Roman Yorum-Özet

FERDA-YI GARAM-MEHMET RAUF

FERDA-YI GARAM

Mehmet Rauf’un diğer eserlerinin çoğunda olduğu gibi Ferda-yı Garam isimli romanında da psikolojik aşk romanı olma vasfı ağır basmaktadır. Eser iki gencin melankolik aşk serüvenini anlatmaktadır.

Eserimizin kahramanları Macit ve Sermed isminde iki gençtir. Macit ve Sermed çocukluk yıllarında birbirlerine karşı çekişme içinde olan gençlerdir. Ancak gençlik çağlarında bu çekişme yerini tutkulu bir aşka bırakır. Zaten Eserimizin adının anlamı da ‘Yarının aşkı’’dır.

Macit’in babası görevi gereği uzak diyarlara gitmek zorunda kalmıştır. Macit ailesi ile gitmek veya ailesinden ayrı kalarak eğitimini tamamlamak konusunda bir tercih yapmak zorunda kalmıştır.

En sonunda babasından ayrılarak eğitim hayatını tamamlamanın daha doğru bir davranış olduğuna karar veren Macit amcalarında kalmaya karar vermiştir. Amcasının yeni köydeki evlerinde kalmaya başlayan Macit burada pek rahat değildir. Çünkü amcasının Sermed ismindeki kızından nefret etmektedir.

Macit ve Sermed hiç anlaşamamakta ve sebebini çok bilemedikleri bir şekilde sürekli olarak kavga etmektedirler. Bu iki gencin kavgaları ailenin huzurunu da bozma aşamasına gelmiştir.

Aradan biraz zaman geçtikten sonra aralarındaki bu kavgaların sona ermeye başladığını fark eden gençler, bu kavgaların sevgiye hatta büyük bir aşka dönüştüğünü anlamakta geç kalmazlar. Artık Macit ve Sermed birbirlerini deliler gibi sevmekte olan iki aşıktır.

Gençler artık birlikte olmaktan büyük mutluluk duymaktadırlar. Sürekli olarak birbirlerini arzulayan ve hiç ayrılmamayı düşünün gençleri hiç beklemedikleri bir sürpriz beklemektedir. Macit’in ailesi İstanbul’a dönmüş ve Macit’in de kendi ailesinin yanına gitme zamanı gelmiştir.

Macit, Sermed’den ayrıldığı için çok üzgündür. Hiç beklemediği bir anda gelen bu ayrılık Macit’in hastalanmasına ve yataklara düşmesine sebep olmuştur. Macit’in tek tesellisi Sermed’in de kendisinin sevmesi ve istediklerinde görüşme imkanına sahip olmalarıdır.

Her iki genç de birbirlerini sevseler de yine de aşklarının akıbeti konusunda karamsar fikirlere sahiptirler. İlerleyen zamanlarda aşklarının başlarına bir şey gelebileceği konusunda olumsuz düşüncelere kapılan genler sandalla denize açıldıkları bir gün intihar ederek bu ıstıraba bir son vermeye karar verirler ve intihar ederek canlarına kıyarlar.

Mehmet Rauf’un harika psikolojik aşk romanlarından birisi de Ferda-yı Garam isimli bu eseridir. Çocukluk çağlarındaki çekişmelerin aşka evrilmesini anlatan roman çok sürükleyici bir eserdir.

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap