Genel Yaşam

CANIM ÇOK SIKILIYOR

 

Can sıkıntısı pek çoğumuzun zaman zaman yaşadığımız durumdur.  Can sıkıntısına pek bir anlam veremsek de aslında can sıkıntısı yaşamımızda bazı şeyleri sorgulamamız gerektiğini işaret ediyor olabilir.

Her şeyden önce can sıkıntısı hayatımızda bazı şeylerin ters gittiğinin habercisidir. Normal şartlarda hayatını verimli bir şekilde yaşayan insanlarda can sıkıntısı pek görülmez. Ancak genelde can sıkıntısı faydalı bir uğraşı ile uğraşmayan insanlarda görülür.

Can sıkıntısından kurtulmak için çeşitli yerleri gezip tozmak, spor yapmak, yemek yapmak, bayanlar için örgü örmek, arkadaşlarla çeşitli eğlenceler düzenlemek, dizi seyretmek, eğlenceli videolar izlemek, alış veriş yapmak gibi faaliyetler yapılabilir. Ancak bu tedbirler geçicidir.

Kısa vadede önemsenmeyen can sıkıntısı uzun vadede ciddi rahatsızlıkları da tetikleyebilir. Çünkü can sıkıntısının nedeni yaşadığımız hayatın anlamsızlaşmasıdır. Yani ”ben bu hayata niye geldim ve bu hayatta neler yapmalıyım kısacası hayatımın amacı ne?” Sorusunun cevapsız kalmasıdır.

Yaşadığımız hayatın anlamsızlaşması depresyon sebebidir, depresyon ise pek çok psikosomatik hastalığın habercisidir.

İnsanların hayatta kendilerini mutlu kılacak bir misyonu yani görevi olmalıdır. Bu durum kişiden kişiye değişebilir; kimi insan hayatını çocuklara ve onların eğitimine adar, kimisi yaşlılara yardımı kendisine görev addeder kimileri de farklı bir uğraşı içine girer.

Avrupa’da yapılan araştırmalarda insanların başkalarına yardım ettiklerinde daha mutlu ve sağlıklı oldukları tespit edilmiştir. Bundan dolayı pek çok Avrupa ülkesinin müfredatında başka insanlara veya canlılara sosyal sorumluluk projesi kapsamında yardımlar yapılan etkinlikler mevcuttur.

Bu kapsamda huzurevlerine, yetimhanelere, hastanelere giden öğrenciler hem buralardaki insanların yaşantısını gözlemleme imkanı bulmakta hem de bu insanlara yardımcı olmanın hazzını yaşamaktadırlar.

Can sıkıntısından kurtulmak için bizleri yaşamımızda mutlu kılacak uğraşılar edinmeli ve bu kapsamda çalışmalar yapmalıyız.

 

 

 

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap