Testler

Fiilde Çatı Test 1 (8.Sınıf Türkçe)

1. Aşağıdaki cümlelerde bulunan fiillerden hangisi etken fiildir?

A) Seni daha iyi tanımam gerekiyor.

B) Kazağım yine yıkanmamış.

C) Başvurunuz az önce kabul edildi.

D) Böyle şeyler asla istenmez.

2. “Sana böyle olacağı söylenmedi mi?” cümlesindeki fiille özne yüklem ilişkisi bakımından özdeş olan fiil aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) İş yerimiz öğlenleri yoğun olur.

B) Müdür seni odasına çağırıyor.

C) Güzel bir iş buldum kendime.

D) Ata nasıl binilir?

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bulunan fiil geçişsizdir?

A) Sana bir ders vermek istiyorum.

B) Ben açığa çıksın diye sordum.

C) Abim bize çok söylemişti.

D) Artık bu dükkana uğrama.

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde dönüşlü fiil vardır?

A) İşten gelir gelmez yıkanırım.

B) Makine akşama çalışıyor.

C) Kahvaltınızı ihmal etmeyin çocuklar.

D) Malınız bu firma ile çok kolay satılır.

5. İşteş fiilin bulunduğu cümle aşağıdakilerden hangisidir?

A) Size bu işte başarılar dileriz.

B) Sen olsan bu işi yapabilir miydin?

C) Mahalledeki çocuklar top yüzünden dövüştüler.

D) Sabahleyin evden apar topar çıktım.

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ettirgen fiil vardır?

A) Zeka ve samimi çevreyi parayla elde edemezsin.

B) Kızımı sana kaptırmam.

C) Telefonun sesini kim kıstı?

D) Sabahlara kadar sokaklarda yürüdük.

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi oldurgan fiildir?

A) Bu soruyu da doğru cevapladınız.

B) Yemeği hep beraber yiyelim.

C) Bütün öğrenciler ellerini kaldırdı.

D) Odayı niçin toplamadınız?

8. “Bloknotumu acaba nerede unuttum?” cümlesindeki ile nesne yüklem ilişkisi bakımından özdeş fiil aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Hangi soruyu cevaplayamadınız?

B) Bayram nereye gitti?

C) Arabanın farları yanmıyor.

D) Mantarlı çorbanın kokusu cezbediciydi.

9. Etken fiilin bulunmadığı cümle aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bu krem cildinizi korur.

B) Beni biraz daha bekler misiniz?

C) Selçuk Bey’le akşam yemeği yiyeceğim.

D) Bu filme yalnız gidilir mi arkadaş?

10. “Seni seviyorum Ceyda!” cümlesiyle nesne yüklem ve özne yüklem ilişkisi bakımından özdeş cümle aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sanki güneş açmıştı.

B) Kahvene kalbini kat.

C) Bu ev ne zaman alındı?

D) Ekmeğimizi sizinle paylaşırız.

11. “Bilim kurgu filmlerinden nefret ediyorum.” cümlesindeki eylemle özne yüklem ilişkisi bakımından özdeş cümle aşağıdakilerden hangisinde yoktur?

A) Sanki beni hayaletler takip ediyordu.

B) Yılda bir bu hastanede muayene olurum.

C) Hepiniz beni dinleyin.

D) Bugün birbirimize inanmayı seçtik.

12. “Bana uyar.” cümlesinde bulunan fiille nesne yüklem ilişkisi bakımından özdeş olmayan cümle aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) İnsan olan böyle davranmaz.

B) Biz onlar için yolu açabiliriz.

C) Arabanın bujilerini tamir ettim.

D) Füze iki saatte kaç kilometre yol kat etmiş?

13. “Kış mevsiminde dondurma yenir mi?” cümlesindeki fiille özne yüklem ilişkisi bakımından özdeş olmayan cümle aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Tabaklar, çatallar ve kaşıklar masalara kondu mu?

B) İşte bu yatakta rahat uyunur.

C) Komutana haber verildi.

D) Uçaktan düşenlerin yerini tespit ettik.

14. “Arkadaşlar orada ne görüyorsunuz?” cümlesindekiyle özne yüklem ilişkisi bakımından özdeş cümle aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Kendini şimdi önemli hissediyor musun?

B) Yemekhanedeki bardaklar yıkanmamış.

C) Kamyona mazot yerine benzin doldurulmuş.

D) Kamuflajlarım nereye saklanmış?

15. Ettirgen fiil aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

A) Lütfen bana bir cevap veriniz.

B) Cebinizdekileri dışarı çıkarın.

C) Çabuk izinizi kaybettirin, yoksa kurtlar sizi kapar.

D) Ama içim rahat etmez.

16. “Hırsızlar evi talan etmişler.” cümlesindeki fiilin özellikleri aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) etken – geçişsiz

B) edilgen – ettirgen

C) dönüşlü – geçişsiz

D) etken – geçişli

17. “Bu vatan için neler yaptın?” cümlesindeki fiilin nesne yüklem ilişkisi bakımından özdeşi aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Sonra annem hastalandı.

B) Çok güzel bir kıza aşık oldum.

C) Benim hayatımı kurtardın ?

D)  Babam sobanın başına geçti.

18. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde çatı aranmaz?

A) Ağlamayı bilmiyorsun bari gülmekten utan.

B) Onu örnek alacak kadar ona yakın değil miydin?

C) Su kaynaklarına onlardan önce ulaşmalısınız.

D) Geldiler, gördüler ve gittiler.

Cevaplar: 

1.A, 2.D, 3.D, 4.A, 5.C, 6.B, 7.C, 8.A, 9.D, 10.B, 11.B, 12.A, 13.D, 14.A, 15.C, 16.D, 17.C, 18.B

Yukarıdaki testi indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Fiilde Çatı Test 1 (8.Sınıf Türkçe)

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap