin, doğruluğun, dayanışmanın önemini anlatan masallar, fıkralar ve hikayeler anlatın.


14. Çocuğunuzun zararlı alışkanlıklardan uzak durması için öncelikle siz bu tür alışkanlıklardan uzak durun, bu tür alışkanlıklarınız varsa da en kısa sürede buna bir son verin.


15. Çocuğunuza uyguladığınız kuralların nedenini anlatırsanız çocuğunuz ikna olacak ve kurala uyma noktasında daha istekli olacaktır.


16. Çocuğunuzu tanımaya çalışın. Onun hayata, insanlara ve çevreye nasıl baktığını, olayları nasıl algıladığını anlamaya çalışın.


17. Toplumumuzda uyulması gerekli davranış kalıplarını öğretin. Nerede nasıl davranılması gerektiğini, oturup kalkmasını öğretin.


18. Bazı çocuklar yaptıkları hatalar sonrasında özür dilemeye meyilli olmayabilir. Bu tip çocukların yapıları buna hazır olmayabilir. Bundan dolayı onlardan hemen özür dilemelerini beklemeyin.


19. Çocuklarınızla sert tartışmalara girmeyin. Onlarla fikir üretmeye yönelik tartışmalar yaparsanız çocuğunuz bir tartışmanın nasıl yapılması gerektiğini öğrenecektir.


20. Onlara zaman ayırın. Onlarla kuracağınız duygusal bağ onu hayat boyu etkileyecektir.

21. Çocuğunuzu korkutma ve sindirme yoluna gitmeyin. Aksi takdirde çocuğunuzun kişiliğine darbe vurmuş olursunuz.

22. Ne aşırı disiplinli ne de aşırı gevşek olun. Orta yolu bulmaya çalışın.


23. Ona davranırken çelişkili davranışlar sergilemeyin. Tutarlı olun. Böyle yapmazsanız çocuğunuz hangi şekilde davranırsam nasıl bir tepkiyle karşılaşırım, sorusunu kendisine soracak ve kararsız bir kişilik geliştirmesine sebep olacaktır.


24. Yaptığı olumsuz bir davranıştan ötürü çocuğunuza, “Ben senin annen değilim.” gibi davranışlar içine girmeyin. Bu tip davranışlar annesini kaybedeceği korkusuyla çocuğun ruh sağlığının bozulmasına sebep olacaktır.


25. Çocuğunuzun zihnini geliştirmek için faaliyetler yapın. Ona kitap okutun, hayatı sorgulatın. Olayların nedeni konusunda yorumlarını geliştirici sorular sorun.


26. Onları okumaya alıştırın.


27. Onun önemsediğini kendisine hissettirin ki çocuğunuz kendini değerli hissetsin.


28. Onu başka çocuklarla kıyaslamayın. Kıyaslanan çocuklarda kendini değersiz hissetme eğilimi olur. Bu şekilde büyüyen çocuklar güvensiz büyürler, kimseye de güvenleri olmaz.


29. Çocuğunuzu kendilerini gerçekleştirebilecekleri fırsatlar verin. Mesela onların yaptığı bir resmi size göstermesini sağlayın, şarkı söylemelerini veya şiir okumaların sağlayın ki kendilerini anlatmaya cesaretleri olsun.


Kısacası anne babalar çocuklarına bu şekilde davranırlarsa onların küçük yaştan başlayarak hayata dair önemli ilkeleri kazanmalarını sağlayacaklardır. Çocuklara hayat okulunda bırakılacak en büyük sermaye onlara kazandırılacak bu prensiplerdir.

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap