Genel

ENGELLER BEYNİMİZDE DEDİRTEN İKİ HİKAYE

Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün, çocuk felci nedeniyle henüz 4 yaşındayken tekerlekli sandalyeye mahkûm olan bir isim. Türkiye’de lise eğitimini tamamlayarak Almanya’ya giden Güntürkün, 35 yaşında profesör, 39 yaşında ise ordinaryüs profesör olmuş. Bugün 55 yaşında olan bilim adamı, Almanya’da Bochum Ruhr Üniversitesi, Biopsikoloji Kürsüsü Başkanı. Hiçbir zaman zorluklara teslim olmadığını, hayatın zorluklarını bilim aşkıyla ve araştırma heyecanıyla yendiğini belirten Prof. Dr. Onur Güntürkün, beynin iki yarısının farklı çalıştığını kanıtlayıp, Almanya’nın en büyük tıp ödülünün de sahibi olmuş. Şimdilerde gece gündüz demeden bilim yolunda hızla ilerlemeye devam ediyor ve 11 asistanıyla birlikte bilgisayar ortamında yapay beyinler üreterek, çalışmalarını sürdürüyor.

“Gelecek sizin. Bilin ki hayatınızı siz belirleyeceksiniz. Başkaları değil, siz kendi hayatınızı yaşıyorsunuz. Başarılarınız da, yenilgileriniz de sizin eseriniz. Bunun bilincinde yaşayın.”


Spor aşkı uğruna tek vücut oldular

38 yaşındaki Murat Sevgin masa tenisi sporcusu, 35 yaşında olan Nusret Açık ise atletizm sporcusu… Murat’ın bacağında problem var, Nusret’in ise gözleri görmüyor. Tek başlarına antrenmana gitmekte zorlanan bu iki genç el ele vererek bu durumun üstesinden gelmeyi başarmış. Bir bacağında katlama sorunu olan Murat Sevgin, her gün bisikleti ile görme engelli arkadaşı Nusret Açık’ı evinden almaya gidiyor. Nusret bisikletin arka selesine oturuyor ve pedal çeviriyor. Murat ise gidonu kullanıyor. Biri yola bakarak, diğeri pedal çevirerek her gün antrenmana gidebilmek için 16 kilometre yol kat ediyorlar. Birbirlerini tamamlamayı başaran bu iki sporcunun hedefi, Türkiye şampiyonluğu. Dilekleri ise tüm engellilerin kapalı kapılar ardından kurtulması.

“İçimizdeki spor sevgisi, engelleri aşmamız konusunda bizi teşvik ediyor.”

Yazar: Nilüfer Gevenoğlu
Kaynak: http://www.gsb.gov.tr

 

 

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap