Testler

YAZIM KURALLARI TEST 3

YAZIM KURALLARI TEST 3

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Bu şekilde kesik kesik konuşmak hoşuma gitmiyor; ama başka türlü kendimi ifade edemiyorum.

B) Beni öyle bir dünyaya sürüklüyor ki anlatamam.
C) Hikayenin şahdamarını anlatırken boğazı düğümlendi.
D) Orada hastaların ölümle savaştıklarını, acılarını, korkularını görmüştüm.
E) Eğer ölecek olursam ve bu çemberin dışına çıkarsam yokluğumu hissederler mi?

2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelimenin yazılışı yanlıştır?
A) Yazarın son romanı başyapıt niteliğinde.

B) Olayın vehametini henüz idrak edemedik.
C) İlçe halkı okul balosunun resmigeçidine bakıyor.
D) Ondan artakalanlarla idare ediyoruz.
E) Sözünü bilmez serseriyi adamakıllı benzetmişler.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de, da” nın yazımı yanlıştır?
A) Kendi ruh haliyle boğuşurken çevresindekilerin hali de onu üzüyor ve rahatsız ediyordu.
B) Düşünceler içinde kendi kendine konuşarak istemeye istemeye av köşküne ulaştı.
C) Werther düşüncelerini büyük bir coşku, inanç ve kararlılıkla anlatsa da tahmin edebileceğimiz gibi yargıç bu anlatılanlardan pek etkilenmedi.
D) İçinden bir ses bu iki kişinin de haklı olduğunu anlayabileceğini söylüyordu.
E) Bu konuyla ilgili Albert’e olan hisleride kağıtlar arasında dile getirilmişti.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Onun gömleği kavun içi rengindeydi.
B) Köyümüzü eşkıyalar basardı eskiden.
C) Yaylanız buraya kaç kilometre uzaklıktadır?
D) Bu yağ şişesi sence kaç gramdır?
E) Filmin en etkileyici sahnesi sence neresi?

5. Aşağıdakilerin hangisinde kısaltmaların yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A) TBMM’nin açılışı törenlerle kutladı.
B) Bu konuda YARSAV’ın bazı kararlar alması bekleniyor.
C) TCDD’ne bu sene bin kişi alınacak.
D) Bİz de TEMA’ya ağaç dikme konusunda destek vereceğiz.
E) Elektrik aboneliği almak için yarın TEDAŞ’a gideceğim.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bitişik yazılması gereken birleşik kelime yanlış yazılmıştır?
A) Bahçesinde yüzlerce hanımeli vardı.
B) Yarın hırdavatçıdan karga burnu alacağım.
C) Çantasında toplu iğne bulundurmayı ihmal etmezdi.
D) Sen hiç ateş böceği gördün mü?
E) Ayrık otlarını doğal yollarla nasıl yok edebiliriz?

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik kelimenin yazılışı yanlıştır?
A) Satır başı yapıp söylediklerimi yazama devam edin.
B) Sevimli, hoşsohbet bir çocuktu.
C) Dedemin göz kapağında itdirseği çıkmıştı.
D) Sıradışı bir ödül töreninde karşılaştık onunla.
E) Öğle yemeğinden sonra hanımgöbeği yedik.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki”nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık vardır?
A) Öyle güzel yemekler yapmışki hepimiz bayıldık.
B) Tablodaki ayrıntıyı fark ettiniz mi çocuklar?
C) Siz ki bu vatanın yılma bilmez bekçilerisiniz.
D) Bu ihtiyarınki dertlerin en büyüğü, çilelerin en çekilmeziymiş.
E) Bakışı bir ceylanınki kadar etkileyiciydi.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla kelimede yazım yanlışı vardır?
A) Artuk bey Marya hatunla evlenecek.
B) Onu sana nasıl anlatayım bilmem ki?
C) Süleyman Şah’ın olmaz dediğine olur diyecek bir yiğit daha çıkmadı.
D) Tez vakitde onları görmek isterim.
E) Bu filmin müziklerini kim yapmış?

10. Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz yumuşaması kuralına uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlış vardır?
A) Ok yarası geçer, dil yarası geçmez.
B) Bir kalpte iki sevgi bulunur mu sence?
C) Kalplerin anahtarı elinde olana hamdolsun.
D) Karacahisar’ın fethedilmesi gücümüze güç katmıştır.
E) Kağıtı ikiye katlayıp üç parçaya kes.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi kuralına uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır?
A) Milletin varlığının temeli, birliktir.
B) Gocukdaki lekeler iki yıkamayla bile geçmedi.
C) Kılıçtaki kan lekeleri hâlâ duruyordu.
D) Bir seyahatte yanınızda bulundurmanız gerekenler nelerdir?
E) Yurtdışı uçak biletlerinde bu aylarda indirim var.

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili kelimenin yazımı yanlıştır?
A) Keçi boynuzunu suda kaynatıp suyunu içeceksin.
B) Yolda yürürken boynuma danaburnu kondu.
C) Akşam yemeğinden sonra dilberdudağı yiyeceğim.
D) Köpek balığını anlatan bu filmi izledin mi?
E) Çörek otu ölümden başka her derde deva bir bitkidir.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru eki “mı, mi, mu, mü”nün yazımı ile ilgili bir yanlış yapılmıştır?
A) Bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin?
B) Bu konuyu bir daha anlatayım mı?
C) Saatini ayarlamayı ihmal mi ettin?
D) Bilmem ağlasam mı ağlamasam mı.
E) Bu oyunu bu telefonlamı oynamayı düşünüyorsun?

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Semizotu da koyacağım salataya.
B) Yaptığı simitlerin üstüne çöreotu koymayı ihmal etmezdi.
C) Ustam bize iki tavşankan çay getir.
D) Çocukluğumuzda arkadaşlarla beştaş oynardık.
E) Adamın veryansın edenlere bakışını görmeliydiniz.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Onun gibi aç gözlü birini görmedim.
B) Böyle basmakalıp düşüncelerle bilim ilerlemez.
C) Bu adamın soğukkanlılığını koruyuşuna hayranım.
D) Eğitim sistemi yazboz tahtasına döndü.
E) Olayı örtbas etmek için neler yapmış?

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A) Pijamanın çıt çıtları bozulmuş.
B) Sizin köyde aslanağzı yetişir mi?
C) Kuşlar içinde en sevdiği yalı çapkınıdır.
D) Bizim çocukluğumuzun meşhur tatlısıydı bülbül yuvası.
E) Değerbilmez insanlardan çok çektim.

 

CEVAPLAR:

1.C, 2.B, 3.E, 4.A, 5.C, 6.B, 7.D, 8.A, 9.A, 10.E, 11.B, 12.A, 13. E, 14.D, 15.A, 16.B

Yukarıdaki testi indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

YAZIM KURALLARI TEST 3

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap