Ülkemizde öğretmene şiddet haberlerini duydukça derinden sarsılıyoruz. Öğretmene şiddet olayları münferit olaylar değildir. Öğretmene vurulan her darbe aslında topluma vurulan bir darbedir.
Tek sermayesi toplum gözündeki itibarı olan mesleklerden birisi de öğretmenlik mesleğidir. Bir öğretmenin öğrenci nazarında etkili olabilmesi için öğrenci tarafından saygı duyulması ve sevilmesi gerekir.
Öğrenci öğretmenini sevmiyor ve ona saygı duymuyorsa, öğretmenini dinlemez ve ondan bir şey öğrenemez. Toplumsal anlamda düşündüğümüzde de öğretmen ülke kalkınmasına gerektiği gibi katkıda bulunamaz.
Geçmişte atalarımız çocuklarını, öğretmenlere teslim ederken ‘’Eti senin; kemiği benim.’’ derlerdi. Anne babalar çocuklarının gerektiği gibi eğitim öğretim alabilmeleri için öğretmene derin bir saygı duymak gerektiğinin farkındaydılar.
İzmir/Ödemiş’te iki öğrencinin okul müdürünü pompalı tüfekle vurarak öldürmesi toplum olarak öğretmene verilen değer bağlamında kendimizi tekrar sorgulamamız gerektiği gerçeğini ortaya koydu.
Olayları değerlendirirken ifrat-tefrit dengesini iyi ayarlamamız gerekmektedir. Toplumumuz değiştikçe hem değerlerimiz hem de önceliklerimiz değişti. Öğretmen merkezli bir anlayıştan öğrenci merkezli bir anlayışa keskin bir dönüş yaptık.
Geçmişte koşulsuz şartsız öğretmene tam yetki vermek nasıl hatalıysa; bugün de aynı şekilde öğrencileri her durumda haklı görmek ve adeta öğretmenleri öğrenciler karşısında söz söyleyemeyecek duruma düşürmek de yanlıştır.
Öğretmenlik mesleği diğer meslek gruplarına göre daha fazla çalışanı olan bir meslektir. Dolayısıyla ister istemez meslekle ilgili olumsuz olayların yaşanması kaçınılmazdır.
Özellikle basınımızda öğretmenlik mesleği ile ilgili yayımlanan olumsuz haber ve programlar, öğretmenlik mesleğinin itibarını yerle bir etmektedir. Eğitim öğretimde beklenen başarıyı elde edebilmek için öğretmenlik mesleği ile ilgili başta öğretmene şiddet haberleri olmak üzere tüm olumsuz haberleri gündeme getirmekten vazgeçmeliyiz ve mesleğin itibarını artırmaya yönelik çalışmalar yapmalıyız.
Ben de öğretmene saygı duymadan eğitimde başarılı olunabileceğine inanmıyorum.