Testler

CÜMLEDE ANLAM TEST 1 (6.SINIF TÜRKÇE)

CÜMLEDE ANLAM TEST 1 (6.SINIF TÜRKÇE)

1. Nuran bir günlük tutmaktadır. Günlüğün birinci sayfasında şu cümle yazılıdır: “Bulutlar gökyüzünde büyülü bir gölge oluşturdu.”
Nuran bu günlüğün ikinci sayfasına birinci sayfadaki cümle ile kanıtlanabilirlik açısından özdeş olan bir cümle yazacaktır.
Buna göre Nuran, defterin ikinci sayfasına aşağıdaki cümlelerden hangisini yazmalıdır?
A) Bu sokakta Osmanlı Döneminden kalma iki ahşap ev var.
B) Fabrikanın geliri her geçen yıl biraz daha düşüyor.
C) Yağışların ardından kara yolunda tahribat oldu.
D) Kuşların senfonisi eşliğinde tarlaya kadar yürüdük.

2. (1) “Çanakkale Gezi Notları”nı gece yatmadan önce bir solukta, kah ağlayarak kah sevinerek ve kah gururlanarak okudum. (2) Çoğu zaman hıçkırıklarıma engel olamadım. (3) Yazarından yayıncısına, matbaada çalışanından dağıtıcısına kadar emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. (4) “Çanakkale Gezi Notları”, bugüne kadar heyecanla okuduğum tek kitaptı.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde karşılaştırma söz konusudur?
A) 1            B) 2            C) 3                  D) 4

3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?
A) Kar yağdığı için yola çıkmamış.
B) Arkadaşını görmek için okula gitmiş.
C) Çiçekler sık sık sulandığı için büyümüş.
D) Futbolcu, hastalandığı için oynamamış.

4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul anlamı vardır?
A) İleri yaşlarda bu işi yapmak zor olsa gerek.

B) Üç yıl önce diktiğim ağaçlar artık meyve vermeye başladı.
C) Kendinizi öğrenci yerine koyarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.
D) İnsan gezmek, eğlenmek istiyor; ama o gücü her zaman kendinde hissetmiyor.

1 Buraya ait geçit yapılırsa trafik rahatlayacak.
2 Mektubu göndermek için postaneye gitti.
3 Manisa, İzmir’e göre daha sıcak bir şehirdir.
4 Sulama olanağı olmadığından bu tarlalarda tarım yapılmıyor.

5. Bu cümleler sırasıyla “gerekçe, koşul, amaç, karşılaştırma” kavramlarıyla ilişkilendirilirse uygun eşleştirme hangisi olur?

  Gerekçe Koşul    Amaç      Karşılaştırma
A) 1 3 2 4
B) 3 2 1 4
C) 4 2 3 1
D) 5 1 2 3


6. Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde mecazlı bir söyleyiş yoktur?
A) Balta değmedik ağaç olmaz.

B) Doğru söz yemin istemez.
C) Balık baştan kokar.
D) Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi söz konusudur?
A) Bu konuyu çocuklara sen anlatırsın.

B) Hava kararmadan eve dönmelisin.
C) Yağmura yakalanınca iyice ıslanmış.
D) Kendisine güzel bir gömlek alacakmış.

8. Murat arkadaşlarıyla konuşurken aşağıdaki cümlelerden hangisini söylemelidir ki koşul -sonuç cümlesi olsun?
A) Yağmur bastırınca aracı park etmek zorunda kaldık.

B) Ben izin verince görüşlerinizi açıklarsınız.
C) Bu şiiri dinleyince hüzünleniyorum.
D) Vakit ilerledikçe şehrin ışıkları bir bir yanıyor.

9. Seyran Hanım, bir fotoğraf çekmiş ve bunu yarışmaya göndermiştir.
Bu fotoğrafla ilgili olarak aşağıdaki cümlelerden hangisi kişisel düşünce içeriyor olamaz?
A) Rüzgar; ağaçlarla, suyla dans eder bu köyde.

B) Burada denize yukarıdan bakıldığında denizin dibi görünür.
C) Bu sahil kasabası cennetten bir köşe sanki.
D) Palmiye ağaçları, serin gölgelerine davet eder ziyaretçileri.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul anlamı yoktur?
A) Hava karardı mı odasına çekilirdi.

B) Vakti olursa bizimle sohbet ederdi.
C) Çok çalıştıkça resim becerisi artacaktır.
D) Bu soruyu bilmediği için çözememiş.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmamıştır?
A) Bu mahalle eskiden de çok güzeldi.

B) Babam bugün daha neşeliydi.
C) Kentin en kalabalık caddesinde yürüyorduk.
D) Ormanın ortasında yolumuzu kaybetmiştik.

12. (1) Ünlü komedyen dün akşam Samsun’da sahneye çıktı. (2) Sanatçı, Samsun’a her yıl geldiğini, Samsun seyircisiyle beraber olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. (3) Yaptığı esprilere Samsun halkı gülmekten öldü. (4) Halk ünlü sanatçıdan programını uzatmasını istedi.
Yukarıdaki gazete haberinde numaralanmış cümlelerin hangisinde abartılı bir anlatım söz konusudur?
A) 1         B)2            C) 3           D)4

13. (1) Yamaç paraşütü deneyimi yaşamak için yapmanız gereken çok basit. (2) Fethiye’de tecrübeli pilotların kurduğu okullarda eğitim almalısınız. (3) Daha kısa sürede pilot olmayı başka bir yer öğretemez size. (4) Kurs sonunda, okulun size sağlayacağı malzemelerle, 100 metrelik küçük tepelerden birkaç dakikalık uçuşlar yapabilecek hala gelebilirsiniz.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır?
A) 1       B)2         C) 3       D) 4

14. “Herkesin arşınına göre bez vermezler.” atasözünün anlamına en uygun açıklama aşağıdakilerden hangisidir?
A) Genel kurallar herkesin istek ve gereksinimine göre bozulmaz.
B) Başkaları ne söylerse söylesin, herkes kendi düşünüşüne göre iş yapar.
C) Bir iş için yapılacak hazırlık, işin önemine göre olmalıdır.
D) İnsan kendi kusurunu göremez, bilemez.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişisel düşünce söz konusudur?
A) İstanbul Türkiye’nin en kalabalık şehridir.

B) İzmir Türkiye’nin en sıcak kentidir.
C) Van Gölü, Türkiye’nin en büyük gölüdür.
D) Bursa, Türkiye’nin en güzel şehridir.

16. Dört tane gemi iskeleye yaklaşmaktadır. İskeleye yanaşacak olan ilk geminin üzerinde nesnel bir cümle bulunmaktadır.
Buna göre aşağıdaki cümlelerden hangisi yanaşan ilk geminin üzerinde bulunduğu cümledir?
A) Çeşmeler zamana meydan okur İstanbul’da.

B) İstanbul’da deniz ulaşımından bu gemiyle yararlanırlar.
C) İstanbul’dan ziyaretçileri Kız Kulesi yolcu eder.
D) İstanbul’un tüm hikayesini kaldırım taşları bilir.

CEVAPLAR: 1.D, 2.D, 3.B, 4.C, 5.D, 6.B, 7.C, 8.D, 9.B, 10.D, 11.D, 12.C, 13.C, 14.A,
15.D, 16.B

CÜMLEDE ANLAM TEST 1 (6.SINIF TÜRKÇE)‘i indir.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap