Testler Editörün Seçtikleri

Sıfatlar Test 1

SIFATLAR TEST 1

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili kelime tür bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) İsa Bey’in bıraktığı akçaya el sürmemişti.
B) Şimdi burada da huzurunun kaçtığını görüyordu.
C) Gecenin geç vakitlerine kadar bunları konuştular.
D) Ertesi sabah misafirlerle kahvaltı ettiler.
E) Mis kokulu taze ekmek, bal, süt ve peynir getirmişlerdi.

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde soru anlamı bir sıfatla sağlanmıştır?
A) Antalya’da kaç gün kalacağınız belli mi?
B) Hangisi söyledi sana bunları?
C) Sabaha kadar niçin uyumadınız?
D) Venedik’ten gelirken size ne alayım?
E) Buraya ne gün döneceksiniz?

3. “Açık” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat göreviyle kullanılmıştır?
A) Kedi içeriye açık pencereden girmiş.
B) Arkadaşım her türlü fikre açıktı.
C) Kapıyı kim açık bırakmış, bilmiyorum.
D) Bana karşı açık olmalısın, tamam mı?
E) Onun bu kadar açık olabileceğini tahmin etmemiştim.

4. “Aşağı” kelimesi aşağıdakilerin hangisinde sıfat görevinde değildir?
A) Aşağı mahallede oturuyorlar.
B) Onu aşağı çağırdılar.
C) Aşağı sokaktan bir patlama duyuldu.
D) Şunu değil aşağıdaki şişeyi verir misin?
E) Akşamleyin aşağı kattaki komşu bizi yemeğe çağırdı.

5. Aşağıdakilerden hangisinde ikileme sıfat görevinde kullanılmıştır?
A) Aldığın biberler irili ufaklıymış.
B) İnişli yokuşlu caddelerde kaybolduk.
C) Güzel köyüm buram buram tütüyor burnumda.
D) Bir gün tıpış tıpış geleceksin bana.
E) Yeşil yeşildi gözleri o sarışın kızın.

6. Aşağıdakilerden hangisinde adlaşmış sıfat kullanılmıştır?
A) Bu konuda gençlere örnek olmalıyız.
B) Sabrın sonu selamettir, derler atalarımız.
C) Saatinin kordonu her sene kırılır.
D) Kitabın elli ikinci sayfasında kalmış.
E) Patlıcan dolmasını çok severdi.

7. “Nasıl” kelimesi aşağıdakilerden hangisinde sıfat göreviyle kullanılmamıştır?
A) Nasıl bir öyküydü bu?
B) Nasıl bir şehirde yaşamak istersin?
C) Nasıl bir belaya bulaşmışsın sen dostum?
D) Kırlentleri hangi iğneyle nasıl diktin?
E) Nasıl bir yaz tatili hayal etmiştiniz?

8. “Bir” kelimesi aşağıdakilerden hangisinde sayı sıfatı değildir?
A) Belki bir gün karşılaşırız.
B) Bir dakika bekler misiniz?
C) Onun sadece bir arkadaşı var.
D) Bir günlüğüne İspanya’ya gitmiş.
E) Geleli daha bir saat oldu.

9. Aşağıdakilerden hangisinde pekiştirilmiş kelime sıfat değildir?
A) Yattığımız çarşaf bembeyazdı.
B) Taptaze ekmek kokuları geliyordu burnuma.
C) Fethiye’nin masmavi koylarında delice yüzdük.
D) Bu kıpkızıl ovada ne yetişir ki?
E) Bahar gelince mahallemizi sapsarı papatyalar sarardı.

10. “Zor” kelimesi aşağıdaki cümlelerden hangisinde diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır?
A) Bu bataklıkta yürümek oldukça zor.
B) Sizi zor günler bekliyor.
C) Zor bir sınavdan geçtik.
D) Bu, çok zor bir yolculuk olacak.
E) Zor soruları cevaplayamadı.

11. Aşağıdaki cümlelerde geçen ikilemelerden hangisi kelime türü yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) Alışveriş merkezi sabahleyin tıklım tıklımdı.
B) Salkım salkım üzümler kasalarda alıcısını bekliyordu.
C) Eski püsküydü onun bindiği otomobil.
D) Oturduğumuz tepeler yüksek yüksekti.
E) Manavdan aldığım patatesler iri iriydi.

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde soru anlamı sıfatla sağlanmıştır?
A) Ne zamandır tarhana çorbası içmiyorsun?
B) Şimdi kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
C) Elbisesi kaç yerinden yırtılmış?
D) Bu kadar kısa sürede bu işi nasıl öğrenmiş?
E) Niye sen de bizimle gelmiyorsun?

13. Aşağıdaki altı çizili kelimelerin hangisi, türü yönüyle diğerlerinden farklıdır?
A)Kış aylarını nasıl geçirdiğine şaşıyordu.
B) Kendini şu koca dünyada yalnız hissediyordu.
C) Açıkçası vicdan azabı duyuyordu.
D) Bu kötü şartlar altında kışı nasıl geçirecekti?
E) Yüreğinde tatlı bir çarpıntı duyuyordu.

14. Aşağıdaki cümlelerde bulunan altı çizili kelimelerden hangisi sıfat değildir?
A) Osmanlı ordusu, yıldırım hızıyla ilerliyordu
B) Avını kaçıran vahşi bir hayvan hırsıyla saldırdı.
C) Usta bir sıçrayışla atından indi.
D) Ona en büyük hakareti yapmıştı.
E) Köylülere bakarak bir şey soracak oldu.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde –ca,-ce ekini alan kelime sıfat değildir?
A) Hafifçe bir taştı bu.
B) Korkakça bir edayla cevap verdi.
C) Dokuz yaşlarında cılızca bir çocuktu.
D) Yerinden yavaşça doğruldu.
E) Delice bir fikirdi bu seninkisi.

16. Aşağıdakilerden hangisinde niteleme sıfatı kullanılmamıştır?
A) Ağrıyan başını sağa sola çevirerek bakındı.
B) Yavaş yavaş olanları hatırlamaya başladı.
C) Kimdi bu, etrafına bağıran adam.
D) Kapkaranlık bir boşluk içinde uçuyordu.
E) Adam, yaşlı köylüyü tanımıştı.

 

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar:
1-D, 2-E, 3-A, 4-B, 5-B, 6-A, 7-D, 8-A, 9-A, 10-A, 11-B, 12-C, 13-D, 14-A, 15-D, 16-B

Word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

SIFATLAR-TEST-1

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap