Manga Nedir? Manga Türleri Nelerdir?
Manga için en kısa açıklama Japon çizgi romanı demek olur sanırım. Japonya’da 1800 lü yıllarda başlayan manga geleneği, günümüze kadar gelişerek ve yayılarak gelmiş bulunmakta. İlk başlarda komedi amacıyla çizilmeye başlanmış olan bu karikatürler günümüzde tüm Japonya’da dergilerden gazetelere her türlü yayın organında yerini almıştır.
Günümüzde bu çizgi roman kültürü Japonya’da o kadar yaygınlaşmış durumdaki orta yaşlı birinin bunlardan birini okuması dahi normal karşılanmaktadır. Mangaların her yaşa her karakterde insana hitap eden kendi içinde ayrı türleri bulunur.
Bunlar;
- Shonen: Genç erkek anlamına gelen bu kelime altında yayınlanan mangalar daha çok orta okul ve ilk okul yaşlarındaki çocuklara yönelik olarak çıkarılmaktadır. Ağırlıklı olarak aksiyon savaş ve gizem unsurlarını içerir.
Başlıca Örnekleri: One Piece, Naruto, Death Note, Dragon Ball, Tsubasa, Bakugan… - Shoujo: Genç kız anlamına gelen bu kelime altında yayınlanan mangalar ergenlik çağındaki kızlara yönelik olarak çıkarılmaktadır. Ağırlıklı olarak aşk, duygusallık temelli aksiyon ögeleri içeren mangalar bu kategoridedir.
Başlıca Örnekleri: Şeker Kız Canndy (Candy Candy), Sailor Moon, Kaichou wa Maid Sama, Ao Haru Ride, Sukitte İi Na Yo… - Seinen: Yetişkinlere yönelik olan bu manga türü. Oldukça Ağır konuları işlemektedir. İçerisinde ağırlıklı olarak ağır savaşlar, dram, cinsellik, argo kelimeler ve oldukça kanlı olaylar içeren bu tür. Shonen ve shoujo türlerine göre oldukça ağır konuları işlemektedir.
Başlıca Örnerleri: Berserk, Gantz, Monster - Joise: Yetişkin kadınlara yönelik olan bu manga türü, Aşk, dram ve kadınların gündelik hayatlarını konu olarak işlemektedir.
Başlıca Örnekleri: Nana, Hotaru no Hikari…
Temel olarak okuyucu kriterlerini belirleyen manga türleri bunlardır. Bunlar haricin konusuna göre aksiyon, dram, hayattan kesitler gibi farklı etiketlerde almaktadır.
Manga Edebi Bir Tür Müdür?
Edebiyat kısaca yazarın duygu ve düşüncelerini estetik bir kaygı güderek yazılı ve sözlü dile getirmesidir. Manga ise çok azı hariç estetik bir kaygı gütmemekle birlikte okuyucuya mümkün olan en az cümle ile karakterlerin duygu düşüncelerini ve konuşmalarını aktarmaktadır.
Bazı mangalar konuları bakımından sosyal, psikolojik ve içsel duyguları işleyişlerinden dolayı edebi değeri olduğu düşünülse de manga bir edebiyat türü değildir.
Edebiyat sanat kaygısıyla yazılırken mangalar daha çok satma kaygısı ile yapılmaktadır.
Bazı Mangalardan Örnek Sayfa Görselleri
İyi günler Şamil Bey, blue çağındaki kızlar demişsiniz. Doğrusu büluğ çağı olacaktı.
Bu ifade yerine ergenlik çağındaki kizlar veya 12 ile 15 yaşındaki kızlar ifadesi olsa daha güzel olurdu.
Düzeltme için teşekkür ederim.