Eğitimle İlgili Yazılar Editörün Seçtikleri

Sınava Hazırlık Döneminde Uyku Düzeni

Uyku beden için çok önemli bir ihtiyaçtır. Öğrenmeyi destekler, stres ve kaygıyı azaltır.
Son günlerde sınavlara hazırlanan öğrencilerin çoğundan çok uyumalarına rağmen halen uykulu hissettiklerine dair şikayetler duyuyorum. Nedenleri:
1. Stres: Sınavın sonucu ile ilgili kaygı ve endişeler, uyku kalitesini ve süresini etkileyebilir.
2. Yanlış beslenme: Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, özellikle yemek yeme saatlerinin düzensiz olması, uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, kafein ve şeker içeren yiyecek ve içecekler de uykusuzluğa neden olabilir.
3. Yetersiz fiziksel aktivite: Fiziksel aktivitenin az olması, vücudun enerji seviyesini azaltabilir ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
4. Teknoloji kullanımı: Yatağa teknolojik cihazlarla gitmek ve bunları yatmadan önce kullanmak, uyku kalitesini etkileyebilir. Parlak ekran ışığı, beyin aktivitesini uyarır ve uykusuzluğa neden olabilir.
5. Düzensiz uyku alışkanlıkları: Düzensiz uyku alışkanlıkları, uyku kalitesini ve süresini olumsuz etkileyebilir. Gece geç saatte yatmak veya erken kalkmak, özellikle de sınav öncesi son dakika çalışması için uykunun bozulmasına neden olabilir.
Bu nedenlerin yanı sıra, genetik faktörler, fiziksel veya zihinsel sağlık sorunları, gibi diğer faktörler de uyku düzenini etkileyebilir. Kendinizi gözlemleyin ve çözüm üretin. Bir hafta çaba harcamanıza rağmen çözüm bulamadıysanız bir uzmandan yardım isteyin.

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

Yorum yap