Uzun zamandır konuşulan konulardan biri de öğretmene not verme yani öğretmenlerin performanslarının ölçülmesi konusudur. Öğretmenlerin performanslarının ölçülerek performansı iyi olan öğretmenlerin ödüllendirilmesi, performansı düşük olan öğretmenlerin de kendilerini geliştirmeleri konusunda hem uyarılması ve hem de eksikliklerinin giderilmesi konusunda gerekli eğitimlerin sağlanarak eğitimde başarıyı artırmak planlanmaktadır.
Eğitimde başarıyı sağlamak için tüm paydaşların özellikle de öğretmenlerin üzerine düşeni yapması, eğitimin kalitesini yükseltmesi önemli bir gereklilik hatta zorunluluktur ancak bu konu da gözden kaçan bazı şeyler vardır.
Performans değerlendirme sistemlerini incelediğimizde genelde bu sistemlerin batılı ülkelerden esinlendiğini görmekteyiz fakat batılı toplumlarla doğu toplumları arasında olayları değerlendirme konusunda ciddi farklar olduğunu görmekteyiz.
Batılı toplumlar olayları ve olguları değerlendirirken duygusallıktan uzak ve ilke temelli olarak düşünürler akılcı bir değerlendirme yaparlar. Oysa doğulu toplumlar kendilerini akraba kayırmacılığından ve duygusallıktan bir türlü kurtaramazlar ve genelde değerlendirmeleri duygusal olur. Üniversite mezunu insanlarımızın bile akrabalarının yerine sınava girdikleri vakalar basınımızda çokça görülmektedir.
Öğretmenlerimizi değerlendirecek olan velilerimiz ve öğrencilerimiz ne derece ilke temelli değerlendirme yapabilecek ya da değerlendirmelerine duygularını karıştıracaklar mı? Bunları bilemiyoruz. Belki de öğretmene kırgınlığı olan öğrenci, veli bu değerlendirmeleri yaparken tamamen duygusal davranacak ve öğretmen değerlendirmesini sağlıklı bir şekilde yapamayacaklar. Bu da öğretmenlerimizin moralini olumsuz anlamda etkileyecektir.
Bir defa öğretmene not verme işi mantıken yanlış bir uygulamadır. Çünkü not verme işi en başında öğretmenlerin yapması gereken bir fiildir. Öğretmene not vermek doktoru ameliyat etmeye benzer. Bırakalım not verme işini öğretmenler yapsınlar. Öğretmene not vermeyin; öğretmene gül verin, sevginizi verin. Öğretmenler buna fazlasıyla değer.
Fatih Bey, öğretmenler yan gelip yatmıyor evet, ama yapmaları gereken şeyleri yapıyor mu?
Tüm meslek gruplarında çalışanlardan daha fazla çalıştıklarına inanıyorum.