Testler

Yazım Kuralları Test 1 (8.Sınıf Türkçe)

YAZIM KURALLARI TEST 1 (8.SINIF TÜRKÇE)

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel adların yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Cumhuriyet lisesi de törene katılacakmış.

B) Ankara Kalesi ne zaman yapılmış?
C) Öğretmenler Günü kasım ayında kutlanır.
D) Burada Amasya elması çok meşhurdur.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sayıların yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmamıştır?
A) Ayşe onüç yaşına girdi.

B) III.Selim yenilikler yaptı.
C) 2’inci katta oturuyoruz.
D) Okulda üçyüz öğrenci var.

3. Aşağıda altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır?
A) Yaşlı adam yalnız yaşıyordu.

B) Herşey çok güzel olacak.
C) Size hiç kimse haber vermedi mi?
D) Kitap iki yüz elli sayfadan oluşuyor.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A) Bu öyküyü beğendin mi?

B) Sana Ayşe’mi haber verdi?
C) Bu yemeği senmi yaptın?
D) Yeni bir telefonmu aldın?

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A) Fikret te beni destekliyor.

B) Fikret de beni destekliyor.
C) Fikret’te beni destekliyor.
D) Fikret’de beni destekliyor.

6. Aşağıdaki cümlelerde geçen “-ki”lerden hangisi ayrı yazılmalıdır?
A) Evdeki hesap çarşıya uymadı.

B) Elindekini bana versene!
C) Bu konuyu iyiki anlatmışım.
D) Yarınki işini sakın unutma.

7. Yazım yanlışı bulunmayan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bu resmi Nuri’mi yapmış?

B) Anladımki bu iş böyle gitmez.
C) Bu kitabı yazın bende okudum.
D) Zonguldak’a otobüs var mıdır bu saatte?

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A) Bu kitapta çok sürükleyiciymiş.

B) Bu kadar işi tek başınamı yaptın?
C) Çatıda ki dikkatli olmazsa aşağı düşer.
D) Sepetteki yumurtaları sakın kırma!

9. Tuba, numaralanmış cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden, yazımının doğru olduğunu düşündüklerinin başına D, yanlış olduğunu düşündüklerinin başına Y yazmıştır.

1. (D) Olay hakkında herkes biribirine sorular soruyordu.
2. (D) Kampta bize izcilikle ilgili birtakım kurallardan söz ettiler.
3. (Y) İnsanlar sahilde akşamüstü dolaşmaya çıkmıştı.
4. (Y) Yayın evi, sanatçının yeni eserini piyasaya çıkardı.
 5. (D) Yeni evimizin salonunu fildişine boyamayı düşünüyoruz.

Buna göre Tuba’nın hangi cümlelerle ilgili değerlendirmeleri yanlıştır?
A) 1 ile 3

B) 1 ile 4
C) 2 ile 5
D) 3 ile 5

10. Aşağıdakilerin hangisinde kısaltmaların yazımıyla ilgili bir yazım yanlışı vardır?
A) Dr. Selim Bey henüz gelmedi.

B) Babası PTT’de memur olarak çalışıyor.
C) TBMM’nin açılışı kutlanıyor.
D) Kardeşi TV’da çizgi film izliyor.

11. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde yazım hatası yapılmamıştır?
A) Ablası ODTÜ’den bu yıl mezun olmuş.

B) 1960’da Mersin’in sahil köyünde dünyaya geldi.
C) Ankara’ya gidince Aspava kebapcısına gideceğim.
D) Alıpta beceremediğimiz iş yoktur.

12. Aşağıdaki cümlelerde bulunan altı çizili kelimelerden hangisinin yazımı yanlıştır?
A) Kuşburnu o kadar faydalı ki bitki çayı bile yapıldı.

B) Onbeş öğrenci vardı her sınıfta.
C) Rastgele yapılan çalışmalardan fayda gelmez.
D) Dedikodu yapanları hiç sevmem.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?
A) 17.’inci Yüz Yıl süsleme sanatının başarılı örneklerini gördük.

B) Hiç kimse görmek ile bakmak arasındaki ayrıma dikkat etmiyor nedense.
C) Osmalı’nın bir çok süsleme sanatını batı taklit etmiştir.
D) M.Ö.’de Türk şiiri yetkin örnekler vermiş miydi?

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Mehmet de bizim mahallede oturuyor.

B) O kitaptan çok yararlandım.
C) Uçakdan paraşütle atlamayı severim.
D) Topkapı Sarayı çok güzelmiş.

15. Sinem, Nuran’dan yazımı yanlış olan kelimeyi işaretlemesini istemiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisinin yazımı yanlıştır?
A) huzurevi

B) eczane
C) hiçbir
D) maletmek

16. Aşağıdakilerin hangisinde yön adlarının yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?
A) Anadolu’nun doğusuna yağan kar hayatı olumsuz etkiliyor.

B) Batı Karadeniz’de havanın güneşli olacağı söyleniyor.
C) Akdeniz’de bugün rüzgar kuzey batı yönünden esecek.
D) Hafta sonunda Marmara’nın batısı yağışlı geçecekmiş.

17. Aşağıdakilerin hangisinde gün ve ay adlarının yazımıyla ilgili yanlışlık vardır?
A) Bu sene ocak ve şubat ayları soğuk ve yağışlı geçti.

B) Okulumuz 13 Eylül pazartesi günü törenle eğitime açıldı.
C) Kardeşi, 20 Ağustos 2015’te dünyaya gelmiş.
D) Önümüzdeki pazar yapılacak olan okul gezisine ben de katılacağım.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Rüzgar güneybatı istikametinden esiyordu.

B) Anadolu’nun doğusu donarken batısında bahar havası yaşanıyor.
C) Bu sene yayla şenlikleri 20 Ağustos Pazar günü yapılacak.
D) Göreve 24 Nisan 1950’de küçük bir köy kasabasında başlamıştı.

19. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?
A) On yaşlarında bir çocuk bisikletten düştü.

B) Göreve 15 Haziran Çarşamba günü başlayacak.
C) Başarılı olmak için gece-gündüz çalışıyordu.
D) Hırsızlar evimizi güpe gündüz soymuşlar.

20. Aşağıdakilerin hangisinde pekiştirmelerin yazımında bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Arkamızda yemyeşil bir orman, önümüzde masmavi bir deniz…

B) Gökyüzüne kapkara bir bulut gelip oturmuştu.
C) Çepeçevre dağlar arasında kalan Manisa, akşamları morararak susar ve dört gözle sabahın olmasını bekler.
D) Adam her fırsatta kendini övüyor, yaptığı büyük işlerden söz edip kasımkasım kasılıyordu.

21. Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
A) Amerikanın Kuzeyinde şiddetli bir kasırga başlamış.

B) TRT’nin yeni kanalı büyük bir törenle yayın hayatına başladı.
C) Balık tutmaya sende mi bizimle gelmek istiyorsun?
D) Anladımki sendeki bu inadı kırmak çok zor olacak.

22. 13 Eylül 2003’de bu üniversiteden mezun olan
            1                                   2
üç yüz elli öğrenciden biri de bendim.
    3                                       4
Bu cümlede numaralanmış sözlerden hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?
A)1       B) 2      C) 3      D)4

Edebiyatsultani.com
CEVAPLAR
: 1.A, 2.B, 3.B, 4.A, 5.B, 6.C, 7.A, 8.D, 9.A, 10.D, 11.A, 12.B, 13.B, 14.C, 15.D, 16.C, 17.B, 18.C, 19.A, 20.D, 21.B, 22.A

Yazim Kurallari Test 1 (8.Sinif Turkce)‘i indir.

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap