Eğitimle İlgili Yazılar

Etkili Öğretmenlerin 10 Özelliği

1. Olduğu gibi görünür. Kişiliğinden farklı görünmeye çalışmaz.

  1. Hemen her konuyu öğrencilerle tartışmaya açıktır.
  2. Bazı konularda öğrencilerinin kendisinden daha bilgili olabileceğini kabul eder. Bilmediği konularda bilmiyorum der.
  3. Rehberliğin önemine inanır ve öğrencilere iyi rehberlik yapıldığı takdirde problemlerin üstesinden gelineceğine inanır.

2. Öğrencilerinin eksiklerini görme yerine onların iyi yönlerini görüp onları ödüllendirir. Bu şekilde onların olumlu yöndeki davranışlarını pekiştirir.

  1. Öğrencisine değer ve ona sadece başarısına bağlı olarak değil her zaman değer verir.
  2. Öğrencinin derse ilgisini çekmek için gerekli çalışmaları yapar.
  3. Öğrencinin ödüllendirilme ihtiyacı olduğunun farkındadır.
  4. Öğrenciler arasında ayrım yapmaz ve öğrencilerine değer verdiğini davranışlarıyla belli eder.
  5. Kararlı olayım derken ezici olmaz.
  6. Her öğrencinin aynı kabiliyette olmadığını kabullenir.

3. Anlatacağı derse en iyi şekilde hazırlanır.

4. Öğrencilerinin sevincini, üzüntüsünü ve heyecanını paylaşır. Ona değer verir. Öğrencilerine tarafsız davranır. Onlara karşı anlayışlı olur.

5. Derse geç kalmama konusunda oldukça hassastır.

6. Alanında iyi olmak için çok gayretlidir.

7. Telaffuzuna dikkat eder ve sesini etkili bir şekilde kullanır. Anlatımında sıradanlık yoktur. Gerektiğinde sesini yükseltir, gerektiğinde alçaltır. Nezaketten ödün vermez.

8. Verdiği sözü tutar. Öğrencilerin güvenini kaybedecek davranışlarda bulunmaz. Onun lügatinde yalana yer yoktur.

9. Kendi alanının dışında başka alanlara da ilgi duyar. Spor dallarından ve sanat dallarından herhangi birinde usta olmaya çalışır. Öğrencilerinin sıradan olmayan öğretmenlere daha çok saygı gösterdiğinin farkındadır.

Yazdır

Yazar hakkında

admin

1 yorum

  • Keşfedici düşünme ortaya çıkmalı
    Günümüzde eğitim sisteminin beyin temelli öğrenme modeline göre yapılandırılmaya çalışıldığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, duyguları katarak öğrenilen bilginin kalıcı olduğunu belirterek şunları söyledi:

    “Gençlerde zihinsel isyan, zihinsel zorlama olmalı çünkü bunun sonucunda bir şeyler ortaya çıkıyor. Keşfedici düşünme ortaya çıkmalı. Kişinin duygularını katmadan öğrendiği bilgi, kuma yazılan yazı gibi hemen siliniyor. Bilginin taşa yazılmış gibi kalıcı olması için bilgilere duygu katılması gerekiyor. Duygu katınca beyin bilgiyi unutmuyor. Heyecan uyandıran işlerin içerisinde öğrenilen bilgi unutulmuyor.

    İdeal öğretmen, öğrencilerinin sevdiği öğretmen
    Dikkat ederseniz öğrenciler, bazı öğretmenlerin dersine severek gelir. İdeal öğretmen öğrencinin sevdiği öğretmendir. Öğrencinin dersi ve öğretmeni sevmesi için öğretmen de öğrenciyi ve dersi sevmesi lazım. Uygulamalı derslerin artırılması gerekir. Bunun için de öğreticilerin buna inanması önemli. Biz toplum olarak değişime açık bir toplumuz. Beyin temelli öğrenmenin pratik uygulamasının başarılı olacağına inanıyorum. Herkesin kendi alanında bunu yapması gerekir.

    100 yıllık varlık için insan yetiştirilmeli
    Biz lisans eğitimi alan öğrencilerimize proje yaptırıyoruz. Aynı şekilde proje kültürünün lise öğrencilerine de aşılanması lazım. Hatta bu konuda çok güzel bir Çin atasözü vardır; ‘Bir yıllık varlık istiyorsanız buğday ekin, on yıllık varlık istiyorsanız ağaç dikin, yüz yıllık varlık istiyorsanız insan yetiştirin.’ Bu orta ve uzun vadede bir çalışma. Fakat gelecek nesiller için bunun yapılması gerekiyor. Artık Çin’e Amerika’ya gidip nasıl yapıyorsunuz deme zamanı değil, harekete geçme zamanı.”

    Eğitimci öğrencisinin lideri olmalı
    Öğrenme konusunda öğretmenlerin de yapması gereken şeyler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Öğretmenler öğrencileri nasıl daha iyi yetiştirebilirim diye sorsunlar. Bu konuda sınıf liderliği önemli. Eğitimci öğrencisinin lideri olmalı. Öğrenciyi iyi yetiştirebilmek için öğrenciyi iyi tanımak. İdeal olan danışman öğretmenlerdir. Birinci sınıftan alır ve mezun eder. Bu öğretmen öğrencisini iyi tanır. Aynı şey aile için de geçerli. Eğitimci yaptığı işi şevk ve heyecanla yaparsa daha sonuç alabiliyor. İstekli olmayan öğretmen başarılı olamaz. Eğitimci hem kendi yaptığı işten zevk almalı hem de öğrencisini iyi yetiştirme odaklı olmalı. Zevk alan kimse, yaptığı işten sıkılmaz” dedi.

Yorum yap