Sevgili okuyucularım; bu yazımızda sizlere kitap okumanın zararlarından bahsetmek istiyorum. Hani derler ya: Köpek insanı ısırırsa haber olmaz ama insan köpeği ısırırsa haber olur.
Şimdi bazı okuyucularımız “Kitap okumanın zararı mı olurmuş?” diyebilirler. Evet kitap okumanın zararları da vardır. Bu yazımızda sizlere kitap okumanın zararlarından bahsetmek istiyorum. Fakat ondan önce kitap okumanın kanıtlanmış faydalarını anlatmam gerekmektedir, daha sonra da kitap okumanın zararlarına değineceğim. Kitap okumanın kanıtlanmış faydaları şunlardır:
- Kitap okumak beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlar: Yapılan araştırmalar düzenli olarak kitap okuyan insanların beyin fonksiyonlarının daha sağlıklı çalıştığını göstermektedir. Kitap okumak nöronların da daha sağlıklı olmasına sebep olmaktadır.
- Algılama yeteneğinin daha keskin olmasını sağlar: Amerika üniversitelerinde yapılan araştırmalarda kitap okumayı alışkanlık haline getiren insanların algılama yeteneklerinin kitap okumayan insanlara nazaran kat be kat daha fazla olduğunu göstermiştir.
- Verimli bir uyku uyumamızı sağlar: Araştırmalar yatmadan önce teknolojik aletlerle uğraşmak yerine zevkle okuyabileceğimiz bir kitabın beynimizi dinlendirdiğini ve rahat bir uyku uyumamıza katkıda bulunduğunu göstermiştir.
- Okumak yalnızlık duygusunu yok eder: “Kitap en iyi dosttur.” diye güzel bir söz vardır. Kalabalıklar arasında yalnızlık çekmekteyiz. Aynı ailede yaşayan insanlar bile birbirlerini yeterince anlayamamaktadır. Kendimizi yalnız hissettiğimiz anlarda kitapların dostluğundan istifade edebiliriz.
- Kitap okumak stresi azaltır: Geçmişten günümüze bilinen bir gerçeklik vardır ki zihnimizi bir şeylerle meşgul etmek stresi azaltmaktadır. Bazı psikologlar bu amaçla kadınlara örgü örmelerini bile tavsiye ederler. Yapılan araştırmalar kitap okuma alışkanlığının stresi yüzde 68 oranında azalttığını göstermektedir.
- Kitap okumak alzheimer hastalığına karşı korur: Yapılan bilimsel araştırmalar kitap okumak, bulmaca çözmek gibi etkinliğe sahip insanların 2,5 kat daha az bunama yaşadıklarını göstermektedir.
Lafı döndürdük dolaştırdık nihayet sadede gelelim: Kitap okumanın faydaları olduğu gibi tabii ki zararları da vardır. Hiçbir şey tek başına faydalı veya zararlı olamaz. Kitap okumanın bilinen ama üzerinde pek durulmak istenmeyen zararlarından bahsetmek istiyorum. Bunlar kısaca şu şekildedir:
- Duruş bozukluklarına sebebiyet verebilir: Kitap okuma, okuma esnasında uygun pozisyon alamayan insanlarda duruş bozukluklarına ve omurga eğriliklerine sebebiyet verebilir.
- Görme kayıplarına sebebiyet verebilir: Kıvamında yapılmayan her şey insan sağlığı için çeşitli sıkıntılara sebep olabilir. Bazı veliler çocuklarına kitap okuma konusunda baskı yapmaktadır, ancak okuma işiyle uzun süre iştigal etmek gözlere zarar verebilir.
- Okuduğu ile amel etmeyen insanları çelişkiye düşürebilir: Kuran-ı Kerimde okuduğu ile amel etmeyen insanlar için “kitap yüklü eşek” tabiri kullanılmıştır. Esas olan insanların okuduğu ve öğrendiği ile amel etmesidir. İnsanlar öğrendikleri ile amel etmiyorlarsa kendi içlerinde çelişki yaşamaları kaçınılmazdır.
Değerli okuyucularım,
Kitap okumanın zararları hakkında yapmış olduğunuz beyin jimnastiğini yorum olarak yazmanızı yani birkaç madde de sizin bulmanızı istiyorum. Aslına bakarsanız bu yazıdan muradım kitap okumanın zararları değil, kitap okumanın faydalarına dikkat çekmekti. Böyle farklı bir başlık atarak yazıya dikkat çekmek istedim. Ne derece dikkat çektiğimi de yapılan yorumlarda görebiliriz diye düşünmekteyim.