Testler Editörün Seçtikleri

Cümle Çeşitleri Test 4

cümle ceşitleri testleri

CÜMLE ÇEŞİTLERİ TEST 4

1.“Ona yalan söylemeyi bırakmalısın.”
Yukarıdaki cümleyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Dilek cümlesidir.
B) Birleşik cümledir.
C) Olumlu cümledir.
D) Kurallı cümledir.
E) Basit cümledir.

2. “Şunları masaya koy, sayacağım.”
Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu cümleyle yapı ve öge dizilişi yönüyle özdeştir?
A) Özür dilerim, burada işiniz bitti.
B) Geldin mi sen, niye haber vermedin?
C) Aslında tüm parasını borsaya yatırmış.
D) Köyümü görmeyeli yıllar olmuştu.
E) İnsanlarla dalga geçmeyi seven bir yapısı var.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan cümlecik temel cümlenin dolaylı tümleci görevindedir?
A) Bunu yapmış olacağına inanamıyorum dostum.
B) Temizlik işlerini senin halletmeni istiyorum.
C) Yüz metre koşusunu Hüseyin kazandı.
D) Beni ne kadar tanıdığını sanıyor?
E) Gökdelenin tepesinden paraşütle atlamayı düşünüyor.

4. “Size sadece şunu söylemek istiyorum.” cümlesiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Devrik cümledir.
B) Birleşik cümledir.
C) Basit cümledir.
D) Olumsuz cümledir.
E) Dilek cümlesidir.

5. Aşağıdakilerden hangisi, yan cümleciğin görevi yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) Böbreğinle ilgili sorun yaşamak istemiyorsan çayı azaltmalısın.
B) Yemeğe tuz atmayı bırakmalısınız.
C) Ne denediğini öğrenebilir miyim?
D) Orada sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.
E) Tabletle oynamanı istemiyorum artık.

6. “Sence acımasız biri değil mi? cümlesi yapı bakımından aşağıdakilerden hangisine örnektir?
A) Basit
B) Sıralı
C) Bağlı
D) Birleşik
E) Kurallı

7. Aşağıdakilerden hangisi olumsuz, soru ve isim cümlesidir?
A) Araban hala kaldırımda mı duruyor?
B) Arkadaşınız hâlâ gelmedi mi?
C) Siz de çocuklarla gitmeyecek misiniz?
D) Tırnak makası değil mi o?
E) Daha bisiklet rulmanını bulamadınız mı?

8. Aşağıdakilerden hangisi yüklemin türü bakımından farklıdır?
A) Bana blöf yapmayı ne zaman bırakacaksın?
B) Kahvaltıyı erken yapmayı ihmal etmezdi.
C) Yemekleri de hiç güzel değildi o lokantanın.
D) Evi yeninden mi dekore ediyorsunuz?
E) Sen de çok güzel karşıladın bizi.

9. Vakit gece yarısını geçiyordu. Zifiri karanlığın bir çadır gibi kapattığı köy, en ağır uykusuna dalmış, çıt bile işitilmiyor, bir köpek bile havlamıyordu. Köyün bu kadar kalın bir sessizlik içinde yokluğa karıştığı fevkalade bir şeydi. Sanki sessizlik yerden bir yarık halinde meydana çıkmış ve köyü yutmuştu.
Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?
A) Basit cümle
B) Olumsuz cümle
C) Sıralı cümle
D) İsim cümlesi
E) Devrik cümle

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisi sıralı cümle değildir?
A) Söylemek zorundayım, yemeklerinden hiçbir zaman hoşlanmadım.
B) Misafirlerimiz var, terlikleri getirin.
C) Bırak, ben kullanayım şu arabayı.
D) Bundan bahsetmek bile istemiyorum.
E) Şu filmi izleyelim, aksiyon sahnelerini iyi çekmişler.

11. Aşağıdakilerden hangisi basit, olumsuz cümledir?
A) Artık sizinle çalışmayacağız.
B) Şu kanalı değiştirmeni istiyor.
C) İki dakikada gelmezsen gidemeyiz.
D) Önemli olan şey yalan söylememektir.
E) Onunla dolaşmanı istemiyorum.

12. Aşağıdakilerden hangisi iç içe birleşik cümledir?
A) Benim açımdan bir hataydı, dedi.
B) Ayrıntıları benim için açacağını söyledi.
C) Televizyonu açmak için izin isteyip istemediğini bilmiyorum.
D) Ev yapımı yemek yemeyeli bayağı zaman oldu.
E) Tramvaya binerken ayağı kaydı ve raylara düştü.

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemine göre diğerlerinden farklıdır?
A) Dayanılmaz bir ağrıydı, korkunçtu.
B) Dokuz gündür çok az yiyecekle ilerliyorum.
C) Ama bunu siz istediniz.
D) Her şeyi sen berbat ettin.
E) Her şeyin başladığı yere ger dönüyoruz.

14. Aşağıdakilerden hangisi gerçek soru cümlesi değildir?
A) Evi hala satmak istiyor musun?
B) Geleceğimizden haberiniz yok muydu?
C) Senin nasıl biri olduğunu bilmeyen mi var?
D) Öteli satmaya ne zaman karar verdiniz?
E) Bu makineyi nereden buldun?

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde daha çok yargı vardır?
A) Nasıl göründüğünü pek bilmiyorum.
B) Sana bir şeyler vermek için gelmiştim.
C) Bunu senin için bir hatıra olarak saklamıştım.
D) Bence bu kadar gerilmen doğru değil.
E) Seni orada saatlerce bekledim, yoktun.

16. “Yanıma işe yarayacak fikirlerle gel.” cümlesiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Emir cümlesidir.
B) Fiil cümlesidir.
C) Yan cümlecik belirtili nesnedir.
D) Yapıca birleşik cümledir.
E) Anlamca olumludur.

edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar: 1-E, 2-A, 3-A, 4-B, 5-A, 6-A, 7-D, 8-C, 9-E, 10-D, 11-A, 12-A, 13-A, 14-C, 15-E, 16-C

Bu testi word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Cümle Çeşitleri Test 4

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenler için faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap