Genel Editörün Seçtikleri Yaşam

Temizlikte Doğal Yöntemler

doğal temizlikNe Nasıl Temizlenir?

Bu yazımızda kullandığımız eşyaların neyle ve nasıl temizlendiğiyle ilgili bilgiler vereceğiz.

Yağlı şişeleri temizlemek için önce bulaşık deterjanıyla yıkayıp durulayın. Sonra şişenin içine sodalı su koyup çalkalayın. Beş dakika bu işleme devam edin. Daha sonra şişeye biraz kahve telvesi koyup çalkalamaya devam edin. Şişe pırıl pırıl olacaktır.

Yerlerin temizliği için ½ fincan çamaşır suyu 1 fincan arıtılmış sirke, ¼ fincan çamaşır sodasını 1 litre suya katın ve yerleri temizleyin.

Aynaları temizlemek için bir gazete kağıdını toz haline getirin, 2 ölçü su ve 1,5 ölçü sirke karışımına batırarak aynanızı silin ve sonra kuru bir bezle kurulayın. Diğer bir yöntem de yarıya kesilmiş çiğ patatesle aynayı ovalayın. Sonra içine az miktarda alkol katılmış suyla durulayın. Aynalara sinek konmasını istemiyorsanız aynayı temizlediğiniz son suya alkol katın.

Camların temizliği için bulutlu havayı tercih edin. Çünkü güneşli havalarda cam parladığı için üzerindeki lekeler fark edilmez. ½ fincan amonyak, ½ fincan ılıtılmış sirke ve 2 çorba kaşığı mısır nişastasını bir miktar sıcak suya katarak silin. Silme işlemi bitince camları gazete kağıdıyla kurulayın.

Çamaşırlarınızı temizlerken eğer çamaşırınız yeniyse çamaşırınızın apresini bozmak için, bunları sodalı veya tuzlu ılık suya batırın. Çamaşır kaynatırken oluşan buharı önlemek için, tülbent içine koyduğunuz defne yapraklarını kaynama suyuna atın. Beyaz çamaşırlarınızı kaynattığınız suya birkaç yumurta kabuğu atarsanız kar gibi beyaz olacaktır. Çamaşırlarınızın kat yerlerinde oluşan sarı çizgileri yok etmek için, bunları çiğ sütle ıslatın. Güneşte kuruttuktan sonra yıkayın. Keten çamaşırlarınız, nazik trikolarınız, bluzlarınız ilk günkü parlaklıklarını ve güzel renklerini korusun istiyorsanız son durulama suyuna beyaz sirke ilave edin.

Deri çantalarınızı temiz tutmak için cilalayarak yağmur lekelerine karşı koruyun. Eğer bu kurula uymadıysanız  ve çantanızda lekeler oluştuysa çantanızı kısa bir süre kaynar su buharına tutun. Kurur kurumaz da cilalayın.

Çaydanlığınızı temizlemek için çaydanlığın içine suyu doldurup içine bir miktar sirke dökün. Çaydanlık dipleri temizlenecektir.

Çelik tencereleri temizlemek için birazcık sirkeyi ısıtın. Yumuşak bir bezi bu ılık sirkeye batırarak tencerelerinizi iyice ovun. Sonra güzelce durulayın. Toz bırakmayan bir bezle kurulayın. Çelik tencereleri parlatmak için yarım limonla iyice  ovmayı da deneyebilirsiniz. Ovma işlemi bittikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayıp durulayın.

Çöp sepetlerinin temiz kalması için her döküşten sonra bir defa yıkarsanız hem çöp sepetiniz kokmaz hem de böcekler gelmez.

Mutfakta bulaşıklarınızın temiz olması için bulaşık suya bir  kaşık sirke koyarsanız daha kolay ve güzel yıkanacak, çatal, kaşık vs. daha parlak bir görünüm alacaktır.

Diş fırçalarınız temizlerken fırçaları bir bardak tuzlu veya karbonatlı suda yarım saat bırakmalıyız ki mikroplar ölsün. Yeni bir diş fırçası kullanıyorsanız bir bardağın içine bir kaşık tuz atın ve fırçanızı 24 saat bu suyun içinde bırakın.

Duşun etrafına asılan perdeleri temizlemek için bunları çamaşır makinesine atıp yıkayın. Sonra sıkmadan asın.

Ocak veya fırını temizlerken eğer ocak veya fırına bir şey taşıp dökülürse veya sıçrarsa hemen oraya tuz serpin. Fırın soğuduktan sonra burayı ilk önce kabaca alın. Sonra nemli bir bezle silin.

Izgara temizliğinde ponza taşından faydalanabilirsiniz. Izgarayı ıslatıp ponza taşıyla ovarsanız tüm leke ve yağlar çıkacaktır.

Kaşıkları parlatmak için biraz patates ununu tavada iyice ısıtın. Kavrulmasına yakın ateşten alın. Yumuşak bir beze bu undan biraz koyun ve kaşıkları ovun.

Kapıları temizlemek için patatesi ortadan kesin. Kapıların kirli yerlerini ovalayın. İşinizi bitirene kadar patatesin kirlenen yerini zaman zaman bir bıçakla kesip atın.

Mermer temizleyecekseniz elma kabuklarının iç kısımlarıyla mermerleri iyice ovalayın. Bu işlemden sonra mermerler eski halini alacaktır.

Mermer üzerindeki kahve, meyve ve nikotin lekelerini temizlemek için içine birkaç damla amonyak katılmış çamaşır suyuyla ovuşturun. Sonra duru suyla silin. Mermer üzerindeki yağ lekelerini çıkartmak için benzin kullanın. Sararan mermerleri sabunlu suyla sildikten sonra tuz katılmış limon suyuyla ovuşturun. Sonra da durulayın. Beyaz mermerlerinizi bol tuz ilave dilmiş limon suyuyla ovun. Bir bez parçasıyla parlatın.

Mutfak lavabolarının temizliğinde tuz iyi bir yardımcıdır. Meydana gelen kötü kokuyu giderdiği gibi bastırılarak silince de iyi bir temizlik maddesidir. Lavabonun kenarlarını suyu sıkılmış bir limonun kabuğuyla ovarsanız çok güzel sonuçlar alırsınız. Çelik evyelerde paslanma görülürse hafif sıvı deterjanla ovun. Lavabonun dibine kağıt havlu yayıp biraz çamaşır suyu dökün ve bir saat bekleyin, lavabonuz tertemiz olacaktır.

Spor ayakkabılarınızın temizliği için ayakkabılarınızı ıslak ve sabunlu fırça ile fırçalayarak temizleyin.

Süt kaplarını temizlemek için süt kabı ve şişesini önce soğuk ile sonra sıcak su ile yıkamalısınız. Bunun tersi yapıldığı takdirde, sütün yağı yapışır ve şişe ya da kapların temizliği vakit alır.

Sürahi temizliğinde tuz ve sirkeye ihtiyacınız olacak. Sürahinin dibi kir tutmuş ise içine bir avuç tuz ve sirke koyup çalkalayın. Sürahiniz eğer parlaklığını yitirmişse sürahiyi yarısına kadar minik gazete parçalarıyla doldurun. Sonra üçte birini kaplayacak şekilde sıcak su ilave edin. Sonra da kuvvetlice sallayın.

Teflonları temizlerken bir fincan suyu iki çorba kaşığı karbonatla on beş dakika kaynatın. Bu su ile teflon tencerelerinizi durulayın. Tertemiz olacaktır.

Gömlek yakalarındaki kiri temizlemek için gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.

Yünlü, pamuklu ve ipek kumaşlardaki lekeyi temizlemek için kuru fasulyenin haşlama suyundan faydalanın.

Tahta eşyaları temizlerken çiğ bir patatesi ortadan ikiye bölün ve lekeli yere hafifçe sürün. Lekeler hemen yok olacaktır. Şu yöntemi de deneyebilirsiniz: İki çorba kaşığı çayı kaynar su içine atın. Su soğuduktan sonra renkli kapı veya tahta eşyayı sünger yardımıyla bu su ile yıkayın. Yumuşak bir bezle yıkayın.

Mutfak tezgâhındaki lekelerin temizliği için karbonatla biraz suyu karıştırarak bu lekeler üzerinde yarım saat bekletin. Daha sonra ıslak bir süngerle silerek sonucu görün.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

2 yorumlar

  • Bu yazı neyi nasil doğal bir şekilde temizliğecegimizi anlatıyor cok faydalı olmuş teşekkürler artık marka ürünler yerine doğal yöntemler kullanabilirim

Yorum yap