Testler

Sözcükte Anlam Test 1

SÖZCÜKTE ANLAM TEST 1

1. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisi gerçek anlamlıdır?
A) Sertlik bir çeşit ahmaklıktır.
B) Söze iyi başlayın, iyi bitirin, arasını neyle doldurursanız doldurun.
C) Verilmesi en kolay şey nasihattir.
D) Yaldızlı sözlerle erdem bağdaşmaz.
E) Bıldırcın kuşunun tadına baktın mı hiç?

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisindeki kelimelerin tümü gerçek anlamlıdır?
A) Çok büyük bir kalabalık yakaladık.
B) Cümleleri sözümün akışına uydurmayı tercih ederim.
C) Soğuk bir yüzle çıktım karşısına.
D) Senin de ışıl ışıl olacak kalbinin içi.
E) Bu konuda öğrencilerimi aydınlatmalıyım.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime yan anlamıyla kullanılmıştır?
A) Burnumun üstünde bir sürü sivilce çıktı.
B) Masanın ayakları çabuk eskimiş.
C) Artık gözlük olmadan gözüm uzağı görmüyor.
D) Sabahleyin bir baş ağrısıyla uyandım.
E) Karın ağrısı olanlar bu durumda ne yapmalı?

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yanmak” kelimesi diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?
A) Çiftlikteki her şey o zaman yanmıştı.
B) Uçağa zamanında yetişemezsek biletlerimiz yanar.
C) Mahalledeki ekili alanların hepsi yandı.
D) On dakika uğraştan sonra kömürler yandı.
E) Yazın ortalarında köyümüzdeki ağaçların hepsi yandı.

5. “Adamakıllı” kelimesi ile aynı anlama gelen kelime aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılmıştır?
A) Alçak gönüllülükte bir çeşit isteyerek boyun eğiş vardır.
B) Bunları bağdaştırmaya kalkışmak hayatı yok etmeye çalışmaktır.
C) Bir gece kamp ateşi yaktıktan sonra oturup konuşuyorduk.
D) Selim mahalledeki serserileri iyice dövdü.
E) Acele etsek iyi olur, fırtına geliyor.

6. “Küçük çocuk “az kalsın” damdan düşecekti.” cümlesindeki az kalsın sözüne anlamca en yakın kelime aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Evin az ötesinde kurt köpeği gördüm.
B) Evladım biraz daha yaklaş bakalım.
C) Bisikletle giderken neredeyse kayıyordum.
D) Aşağı yukarı üç mil ötede bir tekne görünüyor.
E) Balık tutmayı hemen hemen öğrendim.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim, açıklamasıyla birlikte verilmiştir?
A) Onun damarına basmayınız, o çok sinirlidir.
B) Rüzgar eken fırtına biçer, derler.
C) Küçücük sorunları bile büyütüyor, pireyi deve yapıyorsun.
D)Selami Bey şu an sizinle ilgilenemez, adamın başını kaşıyacak vakti yok.
E) Alicengiz oyunu oynamadığı kimse kalmamıştı köyde.

8. “Arkadaşlar, lütfen daha fazla onun yarasını deşmeyin.” cümlesindeki deyimle aynı anlama gelen kelime veya kelime grubu aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Bu ön hazırlığın nasıl da güç bir iş olduğunu asla tahmin edemezsin.
B) Her inancın özelliği, ölümün yok etmediği bir anlam vermektir.
C) Anlattığım hikaye ona kızının ölümünü hatırlattı, acısını tazeledi onun.
D) Tolstoy bizi en tehlikeli çatışmalarına sürükler, en gizli kalmış duyguları ortaya çıkarır.
E) Tam da bu tespitleri doğrulayan bir hissiyatla irkiliyordum.

9. “Kişiye isnat edilen haksız suçlama” anlamına gelen deyim aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Başka bir kalabalık tren istasyonuna kaçıp kendisiyle vedalaşmak istemişti.
B) Ona böyle bir yafta yapıştırmandan dolayı sana kızgınım.
C) Etrafı melek kisvesine bürünmüş şeytanlarla dolu.
D) Senin bu gömleğin de iyi kir götürüyor.
E) Biz kimseye kin tutmayız, kamu âlem birdir bize.

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde dolaylama vardır?
A) Gözünüzü dört açıp beni dinleyin çocuklar.
B) Senin bitip tükenmek bilmeyen isteklerinden yoruldum.
C) Çalışmaktan bitap düştü, daha fazla dayanamadı.
D) Onu düğünde görünce bir hoş oldum.
E) Orta saha oyuncusu meşin yuvarlağı taca attı.

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ad aktarması yapılmıştır?
A) Biz, içindeki çocuktan vazgeçmeyenlerin yanındayız.
B) Kuzey ile Güney o yıllarda savaş halindeydi.
C) Bu iş için ne kadar zamana ihtiyacınız var?
D) Hayatımda böyle bir yemek yemedim.
E) Korkmadan bakın kendi çocukluğunuzun utangaç, sıkıntılı, meraklı, isyankar yüzüne.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde insandan doğaya aktarma vardır?
A) Hayatın hakikatinden uzaklaşmak için kendime bir kitap aldım.
B) Bindiğim vapurda çantamdan çıkarıp karıştırmaya başladım.
C) Sulamadığın için çiçekler sana kırgın.
D) Eskici aslında acıklı bir hikayedir, insanın içini kavurur.
E) Hasan, dilini büsbütün işitemediği bir ortamda susar.

13. “Arkadaşım, kara gün dostu biridir.” cümlesindeki altı çizili kelimenin zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Bir gün halası sokaktan bağırarak geçen bir satıcıyı çağırır.
B) Hasan merakla dişleri eksik, suratı sarı adamı seyretmeye koyulur.
C) Altı aydan beri çözülüp konuşmayan Hasan, çözülür.
D) İyi kalpli bir çocuktu Hasan.
E) Belki biraz daha ağırdan almalıyız, ne dersin?

14. Bir duyguya ait kavramın başka bir duyu için kullanılmasına duyular arası aktarma denir.
Aşağıdakilerin hangisinde duyular arası aktarma yapılmıştır?
A) Mahallemizdeki parkta acı bir çığlık duydum.
B) Öğle yemeğindeki dolma çok lezzetliydi.
C) Soğuk havalarda dışarıda dolaşmayı severdi.
D) Temmuz sıcağında meyan kökü şerbeti içermiş.
E) Lağım kokusundan kusacağım geldi.

15. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisinin sesteşi yoktur?
A) Arabadaki boyalar adeta dökülüyordu.
B) Sarı saçları oldukça büyüleyiciydi.
C) Süt taşacak, mutfağa koş.
D) Heyecandan yüzü al al olmuştu.
E) Bizim bölgede kışın boz ayılar gezer.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bütün kelimeler somut anlamlıdır?
A)Masadaki kitabın kapağı kırmızıydı.
B)Doğum gününü kutlamaktan mutluluk duyarım.
C) Vapur, esintili Boğaz’ın ortasında zarif bir balerin gibi döndü.
D) Her ne düşünüyorsan onu bir daha düşün.
E)Sıkıntılı ciddiyetlerine esir olmuş insanlar susuyordu.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “büyük” kelimesi nitel bir anlam taşımaktadır?
A) Lokmalarını hep büyük tutardı rahmetli.
B) Bu kadar büyük bir evde yaşamayı hayal etmiştim.
C) İnsanın böyle büyük hayalleri olmalı.
D) Sınıfımızın yaşça en büyüğü Onur’du.
E) Ahırın arkasındaki büyük paslı çiviyi söktün mü?

18. “Ağaç” kelimesi aşağıdakilerden hangisinde diğerlerine göre genel anlamlıdır?
A) Şu ağacın kaç metre uzunlukta olduğunu biliyor musun?
B) Kavak ağacının yaprakları sararmaya başlamıştı.
C) Ağaçlar insanların ve hayvanların yaşam kaynağıdır.
D) Ev yapımında katran ağacı kullandık.
E) Servi ağacının en güzelleri Akdeniz ülkelerinde yetiştirilir.

19. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “sığ” kelimesi nicel anlamda kullanılmamıştır?
A) Irmak kenarındaki dere oldukça sığdı.
B) Sığ fikirlere sahip olabileceğini düşünmemiştim.
C)Havuzun sığ olduğunu anlaman için dibine başını çarpman mı lazım?
D) Böyle sığ bir denizde yüzmek benim fikrim miydi?
E) Bodrum’daki liman sanıldığı kadar sığ değil.

20. “Perde” kelimesi aşağıdaki cümlelerden hangisinde terim anlamıyla kullanılmıştır?
A) Yüzün perde perde solmakta.
B) Güneşten perdelerin rengi atmış.
C) Şinasi’nin bu oyunu tek perdeden oluşmaktadır.
D) Başım döndü, sanki gözüme perde indi.
E) Bu haberle gerçekleri perdeliyorsun.

21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde somut anlamlı bir kelime anlam genişlemesiyle soyut anlam kazanmıştır?
A) Titremeye başlayınca içeri geçip, cam kenarındaki kaloriferin yanına iliştim.
B) Üzerine atılan çamurdan sonra kimseyle konuşmaz olmuştu.
C) Yanımda rahatsız etmekten çekinen bir arkadaş gibi duran kitabı çevirdim.
D) Yüzümü kıpırtılı denize doğru çevirip onu düşündüm.
E) Vapur kıyıya homurtuyla yaklaşırken yağmur başladı.

edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar: 1-E, 2-A, 3-B, 4-B, 5-D, 6-C, 7-C, 8-C, 9-B, 10-E, 11-B, 12-C, 13-D, 14-A, 15-A, 16-A, 17-C, 18-C, 19-B, 20-C, 21-B

Bu testi word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

Sözcükte Anlam Test 1

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap