Genel Yaşam

İstenmeyen Kokuları Giderme Yöntemleri

Bu yazımızda hangi kokunun nasıl giderileceği üzerinde duracağız.

Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin.

Ağızdaki soğan kokusu için ağızda biraz ekmek kabuğu veya maydanoz çiğneyin.

Balık kokusu mutfağınızı kapladıysa bu kokuyu gidermek için yarım limonu kesin. Ocağınızı yakın ve çok kısık ayara getirin. Limonu ateşin üzerine oturtun. Yavaş yavaş yanacak olan limon hem balık kokusunu yok edecek, hem de mutfağınıza hoş bir koku yayacaktır. Balık kokusunu tabak, çatal ve bıçaklardan çıkarmak için yıkama suyuna bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra da bol su ile durulayın. Balık kızartırken yağda kalacak kötü kokuyu önlemek için yağa limon damlatın.

Boya kokusunu gidermek için boya kutusuna litre başına iki çorba kaşığı vanilya karıştırın. Diğer bir yöntem de boyadığınız odaya, içinde kesik bir soğan bulunan soğuk su dolu bir kap yerleştirin. Ekmek içiyle doldurulmuş bir tabak da aynı işi görecektir.

Yeni boyanmış odadaki boya kokusunu gidermek için odanın ortasına içinde kireç kaymağı bulunan bir tabak koyun. Pencere ve kapıları sıkı sıkı kapayın ve yirmi dört saat öyle bırakın. Bu süre dolduktan sonra kapı ve pencereleri açarak odayı havalandırın. Odalara içi su dolu bir iki leğen su koyarak da boya kokusu giderilebilir.

Buzdolabındaki kötü kokuları gidermek için küçük bir kaba biraz süt koyup buzdolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz süt bu istenmeyen kokuları emecektir. Buzdolabının için kokuyorsa bu kokuyu gidermek için bir miktar vanilyayı suda eritip dolabınızın içini bu karışıma batırdığınız bezle ovarak silin. Kokudan eser kalmayacaktır. Buzdolabınızı temizlemek ve kokusunu gidermek için sabunlu temizleme suyuna biraz karbonat atın. Buzdolabındaki kavun kokusunu gidermek için dolaba sirke ile ıslatılmış bir peçete koymanız yeterlidir.

Yemeklerin dibi yandığı zaman oluşan yanık kokusunu gidermek için, yemeğin dibini karıştırmadan üstten yemeği alın. Başka bir tencereye geçirin ve içine birkaç dilim limon atarak bir süre pişirin. Yanık kokusu gidecektir.

Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için tahtayı ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun.

Ellerinizdeki soğan kokusunu çıkarmak için haşlanmış patatesle elleriniz ovmayı deneyin. Soğan doğrarken elleriniz kokuyorsa elleri tuz ile ovmak suretiyle kokuyu giderebilirsiniz. Elleri diş macunuyla yıkamak da kokuyu alacaktır. Bu yöntem sarımsak kokusu için de geçerlidir. Ayrıca soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye bastırırsanız soğan kokusu elinize sinmez.

Fırınınıza sinmiş yemek kokusu için fırının ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika çalıştırın. İstenmeyen kokular kaybolacaktır.

Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız karnabaharın kötü kokusu gidecektir.

Kavanoz ve şişelerinizi yeninde kullanmak istediğiniz zaman tuhaf bir kokusu olacaktır. Kavanoz ve şişe kokularını yok etmek için yarısına kadar soğuk su koyun. Suyun içine de bir çorba kaşığı hardal atın. Hardallı suyu iyice çalkalayın. Sonra da birkaç saat şişeyi içindeki hardallı suyla bırakın. İyice çalkaladıktan sonra şişeleriniz ve kavanozlarınız kullanılmaya hazırdır.

Kızartma kokusunun sizi rahatsız etmesini istemiyorsanız kızartma işlemi esnasında ocağın diğer gözünde bir tencerede sirkeli su kaynatın.

Bir süre kullanmadığınız çaydanlıklarda oluşan kokuyu önlemek için içine bir miktar kesme şeker koyunuz.

Lahana kokusunu önlemek için lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine küçük bir torbaya yerleştirilmiş ekmek içi koyun. Böylece lahananız kokmadan pişecektir.

Mutfaktaki lavabo kokusundan kurtulmak için içine kaynar su ve arkasından çok keskin sirke dökün.

Sigara kokusunu yok etmek için önce odayı iyice havalandırın sonra oda spreyi sıkın. Mum yakmayı da deneyebilirsiniz.

Termos kokusunu gidermek için içine karbonat katılmış kaynar suyla iyice temizleyin.

Güveç yapmak için kullanılan kapların yemeklerinize toprak kokusu vermemesi için kullanmadan önce kabı ısıtın, içine bir bardak sirke dökün, soğumasını bekleyin. Sonra kullanın.

Yanık süt kokusu hiç hoş değildir. Hemen kabı değiştirip süt henüz çok sıcakken tencereyi tertemiz ve soğuk suya batırarak ıslattığınız bezle sararsanız , bezi gerektiği kadar uzun süre kabın üzerinde tutarsanız süt kokusu kaybolacaktır.

Yemek kaplarındaki kokuları yok etmek için kapları limon kabuğu ile ovun. Sıcak sirke ile yıkamak da aynı sonucu verir. Veya sabunlu suyun içine katılacak bir kaşık kahve de kokuları giderecektir.

Koltuk altı ter kokusunu gidermek için bir kasede bir tatlı kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı su ve bir tatlı kaşığı elma sirkesini karıştırın. Pamuk veya bezle koltuk altına sürün. Koku geçecektir.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

1 yorum

Yorum yap