1.Film izlemek, insanın hoşça vakit geçirmesine, bir süreliğine de olsa zihindeki sorunlardan uzaklaşmasına yardımcı olabilir. Fakat tiyatro bütün bunların yanında insana daha pek çok yarar sağlar. Bir kere tiyatroda güncel olaylar yer alır. Bu sebeple insanlar, sahnede bire bir yaşadıkları olayları kendi iç dünyalarıyla birlikte görür, nerelerde hata yaptığının farkına varır ve bunlardan ders alır. Sinemada böyle bir durum söz konusu olmaz. Filmin sona ermesiyle birlikte herkes evinin yolunu tutar ve filmin kareleri salonun kapısından dışarı çıkamaz.
Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?
A) Tartışma
B) Öyküleme
C) Karşılaştırma
D) Betimleme
2. Vatan, bir halkın üzerinde yaşadığı, kültürünü oluşturduğu toprak parçasıdır. Diğer bir ifade ile sevinçte ve tasada aynı duyguları paylaşan ve kaderleri ortak olan insanların birlikte yaşam sürdürdükleri toprak parçasıdır. Vatan, atalarımızın kanları ile kazanıp kanları pahasına savundukları toprak demektir. Vatan, bir ulusun bireylerinin barındığı kara parçasıdır.
Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?
A) Öyküleme
B) Tartışma
C) Sayısal verilerden yararlanma
D) Tanımlama
3. Kuşlar derin, saf, mavi bir gökyüzünde kara noktalardan oluşmuş kıpırtılı kara bir yumak hâlinde daireler çizerek dönüyor. Bir ucundan yeni katılan kalabalık ve karışık siyah noktalarla gittikçe büyüyen bu yumak, diğer ucundan zarif ve düzenli bir ok gibi çıkarak maviliğin içlerine doğru uçuyor.
Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?
A) Tanımlama
B) Karşılaştırma
C) Sayısal verilerden yararlanma
D) Benzetme
4. Anadolu’da turistlerin ilgisini çeken ve değer biçilemeyen pek çok tarihi eser vardır. Sultanahmet Camisi, İshak Paşa Sarayı, Çifte Minareli Medrese sadece bunlardan birkaçıdır.
Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?
A) Örneklendirme
B) Benzetme
C) Karşılaştırma
D) Tanımlama
5. Baharla birlikte kırlar, bayırlar, ovalar derin uykusundan uyandı. Ilık rüzgâr, aceleyle sağa sola koşuyor, çiçek tozlarını oradan oraya taşıyordu. Bal yapmak isteyen arılar, poleni bol olan çiçekleri arıyor ve gelecek kışın hesabını yapan çalışkan karıncalar, yuvalarına durmadan yiyecek taşıyordu. Kuşlarsa ağaçların en yükseklerindeki dallara yuva yapma hırsıyla birbiriyle kavga ediyordu.
Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?
A) Sayısal verilerden faydalanma
B) Örneklendirme
C) Kişileştirme
D) Tartışma
6. İstasyonda, sürekli yolculuk etmekten yorgun düşmüş onlarca tren bekliyordu. Bunlardan biri güneş batmadan önce isteksizce düdük çalıyor, bir diğeri ise bir süreliğine de olsa dinlenmeye hazırlanıyordu.
Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?
A) Tanımlama
B) Kişileştirme
C) Sayısal verilerden yararlanma
D) Benzetme
7. Büyük başarıların temelinde tutku vardır. Bu duygu insanı harekete geçirir ve onun hedefine doğru yürümesini sağlar. Tutku ne kadar güçlü ise insan da o oranda çaba harcar ve büyük başarılara imza atar. Hegel’in “Tutku olmadan büyük işler başarılmaz.” sözü de bu gerçeğe işaret etmektedir.
Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?
A) Öyküleme
B) Tartışma
C) Benzetme
D) Tanık gösterme
8. Balık, kalori açısından oldukça değerli bir besin maddesidir. Cinsine göre 100 gram taze balıktan yaklaşık olarak 70-170 kalori elde edilebilir. Bunun yanında yılan balığının 100 gramında 230 kalori vardır. Balık eti, hemen hemen hiç şeker içermediğinden diyabet (şeker) hastalarının bol bol balık yemelerinde fayda vardır.
Yukarıdaki parçada balık etinin sağlıklı ve yararlı bir besin olduğu kanıtlanmaya çalışılırken aşağıdakilerin hangisinde faydalanılmıştır?
A) Benzetme
B) Karşılaştırma
C) Sayısal veriler
D) Öyküleme
9. Vakit öğleye yaklaşınca kızgın güneş ortalığı bir ateş topu gibi yakmaya başladı. Yeşillikler bir gün öncesine göre biraz daha soldu. Sıcaklığın artmasıyla birlikte kuşların, arıların neşesi kayboldu.
Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Bazı varlıklara insan özelliği verilmiştir.
B) Sayısal verilerden yararlanılmıştır.
C) Benzetmeye başvurulmuştur.
D) Karşılaştırma yapılmıştır.
10. Rüzgâr ılık ılık eserken yemişlerden yiyorduk. Fakat çok geçmeden gökyüzünde kara bulutlar belirdi. Ağaçlar hışırdamaya başladı. Ardından kızgın toprağa iri yağmur taneleri art arda düşmeye başladı. Bu sırada çevreye mis gibi toprak kokusu yayıldı. Havada hissedilir bir serinlik oluşunca yaprakların arasındaki solucanlar, bahçelerde salyangozlar gezinmeye başladı.
Yukarıdaki parçada aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır?
A) Tatma
B) Görme
C) Dokunma
D) İşitme
11. Aşağıdakilerin hangisinde tanımlamadan yararlanılmıştır?
A) Kibritçi kız, soğukta bir yaprak gibi titriyordu. Isınmak için bir kibrit, bir kibrit daha yaktı. Fakat üşümesi bir türlü geçmek bilmiyordu.
B) Koru; bakımlı, küçük orman demektir. Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki köylerde hemen her ailenin birer korusu vardır.
C) Fasulye, en faydalı besinlerden biridir. Bu baklagil, besleyiciliği yanında, yüksek oranda antioksidan içeriğiyle kanser riskini de azaltır.
D) Boğaz’dan çıkınca Karadeniz’in yüzü ağarmaya başladı. Sert bir rüzgâr bizi kara bulutların altında oynaşan ak dalgaların arasına attı.
12. Burada şehrin içine kadar uzanan dağlar, çöp arabaları, mahalle bekçileri gibi şehrin senlisi benlisi olmuşlar. Adım başı yeni bir ışığa kavuşan sırtlar, kayalar tabak gibi… Bir dağ parçası birkaç dakika sonra korkunç bir çukurun içinde kaybolmaya başlıyor. Dere boylarına salkım saçak sıralanan Orta Çağ evleri, dağ manastırlarından fırlayan siyah elbiseli, ağırbaşlı, hırçın yüzlü adamları andırıyor.
Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmıştır?
A) Tanık gösterme – benzetme
B) Karşılaştırma – kişileştirme
C) Kişileştirme – benzetme
D) Tanımlama – tanık gösterme
CEVAPLAR: 1.C, 2.D, 3.D, 4.A, 5.C, 6.B, 7.D, 8.C, 9.B, 10.A, 11.B, 12.C
paragraf test 13-6.sinif turkce İNDİR