Testler

Divan Edebiyatı Test 6

DİVAN EDEBİYATI TEST 6

1.Halk edebiyatındaki koşmanın konu bakımından Divan edebiyatındaki benzerine … adı verilir. Ölen kişilerin ardından söylenen kasidelere …; bir şairin, bir başka şairin şiirini içerik ve biçim yönünden örnek alarak yazdığı şiire ise … denir.

Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) gazel-mersiye-nazire
B) gazel-fahriye-tezkire
C) kaside-mersiye-hicviye
D) şarkı-tevhid-mersiye
E) gazel-naat-tezkire

2. Gazelle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Genellikle 5 ile 15 arasında değişen beyitlerden oluşur.
B) Bütün beyitlerde aynı konunun işlendiği gazellere yek-ahenk gazel adı verilir.
C) Yarım uyak dışında uyak kullanılmaz.
D) Şairin mahlası son beyitte söylenir.
E) Aşk, hasret gibi konuları işleyen lirik şiirlerdir.

3. Aşağıdakilerden hangisi Divan şiirinin belirleyici özelliklerinden biri değildir?
A) Nazım birimi olarak beyitlerin yanı sıra dörtlük ve bent kullanılmıştır.
B) Şairlerin şiirlerinin yazılı olduğu eserlere divan adı verilmiştir.
C) Yalın ve akıcı bir dil kullanılmıştır.
D) Nazım şekilleri genellikle Fars ve Arap edebiyatından alınmıştır.
E) Söyleyiş güzelliğine önem verilmiştir.

4. Aşağıdaki dizilerden hangisi, tümüyle dörtlüklerden oluşan Divan edebiyatı nazım şekilleridir?
A) rubai-kaside-şarkı-murabba
B) tuyuğ-mesnevi-kıta-şarkı
C) şarkı-murabba-rubai-tuyuğ
D) gazel-rubai-şarkı-kıta
E) murabba-rubai-müstezat-mesnevi

5. Aşağıdaki beyitlerden hangisi bir gazelin matla beytidir?
A) Bir mevsim-i bahârına geldik ki âlemin
Bülbül hâmûş havz tehî gülsitân harâb
B) Gittin amma kodun ki hasret ile cânı bile
İstemem sensiz olan sohbet-i yârânı bile
C) Işkun nişânesin bana her kim sorar direm
Başda belâ vü dilde nedâmet nişânıdur
D) Kâküllerini şâneye çekdikçe seherler
Yâdına getir kalb-i giriftârı unutma
E) Eskimişdür güzelim kıssa-i Kays u Ferhâd
Kendümüzden yeni efsaneler îcâd idelüm

6. İran edebiyatından Türk edebiyatına geçmiştir. Her beytin kendi içinde uyaklı olması (aa, bb, cc) yazma kolaylığı sağlar. Bu sebeple uzun aşk öykülerinde, destanlarda bu nazım şekli kullanılmıştır.
Bu parçada sözü edilen Divan edebiyatı nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şarkı
B) Tuyuğ
C) Rubai
D) Kıta
E) Mesnevi

7. Aşağıdakilerden hangisi beyitler halinde yazılan nazım şekillerinden değildir?
A) Gazel
B) Kaside
C) Mesnevi
D) Müstezat
E) Tuyuğ

8. Kendine özgü bir ölçüsü olan dört dizelik nazım birimidir. Birinci, ikinci, dördüncü dizeler kendi arasında uyaklı, üçüncü dize serbesttir. (aaxa) Genellikle mahlassız şiirlerdir. İranlılardan Divan edebiyatına geçmiştir. Dünya nimetlerinden yararlanma, hayatın anlamı ve felsefesi, ölüm gibi konuları ele alır.
Bu parçada sözü edilen Divan edebiyatı nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şarkı
B) Tuyuğ
C) Rubai
D) Kıta
E) Murabba

9. Aşağıdakilerden hangisi kasidenin bölümlerinden biri değildir?
A) Matla
B) Girizgah
C) Nesib
D) Tegazzül
E) Fahriye

10. Divan şiiri nazım şekillerinden şarkı ile ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
A) Bestelenmek amacıyla yazılan Divan şiiri nazım şekillerindendir.
B) Sayıları 3 ile 5 arasında değişen dörder dizelik bentlerden oluşur.
C) Günlük yaşam, sevgi, aşk gibi konuları işler.
D) Divan edebiyatına Türkler tarafından kazandırılmıştır.
E) Hece vezninin 11’li kalıbıyla yazılır.

11. Aşağıdakilerden hangisi kasidenin konusuna göre türlerinden biri değildir?
A) Mersiye
B) Münacaat
C) Naat
D) Şehrengiz
E) Methiye

12.Aşağıdakilerden hangisi Divan nesrine ait bir eser değildir?
A) Seyahatname
B) Tazarruname
C) Kitab-ı Bahriye
D) Kısas-ı Enbiya
E) Kanuni Mersiyesi

13. Aşağıdaki eserlerden hangisi Katip Çelebi’ye ait değildir?
A) Takvimü’t Tevarih
B) Keşfü’z Zünun
C) Beng ü Bade
D) Cihannüma
E) Mizanü’l Hakk fi İhtiyari’l Ahak

14. Aşağıdakilerden hangisinde bilgi yanlışı vardır?
A) Nedim, mesnevi sahibi Divan şairlerindendir.
B) Süslü Divan nesrinin önde gelen temsilcilerinden birisi Sinan Paşa’dır.
C) Kadı Burhaneddin, tuyuğlarıyla öne çıkmış bir Divan şairidir.
D) Divan şiirinin ilk temsilcisi olarak Hoca Dehhani kabul edilmektedir.
E) Nefi’nin hiciv türünde yazılmış kasideleri vardır

15. Tezkire ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Ünlü kişilerin yaşam öykülerinin anlatıldığı eserlerdir.
B) İlk örnekleri İran edebiyatında verilmiştir.
C) Edebiyatımızdaki ilk örneğini Ali Şir Nevai yazmıştır.
D) Cemşid ü Hurşid, Divan edebiyatına ait bir örneğidir.
E) Şairlerin yaşam öykülerini anlatan türlerine tezkiretü’ş şuara adı verilir.

16.Şiirlerinde şairaneliğe önem vermiş, sözcün gücünden ve etkisinden ustaca yararlanmıştır. Şiirde biçime ve ahenge çok önem vermiş, söyleyiş ve ses unsurunun son derece önemli olduğunu savunmuştur. Bu anlayışın sonucu olarak şiirde sağlam bir tekniği, ağır; fakat akıcı bir dili, cesur bir söyleyişi vardır. Bu cesur söyleyişi ve sözü etkili kullanma yeteneği sayesinde Divan edebiyatının en önemli kaside ve hiciv şairlerindendir. Hicivlerinin keskinliğinin cezasını hayatı ile ödemiştir. Ölçü tanımayan şairin hicviyelerini topladığı Siham-ı Kaza adlı eseri ünlüdür.
Bu parçada sözü edilen Divan şairi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nabi
B) Nedim
C) Baki
D) Nefi
E) Fuzuli

17. Divan edebiyatında nesir yazılarının toplandığı eserlere verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tarih
B) Münşeat
C) Münşi
D) Nazire
E) İnşa

18. 15.yüzyılda yaşamış olan … eserlerinde Çağatay Türkçesini kullanmıştır. Edebiyatımızdaki ilk şairler tezkiresi olan … ona aittir. Bunun yanında Muhakemetü’l Lügateyn adlı eserinde Türkçe ile Farsçayı karşılaştırmış ve Türkçenin Farsçadan üstünlüğünü ortaya koymuştur.
Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Yusuf Has Hacip-Kutadgu Bilig
B) Naima-Cihannüma
C) Ali Şir Nevai-Mecalisü’n Nefais
D) Kaşgarlı Mahmut-Divan-ı Lügati’t Türk
E) Fuzuli-Heft Cam

19. Aşağıdakilerden hangisinde Divan nesriyle ilgili bilgi yanlışı vardır?
A) Ustalık göstermek için yazılanlara süslü nesir adı verilir.
B) Arapça ve Farsça sözcüklere yer verilmemiştir.
C) Ustalık göstermek için yazılanlara süslü nesir denir.
D) Sade nesir halk için yazılan hikaye, masal gibi türlerde kullanılır.
E) Nesir yazarlarına münşi adı verilir.

20. Aşağıdaki eser-yazar eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
A) Şems ü Pervane-Zati
B) Mizan’ül Evzan-Ali Şir Nevai
C) Enisül Kalb-Nabi
D) Yusuf ve Züleyha-Şeyyad Hamza
E) Selçuk Şehnamesi-Hoca Dehhani

21. Evliya Çelebi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Eserlerinde günlük dile yakın bir dil kullanılır.

B) Geniş bir coğrafyaya ait izlenimlerini Sefaretname adlı eserinde anlatmıştır.
C) Eseri sürükleyici ve eğlenceli bir anlatıma sahiptir.
D) Edebiyatımızdaki gezi yazısının güzel örneklerinden birini vermiştir.
E) Divan nesrinin klasik anlayışının dışına çıkmıştır.

22. Siyasal bir görevle yurt dışına gönderilen elçilerin ya da bunların yanlarında bulunanların gittikleri yerin durumuna ve özelliklerine ilişkin izlenimlerini, görüşlerini, yaşadıkları olayları anlattıkları eserlerdir. Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi’nin eseri en tanınmış örneklerden biridir.
Bu parçada sözü edilen Divan nesri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hilye
B) Siyer
C) Tarih
D) Sefaretname
E) Tezkire

Edebiyatsultani.com

CEVAPLAR: 1.A, 2.C, 3.C, 4.C, 5.B, 6.E, 7.E, 8.C, 9.A, 10.E, 11.D, 12.E, 13.C, 14.A, 15.D, 16.D, 17.B, 18.C, 19.B, 20.C, 21.B, 22.D

Divan Edebiyati Test 6‘yı indir.

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap