Testler

Cumhuriyet Dönemi’nde Roman Test 2

Cumhuriyet Dönemi romanlarıyla ilgili 12 soruluk testtir.

1.1950-1980 arası dönem için Türk edebiyatında romanla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) 1950-1980 arasında roman türü farklı eğilimlerle (toplumcu gerçekçi, bireyin iç dünyasını esas alan, modernist, millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan) gelişimini sürdürmüştür.
B) Kemal Tahir, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Samim Kocagöz, Fakir Baykurt gibi toplumcu gerçekçi yazarlar; toprak kavgaları, tarımın makineleşmesi, köyden kente göç gibi toplumsal konuları romanlarında ele almışlardır.
C) Peyami Safa, Abdülhak Şinasi Hisar, Ahmet Hamdi Tanpınar, Tarık Buğra, Samiha Ayverdi bireyin iç dünyasını esas alan romanlar yazmışlardır.
D) Yusuf Atılgan, Oğuz Atay, Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu modernist çizgide romanlar vermişlerdir.
E) Hüseyin Nihal Atsız, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Bahaeddin Özkişi, Münevver Ayaşlı, Emine Işınsu, Sevgi Soysal millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan romanlar yazmışlardır.

2. Aşağıda 1950-1980 arası dönemde yazılmış olan roman ve yazarları verilirken hangisinde yanlışlık yapılmıştır?
A) Kemal Tahir: Devlet Ana, Yorgun Savaşçı
B) Orhan Kemal: Cemile, Cevdet Bey ve Oğulları
C) Yaşar Kemal: İnce Memed, Yılanı Öldürseler
D) Fakir Baykurt: Tırpan, Yılanların Öcü
E) Peyami Safa: Yalnızız

3.  I. Tarık Buğra: Ruh Adam, İbişin Rüyası
II. Yusuf Atılgan: Aylak Adam, Anayurt Oteli
III. Oğuz Atay: Tutunamayanlar, Bir Bilim Adamının Romanı
III. Adalet Ağaoğlu: Fikrimin İnce Gülü, Bir Düğün Gecesi
IV.Hüseyin Nihal Atsız: Küçük Ağa
V. Bahaeddin Özkişi: Sokakta, Köse Kadı
Yukarıda numaralanmış yerlerde yazarlara ait bazı romanlar yanlış verilmiştir. Bu eserlerden hangileri yer değiştirirse yanlışlık giderilmiş olur?
A) I. ile IV.
B) II. ile VI.
C) III. ile V.
D) IV. ile V.
E) I. ile VI.

4. (I) Yaşar Kemal, ilk romanı Teneke ile Çukurova’yı yazmaya başlamış; onu, alışılmış eşkıya tipini değiştiren İnce Memed I, II, III, IV izlemiştir. (II) Orta Direk, Yer Demir Gök Bakır, Ölmez Otu (Dağın Öte Yüzü I, II, III), Demirciler Çarşısı Cinayeti, Yusufçuk Yusuf (Akçasazın Ağaları I, II), Yağmurcuk Kuşu, Kale Kapısı, Kanun Sesi (Kimsecik I, II, III), Yılanı Öldürseler, Höyükteki Nar Ağacı; Çukurova ile çevresini doğası, yaşam koşulları ve insanıyla anlattığı romanlarıdır. (III) Yazar bu romanlarında özellikle yöre dilini kullanmaya özen göstermiştir. (IV) Binboğalar Efsanesi ve Ilgaz Dağı Efsanesi’yle destansı roman örnekleri veren Yaşar Kemal, Çakırcalı Efe’de Batı Anadolu’ya yönelmiştir. (V) Gözlemlerine dayanarak Çukurova’yı yazarken bir yandan da 1951’de İstanbul’da içine girdiği yeni çevreyi, bu çevrede yaşayan insanları, sorunlarını gözlemlemeyi sürdürmüş; bu gözlemlerin sonucu olarak, İstanbul ve çevresini yansıtan Deniz Küstü, Al Gözüm Seyreyle Salih, Kuşlar Da Gitti romanları ortaya çıkmıştır.
Köy çıkışlı yazarlar arasında adı ilk akla gelen Yaşar Kemal ve romanlarıyla ilgili olarak numaralanmış cümlelerden hangisinde bilgi yanlışlığı yapılmıştır?
A) I.     B) II.     C) III.       D)IV.      E) V.

5. Orhan Kemal’in romanlarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisinde yanlışlık söz konusudur?
A) Orhan Kemal romanlarında yaşadığı yöreyi (Manisa ve civarı) yansıtmıştır.
B) Baba Evi, Avare Yıllar, Cemile ve Dünya Evi romanlarını büyük ölçüde yazarın yaşamından çizgilerle oluşmuştur.
C) Daha çok geçim sıkıntısı çeken insanların yaşayışına eğilen yazarın, Gurbet Kuşları, Bereketli Topraklar Üzerinde, Kanlı Topraklar, Murtaza bu konuyu ele aldığı romanlarıdır.
D) Eskici ve Oğulları, Devlet Kuşu, Vukuat Var, Hanımın Çiftliği’nde ise yoksulluğun aile yaşayışını etkileyişi ele alınmıştır.
E) Romanlarında konu çeşitliliği görülen yazar; Bir Filiz Vardı, Küçücük, Yalancı Dünya, Sokaklardan Bir Kız’da genç kızların değişik nedenlerle içine düştükleri kötü durumları ele almıştır.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde Talip Apaydın’ın romanlarıyla ilgili bilgi yanlışlığı vardır?
A) Talip Apaydın’ın romanları Polatlı, Eskişehir, Beypazarı yörelerinde ve çevre köylerinde geçer.
B) Sarı Traktör romanıyla tanınan yazar bu romanında köylerde başlayan traktör tutkusunu ele almıştır.
C) Tarla sulama sorununa değindiği Yarbükü; toprak sorununu yansıttığı Ortakçılar (Ortakçının Oğlu); köylünün para bulmak için kapıldığı boş inançlara yer verdiği Define, Emmioğlu; tütünle uğraşanların yorgunluklarını yansıtan Tütün Yorgunu; köyden kente göçü işlediği Kente İndi İdris; bir çobanın sıkıntılı yaşayışını veren Yoz Davar; köye ve köylüye yönelik değişik sorunları veren romanlarıdır.
D) Vatan Dediler, Toz Duman İçinde ise Kurtuluş Savaşı’na yönelik konularıyla değişiklik gösterirler.
E) Talip Apaydın romanları bireyin iç dünyasını anlatan romanlardandır.

7. Fakir Baykurt’un romanlarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Doğduğu yer olan Burdur yöresini romanlarının bir bölümünde yansıtan Fakir Baykurt, Yılanların Öcü romanıyla ün kazanmıştır.
B) Köylü muhtar ilişkisini ele aldığı “Yılanların Öcü’nü izleyen Irazca’nın Dirliği, Kara Ahmet Destanı” bir Irazca üçlemesi oluştururlar.
C) Kaplumbağalar, Amerikan Sargısı, Tırpan ise Denizli yöresinde geçen romanlarıdır.
D) Tırpan adlı romanında istemediği zengin bir köy ağasıyla zorla evlendirilen genç kız, alışılagelindiği gibi kendisini asmaz; tırpanla, evlendiği erkeği öldürür.
E) Köygöçüren’de köylünün yoksulluğu, köylü kentli karşılaştırılması yapılırken, Onuncu Köy’de köylüyü kalkındırma ele alınır.

8. Kemal Tahir ve romanları ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
A) Kemal Tahir’in köye yönelik romanları, cezaevinde yattığı Çankırı ve Çorum yöresinde geçer.
B) İlk iki romanı Sağırdere ile Körduman, bir köy delikanlısının iş bulmak amacıyla kente gelişini ve oradaki yaşantısını anlatan romanlar olarak birbirlerini tamamlarlar.
C) Yediçınar Yaylası, Köyün Kamburu, Büyük Mal adlı romanlar değişik dönemlerde ağalık kurumunu ele aldığı, ağalığın gelişmesini sergilediği romanlarıdır.
D) Tarihi roman niteliği gösteren Devlet Ana’da Kemal Tahir 13.yüzyıl Anadolusunu ele alır.
E) Ağa-işçi ilişkisinin ele alındığı ağalığın değişik bir biçimde verildiği romanı da Yol Ayrımı’dır.

9. Cumhuriyet Dönemi roman yazarları ve romanları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisinde bilgi yanlışlığı vardır?
A) İlhan Tarus’un Var Olmak, Hükümet Meydanı, Vatan Tutkusu adlı romanları hazırlık döneminden başlayarak Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını konu alır.
B) Orhan Hançerlioğlu, Karanlık Dünya ile Ekilmemiş Topraklar, Anadolu’nun sorunlarıyla ilgili romanlarıdır.
C) Necati Cumalı, Yeşilkaya Savcısı romanı, Cumhuriyet’in ilk yıllarında genç bir savcının yöresi sırasında karşılaştığı güçlükleri yansıtırken, Duru Göl’de Demokrat Parti yönetimindeki yıllarda karşılaşılan olumsuzluklar üzerinde durulur.
D) Orhan Hançerlioğlu, ilk iki romanı olan Karanlık Dünya ile Ekilmemiş Topraklar, Anadolu’nun sorunlarıyla ilgili romanlarıdır.
E) 1950’li yıllarda kasaba romanının başarılı örneklerini veren yazarlarımızdan biri Necati Cumalı’dır.

10. I. Bir üçlü oluşturan Tütün Zamanı (Acı Tütün, Yağmurlar ve Topraklar, Zeliş), tütün ekicilerinin ve tütün işçilerinin sıkıntılarını, yaşam koşullarını; iki gencin birbirlerine duydukları güçlü sevgiyle renklendirerek verir. (Necati Cumalı)
II. İlk romanı olan Rıza Bey Aile-Evi’nden başlayarak İnsan Kurdu, Sabah Olunca, Denizin Kanı, Alçaktan Uçan Güvercin’de emekçilerin yaşayışları ve geçim sıkıntıları üzerinde durmuştur. (Attila İlhan)
III. İlk romanı Siyah Kehribar’da aydın ve sanatçı insanın, yaşamda umduğunu bulamamak yüzünden içine düştüğü çıkmazı ve başkaldırışını verir. (Tarık Buğra)
IV. Garipler Sokağı, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Fatip semtinde orta halli insanların yaşadığı bir sokağı, orada yaşayanlarla birlikte anlatır. (Oktay Akbal)
V. Kurtlar Sofrası, yazıldığı 1954-1961 yılları arasındaki çalkantıları, ülkeyi 1960’a götüren olayları kapsar. (Tarık Dursun Külek)
Yukarıda içeriği hakkında bilgi verilen romanlar ve yay ayraç içinde romanların yazarları verilmiştir. Hangileri yer değiştirirse yanlışlık düzeltilmiş olur?
A) I. ile II.    B) III. ile V.   C) II. ile IV.    D) II. ile V.   E) III. ile V.

11. I. Kutsal İsyan romanında Birinci Dünya Savaşı’ndan başlayarak Kurtuluş Savaşı’nı konu almıştır.
II. Türk Kelebeği ile Savaş ve Açlar, savaş yıllarını daha değişik yönden ele alan iki romanıdır.
III. Türk Kelebeği, savaşı esir düşenler yönünden ele alırken Savaş ve Açlar, Birinci Dünya Savaşı ve öncesinde, zenginlerin daha zengin olup yoksulları sömürüşünü ele almıştır.
IV. Savaş ve Açlar’ı izleyerek yayınlanan Öksüz Musa, Açlık, Musa’nın Mapusanesi, Koyun Baba, Musa’nın Gecekondusu, yazarın babasını ve ağabeyini yitirdikten sonra yaşamının evrelerini veren romanlardır.
V. Romanlarda yazarın yaşamıyla birlikte toplumun geçirdiği evreleri de buluruz.
Yukarıda romanları ve romanlarının özellikleri hakkında bilgi verilen yazar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hasan İzzettin Dinamo
B) Mehmet Seyda
C) Rıfat Ilgaz
D) Nezihe Meriç
E) Peride Celal

12. Aşağıdaki cümlelerde romanlarla ilgili bilgiler verilmiş, parantez içerisinde de bu romanların yazarları belirtilmiştir. Buna göre hangisinde bir yanlışlık söz konusudur?
A) Aylak Adam’da büyük kent aydınının tedirginliği, Anayurt Oteli’nde de bir kasaba otelinde katiplik yapan ve yaşamındaki tekdüzelikten bunalan gencin yaşayışı yer alır. (Yusuf Atılgan)
B) Yanar Taş adlı romanı askerliğini yaptığı Zonguldak ve dolaylarındaki izlenimlerine dayanırken; 1932-1933 yıllarını kapsayan İhtiyar Gençlik romanı, ideolojik akımların etkisini konu alır.(Yaman Koray)
C) Küçük Dünya adlı romanıyla adını duyurmuş, Azap Toprakları, Tutsak, Çiçekler Büyür adlı romanlarıyla dış Türklere yönelmiştir.(Emine Işınsu)
D) 1960’lı yılların romancılarından olan yazar Korsan Çıkmazı ile 1970’li yıllarda daha yoğunlaşan, kadının ekonomik ve cinsel yönden erkeklerin baskısından kurtulma sorununa değinmiştir. (Nezihe Meriç)
E) Romanlarında daha çok burjuvaziyi eleştiren yazar, “yazı hayatında ikinci başlangıç” dediği roman yazarlığına Üç Kadının Romanı ile başlamıştır.(Peride Celal)

 

CEVAPLAR: 1.E, 2.B, 3.A, 4.D, 5.A, 6.E, 7.C, 8.E, 9.C, 10.D, 11.A, 12.B

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap