Testler

Cümle Çeşitleri Test 2

CÜMLE ÇEŞİTLERİ TEST 2

1.Öfkeden gençleşmiş gibiydi. Geniş adımlarla odayı arşınlamaya başladı. Artık gülmüyordu, korkunç bir hali vardı. Bu tilki gibi adam şimdi sırtlana dönmüştü. Dudaklarını oynatıyor, yumruklarını sıkıyor, konuşamadığı için boğulacak gibi oluyordu. Birdenbire başını kaldırdı. Çukura kaçmış gözleri parladı.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
A) İsim cümlesi
B) Bağlı cümle
C) Sıralı cümle
D) Olumlu cümle
E) Birleşik cümle

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisi basit cümledir?
A) Peki bunun benimle ne ilgisi var?
B) Hastaneydin, öyle değil mi?
C) Yapabileceğimiz hiçbir şey yok.
D) Kardeşin için endişelenmene gerek yok.
E) Benden başka gidecek yerin var mı?

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yan cümlecik yoktur?
A) Solunum cihazını durdurmamız gerekiyor.
B) Onun sağlığına kavuşması için kaç gün gerekiyor?
C) Son nefesini verirken neler söylemiş?
D) Bunun için neden kimseden yardım istemiyorsun?
E) Dertlerinle yaşamayı da öğreneceksin?

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapı bakımından farklıdır?
A) Sana veda etmek için aradım.
B) İçeri gir, ben hemen geliyorum.
C) Teşekkür etmek senin sözlüğünde yok mu?
D) Almam gereken iki çanta daha var.
E) Benim için bir şey yapman gerek.

5.Aşağıdaki cümlelerden hangisi birleşik cümledir?
A) Bazen yaşam bize küçük hediyeler sunar
B) Alanında çok başarılısın, seni tebrik ediyorum.
C) Sinema tarihinin unutulmaz filmleri her akşam bu kanalda olacak.
D) Artık bunların hiçbiri bir şey ifade etmiyor.
E) Geçen hafta bütün metroyu su basmıştı.

6. Aşağıdakilerden hangisinde yan cümlecik öznedir?
A) Bu durumda ne diyeceğimi bilemiyorum.
B) Şarkı söyleyerek beni kandırmaya çalışıyorsun.
C) Tek bildiğim, onun da bizimle geleceğiydi.
D) Bu bayan sizi üç saattir beklediğini söylüyor.
E) Pizzayı getirdiğinde paranı alırsın.

7. Aşağıdakilerden hangisinde yan cümle zarf tümlecidir?
A) Hadi atla arabaya! Orada durman akıllıca değil.
B) Söylemek istediklerimi bir türlü söyleyemiyorum.
C) Seni müziğin çaldığı yere götüreceğim.
D) Bu filmi izlemek için nereye olsa giderim.
E) Ona bunu sorduğunda sana cevap verecektir.

8. Aşağıdakilerden hangisi öznesi ortak sıralı cümledir?
A) Buraya geldi, adını sordu, sonra çekip gitti.
B) Vakit geldi, çabuk gidelim.
C) Sana inanıyorum, sen haklısın.
D) Mükemmel kahve yapardı, onu özlüyoruz.
E) Beni utandırdın, yazıklar olsun sana.

9. Aşağıdakilerden hangisi sıralı cümle değildir?
A) Onu böyle koşarken hiç görmedim.
B) Güneşin doğuşunu izle, beni hatırla.
C) Televizyonu kapatın, yatma zamanı geldi.
D) Siz gidin, aşağıda görüşürüz.
E) Üzgünüm, yarın tiyatroya gidemeyeceğiz.

10. Aşağıdakilerden hangisi, yan cümlesi fiilimsiden oluşan birleşik cümledir?
A) Baktım ki sözlerim dinlenmiyor.
B) Yarın sizi bekliyoruz, dediler.
C) Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, demiştir.
D) Gideceğini niye bize haber vermediniz?
E) Elini çabuk tutarsan trene yetişebiliriz.

11. Aşağıdakilerden hangisi “ Kitabı oradan al ve kitaplığa koy.” cümlesiyle yapı bakımından özdeştir?
A) Kurtların uluması hepimizi ürküttü.
B) Yola devam etmen gerektiğini biliyorsun.
C) Kurtlar intikam peşinde koşan tek hayvandır.
D) Burada oturalım ya da ilerleyelim.
E) Yüz kilometre hızla yere çakılmamıza rağmen hala hayattayız.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan cümlecik dolaylı tümleç görevindedir?
A) Aşk seni kanatlandırıp uçurur.
B) Yardım edecek birine söylemelisiniz.
C) Saatte altmış kilometre hızla koşan hayvanlar var.
D) Her hafta mezarına gidip gözyaşı döküyor.
E) Geri döneceğin günü dört gözle bekliyoruz.

13. Aşağıdakilerden hangisi yan cümleciğin görevi bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Ok atmayı ne zaman öğrendiniz?
B) İki dakikada yanıma gelenlere dondurma ısmarlayacağım.
C) Uçurumdan atlamanın nasıl bir duygu olduğunu biliyor musun?
D) İpi nasıl bağladığını hatırlayabildin mi?
E) Şu çantayı yerleştirmeyi ne zaman öğreneceksin?

14. Aşağıdakilerden hangisinde yan cümlecik temel cümlenin öznesi durumundadır?
A) Artık orada oyalanmayı bırak.
B) Dizinin acısını nasıl dindirebileceğini soruyor.
C) Karlarda ilerlemek uygun bir ayakkabı ile olur.
D) Senin çayını içmeyeli yaklaşık bir yıl olmuş.
E) Bu şekilde daha fazla ilerleyemeyeceğini söylüyor.

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısı bakımından farklıdır?
A) Sadece oturup bu saçmalığa son vermek istiyorum.
B) Bu konuyu tartışmak istemiyorum.
C) Kesin kararınızı ne zaman vermiştiniz?
D) Hemen şurada nehir kıyısındaki kulübeye yürüyerek gidebilirsin.
E) Sen ne dediğini sanıyorsun?

16. “Kurtulmak çare değil, artık hayallerimde yoksun.”
Yukarıdaki cümlenin özellikleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Sıralı – olumsuz – kurallı – isim
B) Bağlı – olumsuz – devrik – fiil
C) Birleşik – olumsuz – kurallı – isim
D) Basit – olumsuz – kurallı – fiil
E) Sıralı – olumsuz – devrik – isim

edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar: 1-B, 2-A, 3-D, 4-B, 5-C, 6-C, 7-E, 8-A, 9-A, 10-D, 11-D, 12-B, 13-B, 14-C, 15-C, 16-A

Bu testi word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Cümle-Çeşitleri-Test-2

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap