Testler

Cümle Çeşitleri Test 1

CÜMLE ÇEŞİTLERİ TEST 1

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı vardır?
A) Ben sizin çalışmadığınızı bilmiyor muyum sanki?
B) Misafirleri için en güzel yemekleri hazırlamaz olur muyum hiç?
C) Sizce bu iş için gerekli olan şartlar nelerdir?
D) Mahir’in ne kadar yaramaz olduğunu bilmez miyiz?
E) Aşk olsun sana! Düğünün olur da gelmez miyim?

2. Aşağıdakilerin hangisinde şart anlamı vardır?
A) Oyuncak setini iki gün sonra getirmek üzere arkadaşına verdi.
B) Ona daha sakin bir eda ile bakmaya başladı.
C) Kalabalığın pek az gürültü yapmakta olduğun anladı.
D) Bunların binlerce ucu meşalelerin ışığında parlıyordu.
E) Bu yüzden adamlar söylenmeye, kızmaya başlamışlardı.

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisi biçimce olumsuz, anlamca olumludur?
A) Binanın diğer cephesinde bir şey görmek mümkün değildi.
B) Meşalelerin ışığı cephenin üst kısmına kadar erişemiyordu.
C) Serseriler kapıya yaklaşmaya cesaret edemiyorlardı.
D) Direğin kımıldadığı yoktu.
E) Bayram abi bu konuda adım atmadı değil.

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, anlamına göre diğerlerinden farklıdır?
A) Amma da korkak şeylermişsiniz be!
B) Bu yüzden kıskaç işlemiyor ki!
C) Bu iş için bir koç kafası lazım.
D) Kapının kanatları birden parçalanıverdi.
E) Fakat artık ok yaydan çıkmıştı.

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir dilek cümlesidir?
A) Şu paraşütle bir kere atlayalım bari!
B) Bu merdiveni ne yapacaksın, a çocuk?
C) Sonra yine merdiveni tırmanmaya devam etti.
D) Birdenbire taş kesilmiş gibi kaldı.
E) Karşı koyar gibi bir hali vardı.

6. “Günün belli bir zamanı yağmur yağmaya başlıyor.” cümlesinin devrik, olumsuz şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Başlıyor mu yağmur günün belli bir zamanı?
B) Yağmur yağmaya başlamıyor günün belli bir zamanı.
C) Başlamıyor mu günün belli bir zamanı yağmur?
D) Günün belli bir zamanı yağmur yağmaya başlamıyor.
E) Başlıyor yağmaya günün belli bir zamanı.

7. Aşağıdakilerden hangisinde soru anlamı yoktur?
A) Böyle bir ihtimal var mı?
B) Okulunuzun yemekleri güzel miydi?
C) Tekneyle seyahate çıkmaz olur muyum?
D) Bununla yemek pişirebilir miyiz?
E) Bu yemeğin içinde neler var?

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisi ögelerinin dizilişine göre farklıdır?
A) Neden söz ettiğimi bilmiyor musun?
B) Sana irmik helvası yapayım.
C) Beğenmeyince ona başka bir hediye gönderdim.
D) Nasıl tanımazsın onu?
E) Bu yüzden mi bana böyle davranıyorsun?

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemine göre ötekilerden farklıdır?
A) Doktor seni hemen görmek istediğini söyledi.
B) Bu yaz ne yapmayı düşünüyorsunuz?
C) Banu, benim için bir kuzen gibidir.
D) Yine her zamanki şeyleri söylüyorsun.
E) Bütün ailesini bir trafik kazasında kaybetti.

10. Geçen seneki depremde on bin kişi ölmüştü.
Aşağıdaki cümlelerden hangisi yükleminin türüne göre yukarıdaki cümle ile özdeş değildir?
A)Bu afişi şehrin her tarafına astırdı.
B) Kağıt havluyu tasarladık sizin için.
C) Beni anlayacaksın büyüyünce.
D) Senin saçında ne var öyle?
E) Beni beklersen seninle geleceğim.

11. Aşağıdakilerden hangisi olumsuz bir fiil cümlesidir?
A)Pantolonun paçasını terziye yaptırdı.
B) Onun böyle göründüğüne bakmayınız.
C) Hastanın durumu iyi değildi.
D) Çok çalışmak zorunda değilmiş.
E) Yanıma çakmak yoktu.

12. Aşağıdakilerden hangisi devrik bir isim cümlesidir?
A) Bunlar sizin için değil.
B) Size yardım etmeye hazır değilim.
C) Yerinde yokmuş üç günden beri.
D) Onun keskin dişlerinden kaçacak hıza sahip değil.
E) Yaz sıcakları burada elli yedi dereceye ulaşmaz.

13. Aşağıdakilerden hangisi olumsuz bir soru cümlesidir?
A) Tırtıllar, tiklikler için iştah açıcı mıdır?
B) Kurbağaların saklanacak kadar yeri yok muydu?
C) Şimdi su rezervlerini kullanma zamanı mı?
D) Bu kaktüslerin bazıları şurada mıydı?
E) Bir toz duvarı oluşturmuyordu.

14.Aşağıdakilerden hangisi devrik bir isim cümlesidir?
A)Toplanan bulutlar nemle doluyor.
B)Kırmızı kurbağalarda bir tür zehir var.
C)Yarış içindekiler sınıftaki arkadaşlar.
D)Kurbağa larvalarının hayatta kalma oranı yüzde bir.
E)Ama buraya onlardan önce gelenler var.

15.Aşağıdaki cümlelerden hangisi, kurallı bir fil cümlesidir?
A)Burası, hep susuz değildi.
B)Tuz Gölü’nün sadece dörtte bir kalmış durumda.
C)Martılar arı yer mi sence?
D)Kar yiyerek susuzluğunu gidermeye çalışıyor.
E)Hanım makarna yapıyordur şimdi.

16.Aşağıdaki cümlelerden hangisi eksiltili cümle değildir?
A)Cadde ortasında bir büfe.
B)Şehrin orta köşesinde büyük bir park.
C)Bizim mahallede tren istasyonu var.
D)Etrafı çamlarla dolu bir okul.
E)karşımda karlarla dolu bir dağ.

edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar:1-C, 2-A, 3-E, 4-B, 5-A, 6-B, 7-C, 8-D, 9-C, 10-D, 11-B, 12-C, 13-B, 14-C, 15-D,16-C

Bu testi word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Cümle-Çeşitleri-Test-1

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap