Rehberlik

Çocuklara Sorumluluk Bilinci Kazandırmak

cocuklarda sorumluluk bilinci kazandirma

Sevgili okuyucular, çocuklara sorumluluk bilinci kazandırmak çok önemli bir konudur. En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim de siz de rahatlayın ben de. Çocuklarımıza kazandırmamız gereken tüm kazanımların tamamında en büyük görev anne babalara düşmektedir.

Anne babalardan sonra görevli durumunda bulunan insanların payları anne babalar kadar olamaz. Bundan dolayı “Kızım sana diyorum, gelinim sen anla.” misali çocuklarla ilgili ne anlatırsak onları anne babalar kendilerine söylenmiş kelamlar olarak algılasalar iyi olur.

Sorumluluk bilinci çocuklarda başarıyı ve mutluluğu etkileyen en önemli faktördür. Bundan dolayı çocuklara sorumluluk bilinci kazandırmak için gayet sarf etmekte fayda vardır. Biz yetişkinler sabırsız insanlarız. Zaten problemlerimizin çoğunluğu da bizim sabırsızlığımızdan kaynaklanmaktadır.

Çocuklarımız daha küçük yaşlarda iken onlara küçük sorumluluklar versek ve çocuklar verilen görevleri yapıncaya kadar sabretsek onların bir becerilerinin gelişmesini sağlamış olacağız. Oysa yoğun iş temposu ve hayattaki koşuşturmalar sebebiyle çocuklarımızın beceri kazanmalarına engel oluyoruz.

6-7 yaşına geldiği halde kendi başına yemeğini yiyemeyen ayakkabısını giyemeyen o kadar çok çocuğumuz var ki bu çocuklara üzülmemek elde değildir. Anne babaların yapması gereken, çocuklarının kırıp dökmesine bakmaksızın onlara uygun ortamları sağlayarak becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Çocuklarımıza karşı aşırı koruyucu bir tavır sergilemek, onların öz güvenlerinin gelişmesine engel olmaktadır. Onlara fazla koruyucu davranmaktan vazgeçmeli ve yaşlarına uygun sorumluluklar vermeliyiz.

Çocuklarımızın yaşlarına uygun sorumlulukları yapmaları için onları teşvik etmeli, beklenen davranışları yaptıklarında da takdir etmeyi bilmeliyiz. Çocukları doğru davranışları yaptıktan sonra takdir etmek bu davranışları alışkanlık haline getirmelerine sebebiyet verir.

Çocuklarımıza davranışlarının sonuçlarını yaşatmalıyız. Örnek olarak oyun oynadıktan sonra oyuncaklarını toplamayan çocuklara bazı günlerde oyuncaklarla oynamama cezası verirsek çocuklar oyuncakları toplamadığı zaman oyun oynayamayacağını anlamış olurlar.

Çocuklara sorumluluk verirken işi abartmamak gerekir. 3 yaşındaki bir çocuğa oda dolusu oyuncağı toplama görevi verirsek çocuk bu görevi yapamayacağı için hem çaresizlik hissi yaşar hem de boyunu aşan sorumluluktan dolayı kendine olan güvenini kaybeder. Bu durum çocukta kaygı gelişimine sebep olur.

Çocuklara sorumluluk bilinci kazandırmak sistemli bir çabayı gerektirir. Bunca şey söyledik özetlemek icap ederse;

  • Çocuklara küçük sorumluluklar verin.
  • Koruyucu anne baba tutumundan vazgeçin.
  • Verilen görevleri yapmaları için tatlı bir üslup ile teşvik edin.
  • Verilen görevleri yaptıklarında takdir edin.
  • İşi çok fazla abartmayın.
  • Örnek olun.
  • Çocuklarınızla birlikte yaşamı bir oyuna dönüştürün.
  • Her şeyi oyun tadında öğretin.
Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap