Testler

YAPILARINA GÖRE FİİLLER TEST 1

YAPILARINA GÖRE FİİLLER TEST 1 

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde basit fiil vardır?
A)Uzun bir yolculuktan sonra Ardahan’a varabildiler.
B) Bu seyahatin üzerinden üç ay geçmişti.
C) Gösterilen odalardan birine yerleştiler.
D) Ayva yapraklarını suya atarak çilekeş çinko çaydanlıkta kaynatmaya başlamıştı.
E) Yanına çocuğunu alarak kalabalığı yarıp güvertenin kenarına dayandı.

2.Aşağıdaki cümlede altı çizili fiillerden hangisi türemiş fiil değildir?
A) Öğle yemeği için bize neler hazırlıyorsun?
B) Yola çıkarken anne ve babasıyla vedalaştı.
C) Lacivert gökler altında daracık sokaklara dalıyoruz.
D) Daracık sokaklarda ilerliyoruz şaşkın ve mutlu.
E) Kendime bile henüz tam olarak anlatamadığım hikayeyi Yasemin’e anlatmıyorum.

3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik fiil farklı bir yolla oluşturulmuştur?
A)Arabanın camına başımı yaslayarak uzaktaki dağları takip ediyorum.
B) Bu metin sence nasıl tercüme olunur?
C) Başımı yastığa bıraktığımda uyursam bir daha uyanamam.
D) Kibar, nazik, iyilik dolu insanlar uzun uzun yol tarif ediyorlar.
E) Bir an bakarsam gözlerim kör olacak.

4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili fiillerin hangisi türemiş değildir?
A) Yalnızım ve sanki benim için yaratılmış bu yer.
B) Kendimi öyle kaptırmışım ki anlatamam sana.
C) Tatlı bahar sabahlarını andıran ve tüm kalbimle tadını çıkardığım mükemmel bir dinginlik ruhumu sardı.
D) Burada var olan küçük dünyanın seslerine kendimi verir, sayısız böcek ve kurt sürüsüyle tanışırım.
E) Çoğu kez kanımın ateşimi dindirmek için ona sarılıyorum.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde basit, türemiş ve birleşik fiil kullanılmıştır?
A) Daha üst tabakadan olan kimseler sanki alt tabakayla muhatap olurlarsa önemlerini yitireceklermiş gibi bir korkuyla kendilerini onlardan uzak tutmaya gayret eder.
B)Geçen gün çeşmeye gittim ve testisini en alttaki basamağa koymuş genç bir hizmetçiyle karşılaştım, ona selam verdim.
C) Fazla zeki olduğunu düşünmese de çoğu insandan çok şey bildiğine inanıyor.
D) Dünyada kendi yolumu tuttururken gülümsüyor ve hayal kuruyorum.
E) Çocuk koşarak geldi ve ona elindeki fındık dalını uzattı.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlamca kaynaşmış birleşik fiil vardır?
A) Umarım başına bir şey gelmemiştir; çünkü gittiğinden beri ondan hiç haber almadım.
B) Yaprakların düştüğünü görmek, ona kışın yaklaştığından başka bir şey ifade etmiyor.
C) Bugün öyle güzel bir manzara gördüm ki layıkıyla anlatılabilse dünyanın en güzel tasviri olurdu.
D) Ama neden edebiyattan, manzaralardan ve tasvirlerden bahsediyorum ki?
E) Onun varlığı bizi memnun etti.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem basit hem türemiş fiil vardır?
A) Bazı gençler kırda bir balo düzenleyeceklerini söylemişlerdi ve ben de onlara katılmayı kabul etmiştim.
B) Hava konusunda bilgi sahibiymişim gibi sözler edip onların korkularını yatıştırdım, öte yandan ben de eğlencemiz yarıda kesildiği için huzursuz olmuştum.
C) Bu sözlerin bende uyandırdığı etkiyi gizlemeye çalışsam da bunda çok başarılı olamadım.
D) Beni rahatsız eden bir şeyler olduğunda hemen piyanoya gider, bir dans müziği çalarım ve hemen rahatlayıveririm.
E) O halde dikkatle dinle de sana tüm detayları anlatayım.

8. Birleşik fiil kullanılmayan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kayıtsız bir iltifat ettim, oysa tüm ruhum bu kızın havasına, sesine, tavırlarına kapılmıştı ve ancak eldivenleri ile yelpazesini almak için içeri girdiğinde kendimi toparlama şansı buldum.
B) Akşam, hikayeyi anlayışlı olduğunu düşündüğüm bir adama anlatma isteğime engel olamadım.
C) Arkadaşlarına veda et de öyle gel!
D) Ne tür bir insan Charlotte’tan sadece hoşlanabilir ki?
E) Yaşlı kadını çok uzun zamandır üzüyormuş; ancak kadın buna sabırla katlanmış.

9. Aşağıdaki altı çizili fiillerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Bu cümlenin büyük bir şefkat ve sadelikle söylenmiş olması beni çok etkiledi.
B) Fakat çocuk korkup ağlamaya başladı.
C) Charlotte ve ben buna çok şaşırdık.
D) Gitti hemen elini yüzünü soğuk suyla yıkadı.
E) Orada öylece durup onları izledim.

10.Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisi birleşik yapılıdır?
A) Eski müziklerin her bir sözünün büyülü olduğuna inanıyordum.
B) Bugün başımdan bir türlü atamadığımu  biri yüzünden Charlotte’u göremedim.
C) Daha önce hiç bu kadar iyi hissetmemiş, doğayı hiç bu kadar iyi anlamamıştım.
D) Böylece onu kara kalemle çizip kendimi bununla avuttum.
E) Allah aşkına, bir daha geçen geceki gibi bir şey yaşatmayın bize.

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “et-,ol-” yardımcı eylemlerinden biriyle yapılmış birleşik fiil yoktur?
A) İnan bana, bunları söylerken seni kastetmemiştim.
B) Bu kadar parayı, malı mülkü nasıl elde etmiş?
C) Bu yollar beni harap etti bu yaşta.
D) Hastalık onu gücünü tüketirken bunu yapacak cesareti de yok etmez mi?
E) Aldığınız tablolar ne kadar etmiş?

12. Aşağıdaki cümlelerde bulunan fiillerden hangisi yansımadan türemiştir?
A) Kapının açıldığını gören köpek sahibini görünce havlamadı.
B) Yine de bunu düşünmek bile beni çoğu zaman duygulandırıyor.
C) İşlerinde onun kadar düzenli ve tertipli pek insan tanımadım.
D) Üç ay kadar önce bir arkadaşımın dağ evinde kalıyordum.
E) Annem beni her konuda destekler.

13. Tartışmayı sonlandıracaktım, çünkü ben kalbimi tamamen açtığımda, basmakalıp ve acınası sözler duymak kadar sabrımı taşıran başka bir şey daha yoktur. Ancak bu tür rahatsız edici gözlemleri duymaya gayet alışık olduğum için kendime hakim oldum ve ona sayılabilecek bir şekilde cevap verdim. Buna zayıflık mı diyorsun? Dış görünüşün seni yanıltmasına izin verme.
Yukarıdaki parçada kaç tane birleşik fiil kullanılmıştır?
A) 1     B) 2     C) 3      D) 4     E) 5

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birleşik eylem kullanılmamıştır?
A) Sorun insanın güçlü ya da zayıf oluşu değil, acılarının ölçüsüne katlanıp katlanamadığıdır.
B) Gencin sürekli tekrarladığı sözler kıza umut veriyor.
C) Arzularının daha da körüklenmesine ve ruhunu arzularının yönetmesine yol açıyordu.
D) Sonunda tüm heveslerini kucaklamaya hazır olduğu anda sevgilisi onu terk etti.
E) Önündeki koca dünyayı ve ona yeniden umut olabilecek fırsatları göremiyor.

15. Albert kıyaslamanın mantığını anlayamadı. Yine birkaç itirazda bulundu ve benim sadece basit bir kızdan söz ettiğimi, daha geniş görüşlü ve deneyimli kişilerin bu örnekle ilgisinin nasıl olabileceğini anlayamadığını belirtti.
Yukarıdaki numaralanmış kelimelerin yapıları aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?
           I                II               III            
A)  basit        türemiş     birleşik
B)  basit        birleşik      basit
C)  türemiş   birleşik      basit
D)  birleşik   birleşik      türemiş
E)  türemiş   birleşik      birleşik

16. Eski günlerde, kayalıklardan nehrin arkasındaki dağlara ve önümde uzanan çiçekli vadilere bakar, tomurcuklanıp açan doğayı seyrederdim. Tepeler, eteklerinden zirvelerine kadar yoğun ağaçlarla sarılmıştı. Gökyüzünde akşam esintisiyle dans eden bulutların yansımaları suda görünürdü.
Yukarıdaki paragrafla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Bir tane birleşik fiil kullanılmıştır?
B) İki tane türemiş fiil vardır.
C) Basit fiil yoktur.
D) Bir isim ve yardımcı fiille yapılan birleşik fiil vardır.
E) Türemiş fiiller, fiillden fiil yapım ekleri almıştır.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş fiilin kökü isimdir?
A) Sonsuz evrenin ihtişamlı parçaları ruhuma dolardı.
B) Heybetli dağlar etrafımı sarar, önümde uçurumlar uzanırdı.
C) Coşkun nehirler ayaklarımın altında çağıldardı.
D) Pek azı meyve veriyor ve meyveleri de nadiren olgunlaşıyor.
E) Meyve bahçesinde ağaçlara tırmanıp en yüksek dallardaki armutları düşünüyorum.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı yolla oluşturulmuş bir birleşik fiil vardır?
A) Kimi zaman yorgunluktan uyuyakalırsın.
B) Bu eziyete mezardan başka bir son göremiyorum.
C) Seyirciler izleyedursun, biz çayları hazırlayalım.
D) Bir bu işi yıllardır böyle yapageldik.
E) Öyle bir cevap karşısında donakaldım.

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime türemiş fiil değildir?
A) Nefesim bir katilin elinde kalmışçasına hızlanıyor.
B) Kalbim bu acıyı dindirmek için çırpınıyor.
C) Ormanda tek başına duran yaşlı bir ağaca yaslanıp bacaklarımı dinlendiriyorum.
D) Ah, neden boynuna sarılıp gözyaşlarım sel gibi akarken tüm içimi sana döküp kalbimi rahatlatamıyorum
E) Tanıştığımızda ikimizin de orayı çok sevdiğini öğrenince çok şaşırdım.

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yapısına göre farklı kelimeler bir arada kullanılmıştır?
A) Birçok konudan konuştuk ve farkında olmadan o kasvetli yere ulaştık.
B) Ben de aynısını yaptım; ama çektiğim acı çok uzun süre oturmama engel oldu.
C) Kalktım ve Charlotte’un karşısına geçip bir oraya bir buraya bir buraya yürüdüm.
D) Eğer yerini layıkıyla dolduramıyorsam beni affet!
E) Çok fazlı kişiyle tanışıyorum ve onların farklı uğraşlarını takip etmek beni eğlendiriyor.

CEVAPLAR:

1.B, 2.C, 3.C, 4.C, 5.B, 6.A, 7.E, 8.E, 9.D, 10.B, 11.E, 12.A, 13.C, 14.A, 15.D, 16.C, 17.C, 18.B, 19.D, 20.B

Yukarıdaki testi indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Yapılarına Göre Fiiller Testi 1

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap