Testler

DİL BİLGİSİ TARAMA TESTİ 12

DİL BİLGİSİ TARAMA TESTİ 12

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
A) İlk macerası yeldeğirmenleriyle savaşmak olur, fena halde yaralanır.
B) Kitabımızın başkahramanı Şakir Feyzi, eşi çocukları ve kayın validesi ile Tarabya’da bir köşkte zengin bir yaşam sürmektedir.
C) Köşk çok iyi korunmasına rağmen, Suzan’ın süt ninesi Sıdıka Hanım boğazı kesilerek öldürülmüş olarak bulunur.
D) Eser birlikte yaşamak zorunda olan insanların birbirlerine olan ön yargılarını ve bu ön yargıların doğurmuş olduğu felaketleri anlatmaktadır.
E) Çünkü Şakir Feyzi’nin zengin bir insan olması köşkde yaşayanların yaşam standardını artırmıştır.

2. (I) Eserimizin başkahramanı Sadık, Kırım’ın Karadeniz’e yakın bir köyünde doğup büyüyen bir delikanlıdır. (II) Ruslar bu köydeki Türkleri rahat bırakmazlar.(III) Bir kısmını tutuklarlar, bir kısmını öldürürler. (IV) Burada yaşayan Türklerin alfabelerini değiştirmek suretiyle kültürlerinden uzaklaştırmaya çalışırlar. (V) Buradaki halkın diğer bölgelerdeki Türkler ile bağlantılarını kesmeye çalışırlar.
Yukarıdaki paragrafta numaralı cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) I.     B) II.      C) III.       D) IV.         E) V.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Muallim Naci etkisindeki şiirleri Leyla Feride takma adıyla yayımlanmıştır.
B) Döneminin tüm edebiyat ve siyaset tartışmalarından uzak kalmış, benimsediği gerçekçi ve gözlemci çizgide eserler ortaya koymuştur.
C) Özgün bir üslup ve ironiyle (gülmece) ortaya koyduğu eserler, geniş bir okur kitlesi tarafından zevkle okunmuştur.
D) Romantik aşk hikayeleri ve basit aile facialarını işlediği roman ve öykülerinde İstanbul’un günlük yaşamına ait renkli ve gerçekçi betimlemelere yer vermiştir.
E) Roman ve öykülerinde kullandığı dil oldukça ağır olmuş; fıkra ve anılarındaki kadar başarılı olamamıştır.

4. (I) Dostlar, Romalılar, vatandaşlar, beni dinleyin: (II) Ben Sezar’ı gömmeye geldim, övmeye değil. (III) İnsanların yaptıkları fenalıklar arkalarından yaşar, iyilikler çok zaman kemikleriyle beraber gömülür; haydi Sezar’ınkiler de öyle olsun. (IV) Asil Brutus size Sezar’ın haris olduğunu söyledi; eğer böyleyse, bu ağır bir suç. (V) Sezar da onu pek ağır ödedi. (VI) Burada Sezar’ın cenazesinde söz söylemeye geldim; O benim dostumdu, bana karşı vefalı ve dürüsttü.
Yukarıdaki paragrafta numaralı cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) I. cümledeki fiil geçişli ve etkendir.
B) II. cümlede fiilimsiler vardır.
C) III. cümledeki virgülün görevi birinci cümledeki virgülün görevinden farklıdır.
D) IV. ve V. cümlede zamir kullanılmamıştır.
E) VI. cümlede geçişli fiil kullanılmamıştır.

5. Yaşasın, çantamı buldum! Şimdi bir de pelerinimi buldum mu bu iş tamam! Layev uykusu sırasında köpek havlamaları duyuyor. Önce bir köpek, ardından ikincisi, sonra bir sürü köpek havlamaya başlıyorlar. Köpek sesleri tavuk gıdaklamalarına karışınca garip bir kakafoni çıkıyor ortaya. Oradan geçen bir adam Layev’e yaklaşıyor, bir şeyler soruyor. Sonra birilerinin başının üzerinden atlayıp pencereden içeri girdiklerini, gürültü ettiklerini, bağrıştıklarını işitiyor. Elinde fener, kırmızı eteklikli bir kadın tepesinde dikilerek ona bir şeyler soruyor.
Yukarıdaki paragrafla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) İsmin yerini tutan beşten fazla sözcük vardır.
B) Zincirleme isim tamlaması kullanılmıştır.
C) İsim fiil, sıfat fiil ve zarf fiil grubu kullanılmıştır.
D) Hem yapım hem çekim eki alan beşten fazla sözcük vardır.
E) Hem niteleme hem belirtme sıfatı almış bir isim vardır.

6. Bir zamanlar oturduğum semtlerin vapurları yine hep o hareket telaşı içindeydiler. İşte Kadıköyü’ne kalkacak 6 vapurunun zili çalmaya başladı. İşte Boğaz’ın Anadolu sahilini yapacak 6, 5… Bir zamanlar saniyeleri bile kıymetli olan bu kâh küsurlu, kâh küsursuz rakamlar şimdi benim için eski ehemmiyetlerini ne kadar kaybetmişler! Zil istediği kadar acılaşabilir, memur demir kapıyı kapamak tehdidini istediği kadar ileri götürebilir; ben artık o vapurların yolcusu değilim, benim oralarda artık kimsem kalmadı. Yüksekkaldırım’dan istediğim kadar oyalana oyalana çıkabilirim. Tünel’e varınca tramvay bekliyormuş gibi üzüntülü bir hal alarak tramvaya binenleri seyreder, sonra yayan gitmeye karar vermiş bir insan tavrıyla etrafı seyrede ede Galatasaray’a, Taksim’e kadar yürüyebilirim.
Yukarıdaki paragrafta altı çizili kelimelerden hangisinin türü diğerlerinden farklıdır?
A) hep         B) ne kadar         C) artık
D) üzüntülü          E) yayan

7. Karşımdan insanlar geliyor, arkamdan insanlar geliyor. Arkamdan yürüyenler nihayet beni geçiyorlar, karşımdan gelenlerin bazılarıyla bir an bakışıyoruz; bazıları beni görmüyorlar, benim de görmediklerim oluyor, bana sürtünenler, çarpanlar oluyor. Erkekler, kadınlar, uzun boylular, kısa boylular, yaşlılar, gençler, güzeller, çirkinler, zenginler, fakirler… Kocalı kadınlar, henüz nişanlılar, yalnızlar, kolunda sevgilisi olanlar, anneleri yanında yürüyen küçük çocuklar var. Cahit Sıtkı’nın, bir şiirinde “gün hazinesi” dediği bacaklarını uzun konçlu şosonlarda hapsetmiş bir ömür hazinesi genç kızlar var. Yalın ayak çocuklar da var. Ayakları muhafazalıların arasında seğirtip gazete satmaya çalışıyorlar. Fakat ayakları üşümüyor gibi, herhalde alışmışlardır, diyorum. Hem onlar da kunduralılardan daha az mesut görünmüyorlar. Onlardan gazete alan zenginler, verdikleri paranın gerisini istemiyorlar. Bu onların sevincini bir kat daha artırıyor.
Yukarıdaki paragrafta altı çizili tamlamaların hangisi diğerlerinden farklı tür bir tamlamadır?
A) gelenlerin bazıları
B) kocalı kadınlar
C) yalın ayak
D) genç kızlar
E) gazete alan zenginler

8. İki yanımda bu insanları, giydirmeye, doyurmaya, eğlendirmeye, bir kat daha mesut etmeye mahsus dükkanlar, mağazalar, salonlar var. Onların camekanları önünde durmaktan, hayale dalmaktan kendimi alamıyorum. Şu oda takımı ne güzel! İnsan yemekten sonra şu geniş koltukta kim bilir ne kadar rahat eder! Şu abajur, elindeki örgüsüne dalmış karısının yüzüne kim bilir ne tatlı bir pembelik verir. O zaman koca, gazetesini bırakarak karısının seyrine dalar…
Yukarıdaki paragrafta altı çizili kelimelerden hangisi diğerlerinden farklı bir ek almıştır?
A) yanımda         B) camekanları
C) kendimi          D) yüzüne
E) gazetesini

9. Şu masa, karşıki mağazada satılan radyolar için bilhassa yapılmış gibi, tam uygun gelecek. Radyonun üstüne de şu ileride, antikacıdaki biblolardan biri… Şehrin en büyük mobilyacısı bütün bir yatak odası takımı teşhir ediyor. İki kişilik karyola, atlas yorganı serilmiş, başucunda komodinine, üstündeki gece lambasına, yerde küçük halısına, pencerelerdeki tül perdelerine varıncaya kadar düşünülmüş, tam bir yatak odası… Perdeleri arasında da bir kış dekoru gözüküyor. Bütün oda kızıl bir aydınlık içinde, sahiplerini beklemekten sabırsızlanıyor gibi…
Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Belgisiz zamir
B) Sıfat yapan -ki
C) birden fazla birleşik isim
D) Sıfatın miktarını bildiren bir zarf
E) Basit çekimli birleşik fiil

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemenin görevi diğerlerinden farklıdır?
A) Şu kat kat apartmanların hangi katı benim olabilir?
B) Şu manavdaki renk renk, türlü türlü yemişler, meselâ şu iri, sarı kabuklular portakal değil, bir sofra saadetini tamamlayacak bir başka lezzet, koku ve serinlik saadetidir.
C) Şu satıcılar avaz avaz bağırarak, şu sattıklarımızdan da alın, daha çok mesut olun, demek istiyorlar.
D) Adamcağız, türlü türlü oyuncaklar, çalgılar, bebekler top­layıp getirdi.
E) Eski püskü bir elbiseyle dolaşmaktan gocunmuyorum.

11. Desem ki vakitlerden bir Nisan akşamıdır,
      Rüzgarların en ferahlatıcısı senden esiyor,
      Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini,
      Ormanların en kuytusunu sende gezmekteyim,
      Senden kopardım çiçeklerin en solmazını,
      Toprakların en bereketlisini sende sürdüm,
      Senden tattım yemişlerin cümlesini.
Yukarıdaki şiirde altı çizili kelimelerden hangisi aşağıdakilerden biriyle eşleşmez?
A)  isim     B) zarf      C) edat
D) fiil        E) adlaşmış sıfat

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisi çatısı bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Paolo Saverini’nin dul karısı, Bonifacio Kalesi’nde küçük ve biçimsiz bir evde, oğluyla birlikte, yalnız oturuyordu.
B) Dağın ileriye doğru uzanmış bir kolu üzerine kurulan, hatta bazı yerlerde denizin üzerine asılı gibi duran bu kent, sivri sivri kayalarla dolu boğazın yukarısından, Sardunya’nın daha alçak kıyısına bakar.
C) Eteklerde, öbür yanda bir dev dehlizine benziyen ağız biçiminde, yüksek bir kıyı, kenti hemen tümüyle çevirerek limanlık eder.
D) İtalya veya Sardunya’nın küçük balıkçı kayıklarını, on beş günde bir de, Ajaccio postasını getiren eski tıknefes vapuru, iki sarp duvar arasında uzun bir dolaşmadan sonra, ilk evlere kadar ulaştırır.
E) Sonra da her iki kıyısını yonttuğu boğaza dalar.

13.Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Dul bayan Saverini’nin, yüksek kıyının ta kenarına yapışık evi üç penceresini işte bu yabanıl ve üzüntülü ufka açardı.
B) O sırada, oğlu Antoine’la ve çoban köpeği azmanı uzun ve sert tüylü, iri ve cılız dişi köpekleri Semillante ile birlikte yalnız başına yaşıyordu.
C) Hayvan, avlarda delikanlının işine yarardı.
D)Bir akşam Antoine Saverini bir kavgada Nicolas Ravolati tarafından haince bıçaklanarak öldürüldü.
E) Katil daha o gece Sardunya’yı boylamıştı.

14. Yaşlı anne oğlunun, yoldan geçenlerin getirdiği ölüsünü içeri alınca ağlamadı. Yalnızca uzun zaman ona öylece kımıltısız baktı, sonra buruşuk elini ölünün üzerine uzatarak öç alacağına söz verdi. Kendisiyle kimsenin kalmasını istemedi ve uluyan köpekle birlikte ölünün yanına kapandı. Hayvan yatağın dibinde dikilmiş, başı efendisine doğru uzanmış, kuyruğu pençelerinin arasında sıkışık, durmadan uluyordu. Artık ölünün üzerine eğilmiş, gözleri dikili; onu seyrederek iri, sessiz yaşlarla ağlayan anneden fazla kıpırdadığı yoktu.
Yukarıdaki paragrafta altı çizili kelime diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır?
A) dikili              B) durmadan     C) kalmasını
D) buruşuk       E) ölüsünü

15.  Ertesi gün Antoine Saverini gömüldü ve artık Bonifacio’da bir daha ondan söz edilmedi.
Arkasında ne kardeş, ne de yakın akraba, amcaoğlu, dayıoğlu bırakmıştı. Ortada öç kollayacak hiçbir adam yoktu. Bunu yalnızca anne, o yaşlı kadın düşünüyordu. Sabahtan akşama kadar, boğazın öte yakasında kıyıda beyaz bir noktaya bakıyordu. Burası, çok yakından kovalanan Korsika haydutlarının sığındığı küçük bir Sardunya köyü, Longosardo idi. Bu haydutlar, yurtlarının kıyısına karşı, bu köyceğizde hemen yalnız başlarında otururlar ve dönüş, yeniden makiye giriş zamanını orada beklerler. Kadın, Nicolas Ravolati’nin de o köye sığındığını biliyordu.
Yukarıdaki paragrafla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Bir mekanın yerini tutan bir zamir kullanılmıştır.
B) Yazımı yanlış olan sözcükler vardır.
C) Olumsuz-isim-birleşik cümle vardır.
D) Özneleri bağlayan bağlaç vardır.
E) Birleşik çekimli birden fazla eylem vardır.

16. (I) Yukarı Alpler’de buzulların eteğinde, dağların beyaz tepelerini kesen o çıplak ve kayalık boğazlarda yapılmış bütün ahşap oteller gibi Schwarenbach Oteli de, Gemmi Geçidi’ni boylayan yolculara barınaklık eder. (II) Burası, Jean Hauser ailesinin bakımı altında altı ay açıktır. (III) Sonra karlar yığılıp da boğazı doldurmaya ve Loeche’e inme olanağını ortadan kaldırmaya başlar başlamaz kadınlar, baba ve üç oğul oradan ayrılırlar. (IV) Yaşlı kılavuz Gaspard Hari ile ona arkadaş olacak başka bir kılavuzu ve iri dağ köpeği Sam’ı yapıya bekçi bırakırlar. (V) İki adamla hayvan bu kar hapishanesinde,uçuk ve parıltılı tepelerle çevrili, dört yanlarında yükselen, küçük yapıyı kucaklayan, sıkan ve ezen, çatıya yığılan, pencerelere erişip kapıya duvar çeken karlara gömülü, ta ilk yaza dek otururlar.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türetme esnasında ses düşmesine uğramış bir sözcük vardır?
A) I-V     B) III-V      C) II-IV      D) IV-V      E) I-III

17. Giysilerle ağırlıkların yüklendiği üç katır, üç oğlun yönetiminde, önden gitti. Sonra anne Jeanne Hauser’le kızı Louison dördüncü bir katıra binerek yola düzüldüler. Baba, aileyi inişin başına kadar geçirecek olan iki bekçiyle birlikte arkadan geliyordu. Önce, otelin önünde genişleyen büyük taşlık çukurun dibinde, suları artık buz tutmuş gölü döndüler. Sonra her yanını karlı tepelerin bastığı çarşaf gibi temiz boğazı boyladılar. Bir güneş sağanağı bu buzlu, beyaz ve pırıl pırıl çöle düşüyor, orasını soğuk ve köreltici bir alevle tutuşturuyordu. Ne bu dağ denizinde bir yaşam izi, ne bu sonsuz yalnızlıkta bir kıpırdama vardı. Buranın derin sessizliğini hiçbir gürültü bozmuyordu.
Yukarıdaki paragrafta altı çizili kelimelerden hangisi diğerlerinden fazla yapım eki almıştır?
A) yönetiminde
B) boyladılar
C) köreltici
D) tutuşturuyordu
E) sessizliğini

18. * Genç kız onun gelişine bakıyor, üzüntülü bir gözle adeta onu çağırıyordu.
       * Bu, uzun zaman buzlar arasında kalışı yüzünden süt beyaz yanakları ve solgun saçları renklerini yitirmişe benzeyen sarışın bir köylü kızcağızdı.
      * Kılavuz onun bindiği hayvana ulaşınca elini terkiye koydu ve yürüyüşünü ağırlaştırdı.
* Hauser ana, en ince ayrıntısına kadar bütün kışlık öğütlerini sayıp dökerek onunla konuşmaya başladı.
Yukarıdaki cümlelerin  ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sıralı cümleler olmaları
B) Zarf bulundurmaları
C) Sıfat tamlaması bulundurmamaları
D) Fiil cümlesi olmaları
E) Zamir bulundurmaları

19. Yazar geçen gün kaleme aldığı “Yarar” adlı denemesine şöyle başlıyor ( )”Çoğu kimse ( ) hele biraz mektep medrese görmüş olanlar ( ) her şeyden mutlaka bir fayda beklerler.” Sanatta da aynı fikirde olanlar yok değil. Bazılarına şiirin, romanın, öykünün, bestenin güzel olması yetmiyor. Bu sanat eserlerinin bir de faydası olsun istiyorlar. ( )
Bu parçada ayraçlarla gösterilen yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?
A) (:)(:)(!)(.)
B) (;)(-)(-)(.)
C) (:)(,)(,)(.)
D) (,)(,)(;)(!)
E) (,)(;)(.)(…)

20. 1453’te İstanbul’un fethedilmesiyle
I
yeni çağa girildi,özellikle Avrupa’dan 
II                                             III
başlanarak bütün dünyada
IV
önemli değişimler yaşandı.

Asırlardır hüküm süren derebeylerinin
V
şatoları kocaman toplarla yerle bir edildi.

                                                   
Bu parçadaki altı çizili kelimelerden hangisinin yazımı yanlıştır?
A) I.         B) II.         C) III.        D) IV.          E) V

CEVAPLAR: 1.D, 2.D, 3.E, 4.D, 5.A, 6.D, 7.A, 8.D, 9.C, 10.C, 11.C, 12.D, 13.D, 14.A, 15.D, 16.B, 17.C, 18.E
19.C, 20.B

dil bilgisi tarama testi 12‘yi indir.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap