Testler

Tamlamalar Test 2

TAMLAMALAR TEST 2

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı ile tamlananı yer değiştirmiş bir isim tamlaması vardır?
A) Telefonumu nereye koydunuz benim?
B) Saat kulesinin önünde fotoğraf çektirdik.
C) Yarın televizyon kumandasına pil alalım.
D) Bulaşık makinesi bile bardağı temizleyememiş.
E) Patates kızartmasının tuzu biraz fazla olmuş.

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir tamlanan birden fazla tamlayan tarafından nitelenmiştir?
A) Misafirliğe giderken dayıma taze,ekşi elma almıştım.
B) Ben artık bir travma daha yaşamak istemiyorum.
C) Yedi uçağıyla İstanbul’a gideceğim.
D) Yıpranan ellerimle resim çizemem.
E) Alonso, bu maçta ağır darbeler aldı.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması vardır?
A) Bu ringe biraz saygın olsun.
B) Dövüş sanatını kimden öğrendin?
C) Ne berbat bir maç bu!
D) Teknik detaylara daha dikkat etmelisin.
E) Bu çipte bir dünya bilgi var.

4. “Acı memleket havalarını bir akşam çayırlara oturup dinlemiştim.” cümlesindekiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Zincirleme isim tamlaması
B) Belirtili isim tamlaması
C) Belirtisiz isim tamlaması
D) Tamlayanı sıfat olan bir tamlama
E) Sıfat tamlaması

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması sıfat görevinde kullanılmıştır?
A) Deniz mavisi gözleri beni büyülemişti.
B) O her zaman başladığı işi bitirmek isterdi.
C) Karşımda takati tükenmiş bir adam görüyorum.
D) Hayatın gerçeklerine sırtını dönemezsin.
E) Sol tarafında beyin sarsıntısı geçirmiş.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde arasında kelime girmiş belirtili isim tamlaması vardır?
A) Radyoya hiçbir ihtiyacım olmadı.
B) Gramofona gelince benim ihtiyacım yoktur ona.
C) Radyo istasyonları kendi canlarının istediklerini dinletiyorlar bana.
D) İş yerinde tuvalet temizliği bana ait.
E) Tuvalet taşları o kadar kirlenmiş ki temizlenmiyor.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır?
A) Ben bacakları bitmiş bir adam gördüm o gün köyde.
B) Sabahın köründe kapının zili çaldı.
C) Takımın maç saatini niçin değiştirmişler?
D) O golü rahat bir pozisyonda attı.
E) Yardımcı hakem bayrağı kaldırdı.

8. “Bu mu benim dışımda?” cümlesindeki isim tamlamasıyla aynı türde isim tamlaması aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Be yoruldum hayat gelme üstüme.
B) Gözümden gönlümden düşen düşene.
C) Şimdi sırası mı konuşmanın?
D) Saatlerce araba kullanmaktan yorulduk.
E) Kanser hastası olduğunu öğrendiğinde çok geçti.

9. “Arabanın lastikleri bu hale nasıl gelmiş?” cümlesindeki tamlamaların çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Zincirleme isim tamlaması-takısız isim tamlaması
B) Belirtili isim tamlaması-sıfat tamlaması
C) Belirtisiz isim tamlaması-belirtili isim tamlaması
D) Belirtili isim tamlaması-belirtisiz isim tamlaması
E) Zincirleme isim tamlaması-belirtisiz isim tamlaması

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde arasına sıfat girmiş bir isim tamlaması vardır?
A) Bir sıkıntın olur da söylemezsen darılırım.
B) Var mıydı başka bir önerin?
C) Nereye gidersen git cep telefonun açık olsun.
D) Bizim bitmeyen çilemiz de bu kardeşim.
E) Her kahvaltıda tahin helvası yerdi.

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir isim tamlamasının tamlayanı veya tamlananı zamirdir?
A) Şişelerin bazılarında vişne suyu var.
B) Kırmızı kalemimin kapağı kayboldu.
C) Eskiyen montunu eskiciye verdi.
D) Elli beş tane kitabım var.
E) Seni mutlu edecek bir haberim var.

12. “Burada gönül rahatlığı ile konuşabilirsiniz.” cümlesindeki isim tamlaması ile aynı tür isim tamlaması aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Tespihe düşer zaman, parmak uçlarımızdan.
B) Yalnız kalamıyoruz, kalabalık bir haldeyiz.
C) Dergimizin ikinci sayısı çıktı.
D) Çantanın içine bu kadar kitabı nasıl sığdırabiliyorsun?
E) Takımının maçlarını asla kaçırmazdı.

13. “Bıçağın ucu iyice körelmiş.” cümlesindeki tamlamayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Zincirleme isim tamlaması
B) Takısız isim tamlaması
C) Belirtili isim tamlaması
D) Belirtisiz isim tamlaması
E) Zincirleme isim tamlaması

14. Aşağıdakilerden hangisinde herhangi bir tamlama yoktur?
A) Çünkü acısı var arabacının.
B) Kendisini dinleyecek birini arıyor.
C) Sonunda imdadına bir çift iri parlak göz yetişiyor.
D) Hayatını yazararak kazanmaya çalışıyor Çehov.
E ) Hindistan’ın güneşine koşup yanmaya ve yakmaya başladı.

15. “Düştüm benim elimi sen tut!” cümlesindekiyle türce özdeş isim tamlaması aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) İlerleyen yaşlarını birkaç adım geriletmeye çalışan dinç ihtiyarlar kuru otlara fısıldardı sırlarını.
B) Dükkanına garip buluşlar fırlatıp bir türlü içeri girmeyen kılıksız bir adamı izliyordu belli etmeden.
C) Yüzlerinde sağlık fışkıran genç kızlar taze çiçeklerin misafiri olurdu.
D) Ona göre ilahi yolculuk için gerekli olan yegane azık aşktı.
E) Yetmiş dört yaşında esir düştü bir Moğol askerine.

16. Aşağıdakilerden hangisinde tamlayanı belirtisiz isim tamlamasından oluşmuş bir sıfat tamlaması vardır?
A) On üçüncü yüzyılda yola çıkıp yirmi birinci yüzyılda kapımı çaldı.
B) Yedi yüz yıllık bir yolun kapıma dayanacağını bilmezdim.
C) Bir parça tuz getirmek için uşaklardan birini köye göndermişler.
D) Arkadaşlar fıstık yeşili pike takımı almışlar bana.
E) Sonra da rüzgar o toprakları dünyanın dört köşesine savurmuş.

17. Aşağıdakilerden hangisinde tamlayanı belirtisiz isim tamlamasından oluşan bir isim tamlaması vardır?
A) Sultan bir miktar altın koyar Yunus’un avucuna.
B) Masa örtüsünün rengini pek beğenmedim.
C) İhtiyar adamın bastonu hangi ağaçtan yapılmış?
D) Senin olay yerinde ne işin vardı?
E) Hemen yola çıkarsak kırmızı renkli kamyonu yakalayabiliriz.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem sıfat hem isim tamlaması vardır?
A) Aşk meydanında seğirtip dursa da fırsat kolluyor sırtından atmak için.
B) Her kuş bir değildir, şahinler uçmayı sever, baykuşlar viraneyi.
C) Hayatında bir şey eksikti ve sahip olduğu bütün bilgiler sırf bu yüzden uçuşuyordu.
D) Kendisini karşılayan bu grubun tamamının üzerinde deve tüyünden elbiseler vardı.
E) Konya’ya vardığında padişahın ölüm haberini alıp geri dönmüştü.

Cevaplar: 1-A,2-A,3-B,4-C,5-A,6-B,7-C,8-C,9-B,10-D,11-A, 12-A,13-C,14-D,15-C,16-D,17-B,18-D

Tamlamalar Test 2’yi indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Tamlamalar-Test-2

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

2 yorumlar

Yorum yap