Testler

Fiil Kipleri Test 5

FİİL KİPLERİ TEST 5

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem yoktur?
A) Kahve içmenin sağlığımız açısından pek çok faydası bulunuyor.

B) Fakat bu faydaları kahveyi doğru tüketirsek ortaya çıkar.
C) Kahve içerken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır, bunlardan birincisi aç karnına kesinlikle kahve tüketilmemesidir.
D) Uzmanlar aç karnına içilen kahvenin vücudumuza çok ciddi zararlar verdiğini ortaya koydu.
E) Yediklerimizi sindirebilmemiz için doğal bir asit salgılar midemiz.

2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde her zaman yapılan durumları ifade eden bir kip kullanılmıştır?
A) Bu asitin adı hidroklorik asittir.
B) Ancak sabahları içilen kahve salgılanan bu asidin miktarını arttırmaktadır.
C) Boş midede asit artışını karşılayacak besin olmayınca, zamanla, vücut hidroklorik asit üretimini bu nedenle azaltıyor.
D) Bunun sonucunda ise sindirim yavaşlamaya başlıyor.
E) Vücutta bulunan sindirilmemiş besinleri yiyen bakteriler ortaya çıkar ve bunun en doğal sonucu olarak gaz oluşur.

3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geniş zamanla çekimlenmiş bir eylem vardır?
A) Gaz sancısı kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur.
B) Üstelik gaz sancısıyla başlayan bu sıkıntı, mide yanması, hazımsızlık gibi durumların da yaşanmasına neden oluyor.
C) Bu durum eğer ki uzun bir süreç yaşanırsa midede reflü oluşmasına neden oluyor.

D) Bu gibi sorunlara sadece kafein neden olmaz.
E) Kafein içeren tüm ürünler bu sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olmuştur.

4. Yapılan araştırmalara göre sabahları aç karnına içilen kahve nedeniyle ”gastrik boşalma” meydana geliyor. Gastrik boşalma denilen şey, besinin olması gerekenden daha hızlı bir şekilde karından çıkması durumudur. Bu durumda vücuttaki vitamin ve minerallerin düzgün olarak kalmamasından dolayı besin eksikliklerine neden olur. Yine kafein vücuttaki sıvıların atılma sürecini hızlandırır. Bu da önemli vücudun önemli mineralleri emmesi için vakit bulamamasına sebep olacaktır.
Yukarıdaki paragrafta zaman bildiren kaç eylem vardır?
A) 1        B) 2        C) 3     D) 4     E) 5

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde zaman bildirmeyen bir eylem kullanılmıştır?
A) Haykıran sükûtlar vardır, onları ancak Allah işitir.
B) Nelerden korkulmayacağını bilmeye cesaret denir.
C) Acılar insanları değiştirir, eğer bir insanı değiştirmek istemiyorsanız onu kırmayın.
D) Her şey çoğaldıkça ucuzlar, fakat edep çoğaldıkça değeri artar.
E) Vazgeçmeyi öğrendikçe büyürsün.

6.“Benimsin” demeden önce “seninim” diyebilmeli insan.
Yukarıdaki cümlede kullanılan kip aşağıdakilerin hangisinde kullanılmıştır?
A) Birileri onu elimden aldı ve bıraktığı boşluğu kimse dolduramadı.

B)  Aşk, abdest gibidir, şüpheye düşersen bozulur.
C) Bazen biriyle fena halde arkadaş oluyorum, sonra biraz tanıyınca geçiyor.
D) Zaten bir kadın sevmiyorsa, seviyorum demez; sevdiği zaman sevmiyorum dediği olmuştur ama, o konuyu kafaya takmamalısın sen.
E) Kişiye göre davranacaksın, küçükIe küçük oIacaksın hatta; ama seviyesizin seviyesine inecek kadar düşmeyeceksin hayatta.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir eylem kullanılmamıştır?
A)Artık herhangi bir hayale kucak açamayacak kadar yorgunum.
B) Kötü günleri görmezseniz, mutlu günlerin değerini anlayamazsınız.
C) Kim mutlu edebilir seni, sen hazır değilsen?
D) Sen çok güzelsin, sebepsiz de gülebilirsin.
E) Gönlünü yıkayıp arıtmamışsan, habire abdest alıp durmaktan fayda bekleme.

8. Aşağıdakilerden hangisinde dilek kiplerinden biri bulunmaktadır?
A)Her gün kullandığımız klavyelerdeki F ve J harflerinin üzerindeki kabarık çizgiye dikkat ettiniz mi?

B) Hatta dokunmatik olmayan telefonların 5 tuşunda da aynı çizgi bulunur.
C) Bunun sebebi, 10 parmak klavye kullanırken F ve J harflerindeki bu çıkıntılar size yol gösterici oluyor.
D) İşaret parmaklarının bu iki tuşa koymanız gerekiyor ki diğer parmaklar ona göre yerine otursun.
E) Bir diğer sebebi, gözleri görmeyen kişiler için işaret noktası olmuştur bu tuşlar.

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde geniş zamanın olumsuzuyla çekimlenmiş bir fiil vardır?
A) Oraya tek başına gitmesen olmaz mı oğlum?

B) Sana anlattıklarımı Ceyda bilmemeli.
C) Bir daha seni buralarda görmeyeyim.
D) Böyle bir olay tarihte olmamıştır daha önce.
E) Arkadaşınızın sözünü kesmeyiniz çocuklar!

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde henüz yapılmamış bir işten bahsedilmektedir?
A) En çok da kirpiklerine bir kez olsun dokunamadım ya, onun hayali yakıyor içimi.
B) Rüyama girip kafamı karıştırmayı bırak, beni sevmiyorsun biliyorum.
C) Şimdi de, bütün bu insanların sessizliği ağır gelmeye başlamıştı bana.
D) Hayatınızın üstünde hep bir gökyüzü parçası bulundurmaya çalışacaksınız.
E) Çünkü bilindiği gibi, yeryüzünde hiçbir şey insan ruhuna hiçlik kadar baskı yapmaz.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman (anlam) kayması vardır?
A) Dostlarım, düşmanlarımdan daha çok acı veriyor bana.

B) Ben kendimi taşırım, içinde olmadığım bir güne…
C) Eğer farklıysan, yalnızlığa mahkûm oluyorsun.
D) Çok şey istemiyorum hayattan, sadece yalnız bırakılmak.”
E) Konuşurken seni yormayan, kızsa bile alttan alabilen, yüzünü güldüren ve hayatında olup bitenleri merak eden insanlar seni seviyorum demese de olur.

12. “Görebilirler” eyleminin geniş zaman olumsuz soru şekli aşağıdaki cümlelerden hangisinde kullanılmıştır?
A) Onu ziyaret saat saatleri dışında göremeyecekler mi?

B) Bu saatte Ahmet’i evinde ziyarete geldiklerinde onu göremezler mi?
C) “Göreyemeyecekler mi?” diye ağlıyordu zavallı adam çevresindekilere.
D) Çocuklarının iyi bir adam olduğunu görememişler mi onlar?
E) Bu okulun yapıldığını göremeden ölürsem beni buraya gömün.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde emir kipi kullanılmıştır?
A) Kendinden veriyorsun ve durmadan eksiliyorsun, oysa bazı insanlar oldukları gibi kalarak elde ederler istediklerini.
B) Başınıza geldi mi bilmiyorum, yüzlerce kez duyduğunuz bir söz, günün birinde sizi en zayıf yerinizden vuruverir.
C) Yaralar çoğu kez dilsizdir, ama bir konuştular mı sesleri korkutucudur ve yalan söylemeyi beceremezler.
D) Onu hemen unutmadım doğrusu; içimden bir ses biraz bekle diyordu, sonu iyi olacak.
E) Anladım, elden geldiğince susmam gerek, elden geldiğince düşüncelerimi kendime saklamalıyım.

 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tasarlama kiplerinden biri kullanılmıştır?
A) Yaşamı dans ettirecek kadar müziğimiz kalmamıştır içimizde, işte bu.
B) Hepimiz, sırtımızda ve elbisemizin altında, gözlerimizin içinde bir müstakbel ölü gezdirmiyor muyduk?
C) Öfkeliydim, kendime karşı öfkeli; aylarca sessiz kalırım, neredeyse konuşmayı unutacak kadar.
D) İnsan gençken ve bilmezken her şeyi gönül yarası sanıyor.
E) Ahdım olsun; yükleri ağırlaşsın diye iyice, tabutumun içinde tepineceğim.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilin belirttiği iş ve oluşun, içinde bulunulan zamandan önce yapıldığını ve kesinlikle bittiğini ifade eden bir eylem vardır?
A) Her ferdi, hatta her topluluğu, hoşlandığı yem ile avlarlar.

B) Giderek, her şeyden vazgeçe vazgeçe, sanki bir başkası oldum.
C) Toparlanın, başka bir sefere çıkıyoruz.
D) Size fazla mutluluk dilemiyorum, fazlası usandırır insanı.
E) Yere çakılana kadar kanatlarımın olduğuna inanacağım.

16. I. İyi ki bilmiyor kalabalıklar, yağmura bakmayı cam arkasından.
II. Sonra anlarsın, çok sonra; geçip gidince…
III. “Beni ya öldürün ya da böyle kabul edin; çünkü ben buyum.”
IV. İnsan eğer sorgulamaksızın kabullenmeye şartlandırılmamışsa, mutluluk, gerçekten çok daha zor bir uğraş.
V. Zirvesine göz koyduğum dağlara bak, koşup takıldığım çitlere bak.
Yukarıda numaralanmış cümlelerdeki fiillerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) I.cümlede haber kiplerinden biri kullanılmıştır.
B) II. cümlede geçmiş, gelecek ve şimdiki zamanı içine alan bir zaman kullanılmıştır.
C) III. cümlede istek kipi kullanılmıştır.
D) IV. cümlede eylem olumsuzdur.
E) V. cümlede eylem emir kipi kullanılmıştır.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde haber ve dilek kipiyle çekimlenen fiiller birlikte kullanılmıştır?
A) Gel gömelim seni tarihe desem sığmazsın

B) Başınıza geldi mi bilmiyorum, yüzlerce kez duyduğunuz bir söz, günün birinde sizi en zayıf yerinizden vuruverir.
C) Kendinden veriyorsun ve durmadan eksiliyorsun, oysa bazı insanlar oldukları gibi kalarak elde ederler istediklerini.
D) Desem ki vakitlerden bir nisan akşamıdır.
E) Yaralar çoğu kez dilsizdir, ama bir konuştular mı sesleri korkutucudur ve yalan söylemeyi beceremezler.

 18. “Tartışmayasınız” fiilinin kipi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Şart kipi
B) Geniş zaman
C) İstek kipi

D) Emir kipi
E) Gereklilik kipi

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılan haber kipiyle çekimlenmeyen bir eylem vardır?
A) Ne kadar köşeye sıkıştığını anlamaz o.

B) Bir anda bu başarıya ulaşamazsınız.
C) Bir daha onunla yola çıkma.
D) Artık kimseye borçlanma, diyerek bana nasihat verdi.
E) Yapacaklarınız ekonomik krizin gelmesini engelleyemez.

 20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde istek kipinin olumsuzuyla çekimlenmiş bir eylem vardır?
A) Lütfen bu konuda birbirimizi kandırmayalım arkadaşlar.
B) Kızartma yağlarını lavaboya dökmeyiniz.
C) En iyi ve deneyimli ekonomi yazarıyla röportaj yapamadık.
D) Bu işte bir denge aramayın.
E) Tencere böyle karıştırılmaz evladım.

21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem herhangi bir şahıs eki almamıştır?
A) Yardım istediğimiz insanlar, nedense size bedava bir ahlâk dersi vermeye de yükümlü sayarlar kendilerini.
B) Onu hemen unutmadı doğrusu; içinden bir ses biraz bekle diyordu, sonu iyi olacak.
C) Kötülüğü kendi elleriyle yapmazlar zenginler, parasını verirler.
D) Mademki ıstırap içimizdedir, çaresiz katlanacağız.
E) Gücün var, yeteneklerini değerlendirebileceğin bir yer var, sen gene de bir şey yapmadan yolunda gitmek istiyorsun, öyle mi?

22. Haber kipinin dışında bir kipin kullanıldığı cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A) Artık ben onu yakalamak için değil de, sırf bu kaçışın güzelliğini yakından görebilmek için koşuyorum sanki.
B) Biliyorum, bir gün dayanamayacak küçük kalbim; arkamı dönüp güvendiğim ve inandığım her şeye veda edeceğim.
C) Benim içimdeki öyle bir dünya idi ki, ondaki bilinmezlikleri bir bir anlamaya kendimi adeta mecbur hissederim.
D) Sesin kısık, bunalmış güzelliğin; hangi yüreğe girersen gir ülken yok senin.
E) Ben yalnız kalmayı öğrendiğim zaman olgunlaştım, başkaları ise insanlarla birlikte olma gereğini duydukları zaman.

23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir eylem kullanılmamıştır?
A) Akşam bir dinginliğe benzer kendiliğinden.
B) Tek bir veda bütün bir ömür sürüyor.
C) Ve hâlâ kalkmadı çocukluğumun üstüne yağan kar.
D) Seni hiçbir dünya telaşına değişmem ben.
E) Hayatı boyunca paradan başka bir şeyi yüceltmemiş, bir yere, bir insana ya da ideale bağlanmamış kayıp ruhlardan biriydi.

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şart kipiyle çekimlenmiş bir eylem vardır?
A) İçimde umut varsa, yine seni özlediğim içindir.
B) Sen acı çekmemek için kendini kandırmayı tercih etsen doğru bir şey yapmış olur musun?
C) Tükenmez kalemini yarın geri getirmek üzere alabilir miyim?
D) Kendini gerçekleştirmek için neler yapmalısın?
E) Fotokopi makinesini ne şekilde kullanalım?

25. Edebiyatı gerçekten seviyor musunuz? Eserlerimle temasınız var mı? Buralarını bilmiyorum. Mektubunuzda beni layıkıyla okuduğunuzu gösteren bir emareye rastlamadım. Yalnız, lise talebesisiniz ve Antalya’dasınız. Yani 1918-1919 yılları arasında aşağı yukarı benim yaşadığım hayatı yaşıyorsunuz. İşte size bunun için yazıyorum. Bulunduğunuz memleketin, belki de orada doğdunuz, hayatımda mühim bir yeri vardır. Sizin sahillerinizde, o denize bakarak, o lodos dalgalarını seyrederek, benim gençliğimde şimdikinden çok az verimli olan meyve bahçelerinde dolaşırken ilk şiirlerimi tasavvur ettim ve edebiyattan başka bir şey yapamayacağımı anladım. 
Yukarıdaki paragrafta kaç eylem vardır?
A) 4        B) 5           C) 6            D) 7          E) 8

26. Çoğu adlardan tabiat sevgisi ve şiir fışkırıyor: İşte “doğan şafak”, işte “Açılın dağlar, çiçekler.”, “Yol ver yeşile, gitsin işine.” diye bir beyit bile düzmüş birisi. “Yollar hiç tükenir mi?” adına ne dersiniz? Beni çok düşündürdü. Ömrünü volan başında geçiren bir şoförün yorgunluğunu, hüznünü dile getiriyor. Otobüs şoförleriyle biraz konuştunuz mu bu hüznünün ne kadar derine gittiğini anlarsınız. Gece Bursa’dan İzmir’e geldikten sonra sabah İzmir’den turist alıp Bergama’ya götüren bir şoförün arabasına iki defa bindim. “Dört gündür uyumadım, affedersiniz, çoraplarım ayağıma yapıştı.” diyordu.
Yukarıdaki paragrafta dilek kipiyle çekimlenmiş kaç eylem vardır?
A) 3                 B) 4             C) 5             D) 6             E) 7

 CEVAPLAR: 1.C, 2.E, 3.D, 4.D, 5.C, 6.D, 7.A, 8.D, 9.A, 10.D, 11.C, 12.B, 13.D, 14.E, 15.B, 16.C, 17.A, 18.C, 19.C, 20.A, 21.B, 22.D, 23.E, 24.B, 25.E, 26.A

fiil kipleri test 3 indir.

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap