Genel Yaşam

TASARRUF ETME YÖNTEMLERİ

Arzularımız sonsuz, imkanlarımız ise kısıtlı. Kısıtlı imkanlarımızla yaşantımızı idame ettirmeye  çalışıyoruz. İlerleyen yaşlarda ekonomik sıkıntı çekmemek ve zor günlerde başkalarına avuç açmamak  için kazandığımız paramızın bir kısmını tasarruf etmemiz gerekiyor.

Tasarruf etmeyi hepimiz istiyor olsak da maalesef ülkemizde tasarruf etme bilinci gelişmiş ülkelere oranla bir hayli düşüktür. Hem ferdi anlamda hem de toplumsal anlamda tasarruf etmek bizler için bir zorunluluktur.

Sizler için tasarruf yöntemlerini araştırdık. İşte sizlere en pratik tasarruf etme yöntemleri:

  • Elektrikli süpürge gibi ev aletlerinin çalıştırma sıklığını azaltın.
  • Markete gitmeden önce mutlaka liste oluşturun.
  • Evinizde kullandığınız ampullerin enerji harcama oranlarına dikkat edin. Led ampuller gibi çok az enerji harcayan ampulleri kullanın.
  • Hazır gıdalar kullanmak yerine evinizde hazırlayabileceğiniz daha az masraflı ve daha sağlıklı gıdalar tercih edin.
  • Tek kişilik yemekler yapmaktansa çok kişilik yaparak tasarruf edebilirsiniz.
  • Ekmeğinizi buzdolabında saklama alışkanlığı kazananın.
  • Ekmeklerinizi sofraya dilimlenmiş olarak koyun. Böylelikle ekmeklerin kopartılarak bayatlamasının önüne geçmiş olursunuz.
  • Yakın mesafelere yürüyerek gitmeyi tercih edin.
  • Daha çok toplu taşıma araçlarını tercih edin.
  • Tüm harcamalarınızı nakit ve peşin yapmaya çalışın. Taksitli harcamaların cazibesi ilerleyen zamanlarda sizlere sıkıntı olarak dönebilir.
  • Elektrikli aletleri düğmelerinden kapatmak veya fişlerini çekmek uzun vadede ciddi anlamda kazanç sağlar.
  • Kağıt havlu, peçete gibi toptan alınabilecek ve bozulmayan ihtiyaçlarınızı toplu almaya çalışın.

Yukarıdaki maddeler gibi yüzlerce maddeyi internetten araştırıp bulabilirsiniz. Burada sizlere örnek olarak birkaç tane teknik yöntemi yazmış bulunmaktayız. Yazımızın asıl amacı tasarruf etme konusunda bir farkındalık oluşturmaktır.

Her ne kadar yüzlerce tasarruf yöntemi biliyor olsak da bu yöntemleri bir sistem dahilinde hayata geçiremezsek beklenilen verimi alamayız.

Bize göre en önemli tasarruf etme yöntemi ‘’modelleme yöntemi’’dir. Gelişmiş ülke eğitim öğretim sisteminde modelleme eğitimi ve proje tabanlı öğretim yöntemi çok ciddi bir öneme sahiptir. Avrupa ülkelerinde bir ay alış veriş yapmadan nasıl yaşarsınız?, Bütün ihtiyaçlarınızı kendi evinizde hazırlayarak kaç gün idare edebilirsiniz? gibi programlar yapılmaktadır. Bu programların amacı olaylara farklı bir bakış açısıyla bakabilme yeteneğini kazandırmaktır.

Fakir insanların yaşantısını modellediğimizde zorunlu ve keyfi alış verişlerin ayırdını yapmış olabiliriz. Çünkü aslında bizlerin zorunlu sandığımız pek çok ihtiyaç maddesi zorunlu ihtiyaç değildir. Dolaplarımız giymediğimiz kıyafet ve ayakkabılarla doludur. Biz farkına varmadığımız sürece zorunlu ihtiyaçlarımızın sınırı yoktur ve zorunlu ihtiyaçlarımız gelirimiz oranında artacaktır.

Fakir bir insan alış verişe mümkün olduğunca az gider, çok zaruri ihtiyaçlarını alır, mümkün olduğunca gereksiz alış verişlerden kaçınır. Tasarruf etmenin en önemli yöntemi zorunlu ve keyfi ihtiyaçların ayrımını yapabilmektir.  Bunun ilk şartı da belirli bir zaman aralığında fakir insanların yaşantısını modellemektir.

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

4 yorumlar

Yorum yap