Testler

Cümlede Anlam Test 1

cümlede anlam testleri

CÜMLEDE ANLAM TEST 1

1.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde şart anlamı vardır?
A)Hiçbir şey olmasa sabaha kadar ölür yolcular.
B)Patronun kamyonuyla kahramanlık mı yapıyorsun?
C)Niyeti modern dünyanın sorunlarıyla ilgilenmek değildi.
D)Göçebe bir hayatın özlemiyle tüm hayatını tüketti.
E)İnsan kendi hayatını yaşamayı öğrenmelidir.

2.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde karşılaştırma yapılmıştır?
A)İç sesine kulak vermekten vazgeçmemelisin.
B)Ben size kendi içinizde var olandan başka bir şey veremem.
C)Kendi dünyanızı görmenize yardım edebilirim.
D)İlk gençlik sıkıntılarını hiçbir yazar onun kadar ciddiye almamıştır.
E)İnsan aradığını kendinden başkalarına doğru yaptığı iç yolculuklarda bulabilir.

3. Aşağıdakilerden hangisinde yargı gerekçesiyle verilmiştir?
A)Eserleriyle milyonlarca insana anlamsızlığın içindeki manayı gösterdi.
B)İnşaatta çalıştığı için elleri nasır bağladı.
C)Size bu satırları sıcak bir yaz günü yazıyorum.
D)İyi olur ama doğru olur mu bilmem.
E)Burada derdimi açabildiğim bir o vardı.

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel bir yargı içermektedir?
A)Bir ağustos gecesi ona Mozart’tan bir sonat dinletmiş.
B)Ölmeden evvel yazdığı son şiirin ismi Kırılan Bir Dalın Çatırtısı’ymış.
C)Sonbaharın şehre sokulmaya hazırlandığını duyabiliyordum.
D)Yaşadığı olayları hangi kitapta toplamış.
E)Çocukluğumda, bir Arabistan şehrinde ihtiyar bir kadın tanımıştık.

5. Aşağıdakilerden hangisinde nesnel bir yargı vardır?
A)Yanaklarının çukuru sanki bu dikkatle dolardı.
B)Masamın üzerindeki gazeteyi önüme aldım.
C)Çayımdan bir yudum almamı imkansız kılacak görüntülere odaklanmıştım.
D)Bana dayanma gücü veren olgunluğu yüzünden severim sonbaharı.
E) Ve ben böyle günlerde onun kitaplarını özlüyorum.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üslupla ilgili bir yargı vardır?
A)Şiirleri akıcıydı; fakat romanlarında tekdüze bir anlatımı vardı.
B)Her şey dalgalar ve bulutlar gibi geçer, silinir ve onlardan biraz sis kalır.
C) Aslında hâlâ onun kıymetinin pek bilinmediğini düşünüyorum.
D)Bu yazıyı yazarken başımı kaldırıp fırtınanın hırçınlaştırdığı denize bakıyorum.
E)Matilde, bu yüzyılın en çok okunan şairi Neruda’nın üçüncü ve son karısıydı.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme yapılmıştır?
A) Affetsin diye onu sabaha kadar bekledim.
B) Bunları kendini affettirmek için mi yapıyorsun?
C) Annemin gönlünü almak için yemeği ben yapıyorum.
D)Maşallah bu yaşta turp gibisin.
E)Sen neden benden köşe bucak kaçıyorsun?

8.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde dolaylı anlatım vardır?
A)Sana ne kadar bencil olduğunu söylememişler.
B)Kurabiyeleri iyi çalışırsan vereceğim.
C)Bu saatte evine gitmeyi düşünmüyor musun?
D)Sana ne zaman güvensem başıma bir şeyler geliyor.
E)Şimdi bu meseleleri konuşmak istemiyorum.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde doğrudan anlatım vardır?
A)Bitmek bilmez karanlık gecelerde unutma beni.
B)Onun niye böyle yaptığını anlamıyorum.
C)Denizde yüzmeyeli neredeyse beş yıl olmuş.
D)Bana atar yapmandan bıktım artık.
E)Çalışmana gerek yok artık, dedi.

10.( I) O öğle yemeğinin sonunda, memleketin sıkıcı mevzularından biraz içim karardı doğrusu. (II) Hayatın hakikatinden uzaklaşmak için kendime bir kitap aldım. Gurbet Hikayeleri’ni… (III) Bindiğim vapurda çantamdan çıkarıp karıştırmaya başladım.(IV) Aralarından bazılarını hatırlıyordum, mesela Eskici’yi. (V) Yetim kalınca Filistin’in ücra bir kasabasına halasının yanına gönderilen Hasan’ın anadilini büsbütün işitemediği bir ortamda susuşunu anlatır.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde eser içeriğiyle ilgili bilgi verilmektedir?
A)I B)II C)III D)IV E)V

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözü edilen sanatçının anlatımına ilişkin bilgi verilmiştir?
A) Yazar eserinde cimriliği ele almış.
B) Kitabındaki on bir öyküde cimrilikle ilgili düşüncelerini görüyoruz.
C) Hikayelerde cimriliğin yanı sıra cömertlikten de bahsedilmiş.
D) Olaylar İzmir’in şirin bir kasabasında geçiyor.
E) Hikayelerde şiire has devrik cümlelere sıkça yer verilmiş.

12. Bir hikaye yazarı ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamalardan hangisi, ayraç içindeki özellikle uyuşmamaktadır?
A) Günlük hayatta geçen olayları hiç kimseyi taklit etmeden ifade etmiş, kendi yolunu oluşturmuştur. (özgünlük)
B) Az sözle çok şey ifade etmede ustadır. (akıcılık)
C) Hikayelerini süse, sanata kaçmadan yazmıştır. (yalınlık)
D) Duygularını yapmacıklığa kaçmadan ifade eder. (doğallık)
E) Bu hikayeler yazarın adını sonraki yüzyıllara da taşıyacaktır. (kalıcılık)

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde eleştiri söz konusu değildir?
A)Yazar bu eserinde de monotonluktan kurtulamamış.
B)Uzun cümleler, okuru sıkmaktan öteye gitmiyor.
C)Gereksiz bahar tasvirleri yapmasaydı iyi olurdu.
D)Yazarın dil ve anlatımındaki bozukluklar eserin anlaşılmasını iyice zorlaştırmış.
E) Romanlarını o dönemin gazete ve dergilerinde yayınlamış.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişinin kendisine yönelik eleştirisi daha fazladır?
A)Yarın Ankara’ya mı yoksa İstanbul’a mı gitsem bilemiyorum.
B)Yirmili yaşlarda daha çok arabesk müzik dinlerdim.
C)Yirmi beşli yaşlarda ise filmlere merak salar oldum.
D)Artık sadece romantik filmleri izlemeyi tercih ediyorum.
E)Demek ki anne babamın kıymetini anlamam için onlardan birisinin ölmesi gerekiyormuş.

Başarılar dilerim.

edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar:1-A, 2-D, 3-B, 4-C, 5-B, 6-A, 7-D, 8-A, 9-E, 10-E, 11-E, 12-B, 13-E, 14-E

Cümlede Anlam Test 1’i word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

Cümlede Anlam Test 1

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap