Yazılı Soruları

MESEM 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 2.Dönem 1.Yazılı Soruları A Grubu

MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
12. SINIFLAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ 2.DÖNEM 1. YAZILI SORULARI A GRUBU

KURUTULMUŞ FELSEFE BAHÇESİ
Charles Chaplin’in annesi, parasızlıktan davulu yarılsa da cumartesi oldu mu bir penilik şebboy almadan eve gelmezmiş.
Çiçek sevgisi birçok insanların, birçok ulusların kanına karışmıştır. Japonlar çiçeğe gösterdikleri saygı oranında ruhlarının yüceliğine inanırlar. Onlara göre, doğanın özüne yakın olmak, insana da yakın olmaktır. Onlar yolları üzerinde rastladıkları çiçeklere de hiç dokunmazlar. Çocuklar bile, ormanda oyun yapmaya gittikleri vakit dalları yolmaktan, bitkileri sökmekten kaçınırlar. Japon yazıtlarından birinde şöyle bir uyarı vardır.
— Bu ağaçtan tek bir dal koparanın parmağı kesilecektir.
Diyeceğim, Japonlar çiçekleri kendi çevrelerinden ayırmak istemezler. Onları saksılarda, evlerin içine kapatılmış ya da limonluklarda yapma sıcaklıklarla bunaltılmış görmek kendini üzer.
Çiçekçiler de çiçekleri rasgele koparmazlar. Her dalı, her sapı özenle seçerler. Çayname yazarı Okakura Kakuzo gereğinden çok çiçek koparan çiçekçilerin yüzlerinin kızardığını yazar.
Çiçek sevgisinde Çinliler de Japonlardan geri kalmaz. Onlar da doğaya bir sağlıkevi gözüyle bakar. Doğanın hiçbir hastalığı iyileştirmese de kendini beğenmişlere iyi geldiğine inanırlar. …
Çiçek Türk yaşamının da içine sokulmuştur. Hele İstanbul, iyisinden çiçek ve ağaç vurgundur. XVII. yüzyılın ilk yıllarında İstanbul’a gelen Polonyalı Simeon, İstanbul’daki her bahçenin bir selvilik olduğunu söyler. Fransız gezginlerinden Jean Thévenot da ondan 60 yıl sonra bütün Boğaz’ın bahçelerle dolu olduğunu görecektir. Bayram yerlerinde kurulan salıncaklar bile çiçek ve ağaç dallarıyla süslüdür.
Salâh BİRSEL, Kurutulmuş Felsefe Bahçesi
1. Aşağıdaki soruları yukarıdaki metinden hareketle cevaplandırınız. (20 Puan)
A) Yukarıdaki metnin konusu nedir? (10 P)
B) Metnin türü nedir? (5 Puan)
C) Japon çiçekçilerin yüzlerini kızartan olay nedir? (5 Puan)
2. Yukarıdaki metinden de hareketle deneme türünün özelliklerinden dördünü yazınız. (3+3+2+2P= 10 Puan)
3. Aşağıda verilen eserler ve yazarlarını, uygun olan harfleri eserlerin başındaki boşluğa yazarak eşleştiriniz. (5*2 P= 10 Puan)
Eserler                 Yazarlar
( ) I.Denemeler            A) Yusuf Atılgan
( ) II. Karalama Defteri          B) Monteigne
( ) III. Aylak Adam              C) Oğuz Atay
( ) IV. Tutunamayanlar            D) İhsan Oktay Anar
( ) V. Puslu Kıtalar Atlası          E) Nurullah Ataç

4. Modernist roman anlayışına bağlı eser veren yazarların ele aldıkları konulardan dördünü yazınız. (3+3+2+2P= 10 Puan)
5. Postmodernizm akımı anlayışıyla eser veren yazarlarımızdan dördünü yazınız. (3+3+2+2P= 10 Puan)
6. A) “Şanlıurfa’da doğdu. İstanbul ve Ankara Üniversitelerinde akademisyen olarak çalıştı. 1958’de ordinaryüs profesörlüğe yükseldi. İki dönem milletvekilliği yaptı. Edebiyata şiirle başlayan yazar, denemeleri ve inceleme eserleriyle ünlendi. Türk edebiyatında “sanat” ve “estetik” vurgusunu yapan ve bunu eserlerinde sık sık dile getiren yazar aynı zamanda bir sanat tarihçisidir. Görüşlerini söz oyunlarına sapmaksızın yalın, rahat bir dille anlattı. Eleştiri yazıları daha çok sanat ve estetik odaklı oldu. Edebiyat Üzerine Denemeler, Edebiyat Konuşmaları, Yokuşa Doğru, Şiir Üzerine Düşünceler (deneme); Sanat Meseleleri, Estetik Doktrinler, Türk Mimarisi (inceleme) eserlerinden bazılarıdır.”
Yukarıda bahsedilen şair kimdir? (5 Puan)
B) “Anadolu’dan İstanbul’a göçen bir ailenin kızı olan yazar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdi. Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. Romanlarında tarihimizle bağlar kuran örneklerden sonra tanıklık ettiği zaman dilimlerine ve günümüze yoğunlaştı. Giderek toplumsal eleştiriye yönelen ve insanın iç dünyasını öne alan romanlarında ironik bir bakış sergiledi. Ortaya attığı abukizm adlı “ters doğru” felsefesini romanlarına katarak insanı gözlemleyen yazar, klasik anlatım tekniklerini kırmaya çalıştı. Zor, Bizim Diyar, Hilal Görününce, Ağustos Başağı, Lacivert Taşı, Gülyüzlüm, Deli Zamanlar (roman); Eğik Ağaçlar, Bölüşmek, Makina, Rozalya Ana (öykü) eserlerinden bazılarıdır.”
Yukarıda bahsedilen şair kimdir? (5 Puan)
7. “İnsan geçmişiyle hesaplaşarak gelişir. Geçmişlerini iyi bilen milletlerin en ileri milletler olması da bundandır. Geçmişe bağlı kalmak hayat için ne kadar zararlıysa geçmişi yok saymak da o derece zararlıdır. Ölenle ölünmez ama ölenler bizimle yaşar. Bütün mesele geçmişin bize yük olması değil, tersine yükümüzü azaltmasıdır. Bilim de fikir de sanat da tohumları nereden gelirse gelsin ancak belli bir toprağın şartları yani geçmişiyle uzlaşarak yaratıcı olabilir.”
Bu parçanın ana düşüncesini aşağıda boş bırakılan yere yazınız. (10 Puan)
8. Verilen cümlelerdeki yazım ve noktalama yanlışlarını bularak cümlelerin doğru şeklini noktalı yerlere yazınız. (5*2P= 10 Puan)
● Bir gün baksamki uzaklardan gelmişsin. …………………………………………………. …………………….
● Artık yürümektede zorlanıyordu. …………………………………………………………………………….. ……
● İleride 3.üncü caddeden sağa dön. ……………………………………………… .……………………………….
● Anadolunun Kuzeyinde bitki örtüsü farklılaşır. …………………………………………………………………….

9. Aşağıdaki parçada yay ayraçla gösterilen yerlere uygun noktalama işaretlerini yazınız. (5*2P= 10 Puan)
Çağımız insanının yeni bir sıfatı oldu (   ) tüketici (   ) Makineleşmenin (   ) ham maddenin çoğalması üretimi (   ) ulaşım ağının (   ) iletişim kanallarının genişlemesi ise tüketimi arttırmıştır.

NOT DAĞILIMI: 1. sorunun tam ve doğru cevabı 20 puan; diğer sorularının her birinin tam ve doğru cevapları 10’ar puandır.
SÜRE: 40 dakika.

CEVAPLAR:

1. (20 Puan)
A) Çiçek sevgisi (10 P)
B) Deneme (5 Puan)
C) gereğinden çok çiçek koparmak (5 Puan)

2. Herhangi bir konuda yeni ve kişisel görüşlerle bezenmiş bir anlatım içinde sunulan düzyazı türüne deneme denir. Denemeler; sanat, edebiyat, felsefe, kültür, hayat, ahlak, insan davranışları, ölüm, sevgi, din gibi birey ve toplumla ilgili birçok konu hakkında yazılabilir. (3+3+2+2P= 10 Puan)
Yazar; seçtiği konuyu kanıtlama kaygısı gütmeden felsefi bir üslupla derinlemesine ele alırken kendi kendine konuşuyormuşçasına içten ve samimi bir dil kullanır.
Deneme; eleştiri, sohbet, fıkra gibi öğretici metin türlerine benzese de işlediği konuyu ele alış tarzı, dil anlatım ve yazarının konuya yaklaşımı bakımlarından diğer türlerden ayrılır.

3. Eserler Yazarlar
( ) I.Denemeler A) Yusuf Atılgan
( ) II. Karalama Defteri B) Monteigne (5*2 P= 10 Puan)
( ) III. Aylak Adam C) Oğuz Atay
( ) IV. Tutunamayanlar D) İhsan Oktay Anar
( ) V. Puslu Kıtalar Atlası E) Nurullah Ataç

4. Modernist yazarlar; romanlarında modern hayattaki bireyin yalnızlığını, bunalımlarını, kentleşmenin yol açtığı sorunları, tükenen ve bencilleşen insan ilişkilerini, toplumdan kaçış gibi konuları işler. (3+3+2+2P= 10 Puan)

5. Oğuz Atay, İhsan Oktay Anar, Orhan Pamuk, Bilge Karasu, Nedim Gürsel, Pınar Kür, Selim İleri, İnci Aral, Buket Uzuner postmodernizm akımıyla eserler veren yazarlardan bazılarıdır. (3+3+2+2P= 10 Puan)

6. A) Suut Kemal Yetkin (5 Puan)
B) Sevinç ÇOKUM (5 Puan)

7. “İnsan geçmişiyle hesaplaşarak gelişir. (10 Puan)
Bilim de fikir de sanat da tohumları nereden gelirse gelsin ancak belli bir toprağın şartları yani geçmişiyle uzlaşarak yaratıcı olabilir.”

8. (5*2P= 10 Puan)
● baksam ki
● yürümekte de
● 3.
● Anadolu’nun kuzeyinde

9. Çağımız insanının yeni bir sıfatı oldu ( : ) tüketici ( . ) Makineleşmenin ( , ) ham maddenin çoğalması üretimi ( ; ) ulaşım ağının ( , ) iletişim kanallarının genişlemesi ise tüketimi arttırmıştır. (5*2P= 10 Puan)

NOT DAĞILIMI: 1. sorunun tam ve doğru cevabı 20 puan; diğer sorularının her birinin tam ve doğru cevapları 10’ar puandır.
SÜRE: 40 dakika.

mesem 12.sinif turk dili ve edebiyati 2.donem 1.yazili sorulari a grubu indir.

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap