Testler

Kelime Grupları Test 1

kelime grupları test

KELİME GRUPLARI TEST 1

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir deyim yoktur?
A) Gel sana işin püf noktasını öğreteyim.
B) Senin de ağzında bakla ıslanmıyor ha!
C) Canım arkadaşımı dört gözle bekliyorum.
D) Gövdelerin işi bitince insanda ruhların işi başlar.
E) Bu işi başarmak için dokuz doğurdum.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme farklı bir yolla yapılmıştır?
A) İhsan görüşmeyeli aşağı yukarı üç yıl olmuştu.
B) Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden.
C) Issız ıssız vadilerden geçerek ulaştık.
D) Hadi serseriler teker teker gelin!
E) Yerine otur ve sessiz sessiz beni izle.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır?
A) Onunla sence nasıl bir sorun yaşayabilirim?
B) Öğle vakti nerede yemek yiyeceksiniz?
C) Bizim işimiz muhtaç insanlara yardım etmek.
D) Kaza akşamı hangi yoldan geliyordunuz?
E) Her yemeğin yanında yoğurt yerdi.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması kullanılmıştır?
A) Kuzeye gidersen tren istasyonuna ulaşırız.
B) Yeni aldığım motorun yağı ne çabuk bitti.
C) Köy bakkallarında dondurma yok mu sanıyordun?
D) Ben on yaşındayken babam tutuklandı.
E) Sanki içinde bir şeytan yavrusu taşıyordu.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması bulunmamaktadır?
A) Keşke seninle yeni bir hayata başlayabilsem.
B) Ormanlar içinde bir dere ıssız akıyordu.
C) Masa saatini mutfağa kim getirdi?
D) Kavak ağaçlarını oldum olası sevmişimdir.
E) Her zaman ilgi odağı olmayı başarıyorsun.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme isim tamlaması kullanılmıştır?
A) Gerçek sadakatin gücünü hafife almamalısınız.
B) Ateşin yanında sabaha kadar uyuduk.
C) Tüm dünyayı buraya toplamazsan orada oluruz.
D) Duvar saatinin pilini ne zaman değiştireceksiniz?
E) Soluk yüzlü adamı hiç gözüm tutmadı.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim fiil grubu vardır?
A) Bu köprüden geçmeyeli bayağı zaman olmuş.
B) Aklından bile geçmeyeni karşısında görecek.
C) Zirveye çıkmak için beş saat lazım.
D) Denizde yüzerken ayağıma kramp girdi.
E) Hazır olunca telefonuma çağrı bırakın.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil grubu yoktur?
A) Uçağa binmeyen yolcu kaldı mı?
B) İşten anlamayanların burada işi ne?
C) Kırılan kolunu doktora gösterdi.
D) Tavuğun kızarmışını yemeyi severim.
E) Bizi buradan çıkaracak tek kişi benim.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağ fiil kullanılmıştır?
A) Karda yürümek gerçekten çok zordu.
B) Baharın gelişini dört gözle bekliyoruz.
C) Sen de gitmek üzere olan bir yolcusun.
D) Kırılası ellerini çek üzerimden.
E) Onu ararken karşıma sen çıktın.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla sıfat tamlaması kullanılmıştır?
A) Hayat hikayelerinin merhametli yazarını okudunuz mu?
B) Kendini sonsuzlaştırma tutkusu insanın en hakiki zaaflarından birisi.
C) Bunu gerçekleştirmenin farklı yöntemleri var.
D) Elli gün bu anı bekledim.
E) Gerçek hayat hikayeleri hep eksik kalıyor.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat grubu yoktur?
A) Biyografi yazarlarının iyisi bana göre Stefan Zweig’dır.
B) Edebiyat ile ilgilenen herkese onu tavsiye ederim.
C) Yayıncıların ihmalkarlığından dolayı yeterince bilinmiyor.
D) Onur’un düzenini daha iyi biliyor çünkü.
E) Sevdiğimiz yazarları acımasızca hırpaladığı için ona kızamıyorsunuz.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlama grubu vardır?
A) İstanbul’daki ablasını ve abisini çok özlüyordu.
B) Tencereyi kaptığı gibi kafama fırlattı.
C) Daha önce bu kadar sağlam bir ayakkabı giymemiştim.
D) Bana göre sen çok mantıklı birisin.
E) Köy yakınlarında arabası ile uçuruma yuvarlanmış.

13. Aşağıdakilerden hangisinde bir ünlem grubu vardır?
A) Dostum! Neden bu kadar gerginsin?
B) Evlat!Sana ikinci bir fırsat veriyorum.
C) İmdat! Yetişin komşular, yangın var!
D) Arkadaşlar! Maçta hangi taraf kazandı?
E) Hey millet! Yarın pikniğe gidiyor muyuz?

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde unvan grubu vardır?
A) Teyzeciğim çok duygusal bir insandır.
B) Yaptıklarını anneme anlatacağım.
C) Amcamın hali hiç iyi görünmüyor.
D) Halime Hanım bugün sözlüğünü getirmeyi unutmuş.
E) Seksenlik teyzem işlerini hâlâ kendisi kendisi yapar.

15. Sayı grubu kullanılmayan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A) On dokuzuncu yaş gününü beraber kutlayacaktık.
B) Bu dağa yürüyerek on iki günde çıkabilirsin.
C) Sizden kırk beş gün boyunca haber alamadık.
D) Tören alanında aşağı yukarı üç yüz kişiydik.
E) Lunaparka on beş arkadaş gittik.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi grubu yoktur?
A) Sabaha kadar beklemekten ayaklarıma kara sular indi.
B) Kara cahillerle uğraşmak da ne kadar zor.
C) Şu kumandayı kullanmayı öğrenemedin bir türlü.
D) Evin geri kalanını gördün mü?
E) Bir kilo salep alacağım Maraş’tan.

edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar:1-D, 2-A, 3-A, 4-B, 5-A, 6-D, 7-C, 8-C, 9-E, 10-D, 11-D, 12-A, 13-E, 14-D, 15-D, 16-E

Bu testi word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

Kelime Grupları Test 1

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap