Günümüzde hastalıkların yaklaşık yüzde sekseninin psikosomatik(strese dayalı) kaynaklı olduğu bilinen bir gerçektir. Hastalıklarımızın fiziksel sebepleri olsa da ruhsal sebepleri azımsanamayacak orandadır.
Şunu çok kesin anlıyoruz ki; moral durumumuz sağlığımızı çok ciddi anlamda etkilemektedir. Rabbimiz hayır ve şer bendendir her şeyi fazla abartmayın , başınıza gelen olayları insan olmanın bir gereği olarak kabullenin ve dünyanın bir sınav dünyası olduğunu unutmayın mesajı vermekte midir, böyle bir yorum doğru mudur? Bunu din alimleri bilebilir; ancak bizim bilebildiğimiz kesin bir şey varsa o da sağlığımız için stresten uzak yaşamanın elzem olduğudur.
Sizlere sağlığımız için çok büyük önemi olan stresi önleme yöntemlerini araştırdık işte o yöntemler:
- Hayatta mutluluk ve mutsuzluğun ikiz kardeş olduğunu kabullenin: Her zaman mutlu olma beklentisi içinde olmayın; mutluluk kadar mutsuzluğun da hayatın bir gerçeği olduğunu ve zaman zaman da mutsuzluk yaşayabileceğimizi baştan kabullenin.
- Çeşitli hobiler ve uğraşlar edinin: Günlük işlerimiz bizleri yorar ve sıkıntıya sokabilir bu sıkıntıların bizleri strese sokmasını engellemek için kendimize hobiler ve güzel uğraşılar bulmalıyız.
- Açlık önemli stres kaynaklarındandır, kahvaltısız güne başlamayın: İnsanların engellenmiş ve tatmin edilememiş istekleri çok büyük gerilim kaynağıdır. Kesinlikle kahvaltısız güne başlamayın.
- Strese girdiğinizi düşündüğünüz anda ortamınızı değiştirin: Bazen kendimizi çok mutlu ve huzurlu hissettiğimiz bir anda yaşamış olduğumuz küçük bir olumsuzluk bizi strese sokabilir. Strese girdiğimizi düşündüğümüz anda hemen ortamımızı değiştirmeli ve kendimizi mutlu hissedebileceğimiz yeşil alanlara vb. yerlere gitmeliyiz.
- Sessiz bir ortamda mutlu anınızı hayal edin: Mutluluk bulaşıcıdır diye bir söz vardır. Mutluluğun bulaşıcı olması gibi mutsuzluk da bulaşıcıdır. Stresli anımızda kendimizi sessiz bir ortama atarak hemen gözümüzde en mutlu olduğumuz bir anımızı canlandırarak çok mutluyum cümlesini defalarca tekrar etmeliyiz.
- Açık havada yürüyüşe çıkın: Uzmanlara göre açık havada yürüyüş yapmanın beynimiz için çok faydaları vardır, açık havada yürüyüş yapmak insana huzur verir. Günde en az otuz dakika yürüyüş yapın.
- Yalnız kalın: Günlük koşuşturmalar ve aile ortamında çocukların gürültü ve patırtısı insanı yorabilir. Zaman zaman çocukları yakın akrabalara bırakarak kendinizi dinleyin.
- Seks hayatınızı düzene koyun: Düzenli seksin insan sağlığı için önemi çok büyük. Seks esnasında vücudumuzda pek çok hormonun (mutluluk hormonu dahil) salgılandığını biliyoruz.
- Müzik dinleyin: Kendinizi mutlu hissettirecek müzikleri dinlemeniz stresi engelleme adına çok faydalıdır.
- Kendinizi önemsemeyi bırakın: Bu dünya peygamberler dahil pek çok büyük insana yar olmadı ve hepsi de göçüp gitti. Bizim de bu dünya da misafir olduğumuzu, sonsuza dek yaşayamayacağımızı düşünerek her olayı büyütmeyi bırakın.
- Şükür listesi oluşturun: “Ayakkabım yok diye ağlardım ta ki ayakları olmayanları görünceye kadar.” diye bir söz vardır ya; elimizdeki nimetleri unutup hayatımızdaki olumsuzluklara yöneldiğimiz zaman ciddi anlamda stres yaşıyoruz. Sahip olduğumuz şeylerin bir listesini yapmak ve bunları her gün gözden geçirmek ve bunlar için şükretmek mutluluğumuzu artıracağı gibi strese girmemizi de engelleyecektir.
Değerli yazar! çok güzel bir yazı hazırlamışsın ancak bazı konuları atlamış gibisin. Mesela bayanlarda örgü örme stresi önleme adına çok faydalıdır.
Kıymetli okuyucularımız! yazının en başında belirttiğimiz gibi bu yazı bir araştırma yazısıdır. Bu tür yazılarda amacımız sitemizin yayın ilkelerini de gözetmek suretiyle en işlevsel maddeleri derlemektir. Bunu yaparken bazı maddeleri gözden kaçırabiliyoruz. Okurlarımızın bu tür geri dönütler sunması bizleri çok mutlu etmektedir. Esasen tüm okurlarımızın bu şekilde yorumlarıyla katkı yapmalarını bekliyoruz. Saygılarımızla.
Çocuklar strese girince neler yapmalıdır?