Yazar Forrest Carter, Küçük Ağacın Eğitimi isimli kitabında Kızılderelilerin yaşamış oldukları dramları anlatmıştır. Yazar beyaz adamların yaptıklarını anlamakta zorluklar çeken küçük bir çocuğun yaşadıklarını onun gözünden anlatmaya çalışmıştır.
Küçük Ağacın Eğitimi kitabı, Çeroki Kızılderelilerinin dramını beş yaşında bir çocuğun gözünden anlatan otobiyografik bir romandır. Roman olayları bir çocuğun gözünden anlatması sebebiyle Şeker Portakalı ve Bülbülü Öldürmek kitaplarına da benzetilebilir. Bu yönüyle etkili bir eser olma özelliğini kazanabilmiştir.
Aslına bakarsanız kitapta iyi ve kötünün mücadelesi anlatılmaya çalışılmıştır. Küçük ağaç bir eğitim almıştır ancak bu eğitim klasik manada bir eğitim değildir. Küçük Ağaç hayatının dersini almıştır. O daha küçücük yaşında hayatın ne kadar zorlu ve insanların ne kadar insafsız olabileceğini yaşayarak gözlemlemiştir.
Küçük Ağaç beş yaşında anne ve babasını kaybetmiştir. Anne ve babasını kaybetmesi Küçük Ağaç üzerinde ciddi bir travma oluşturmuştur. Küçük Ağaç yaşadıklarından dolayı dünyaya ve insanlara olan güvenini kaybetme aşamasına gelmiştir ve beyaz adamların yaptığı kötülükler Küçük Ağaç’ın çilesini daha da artırmıştır.
Anne ve babasını kaybeden küçük Ağaç büyük babası ve büyük annesi ile yaşamaya başlamıştır. Küçük Ağacın büyük babası ve büyük annesi geçimlerini viski yapıp satarak sağlamaktadırlar. Küçük Ağaç onların yanında kaldığı zaman süresince beyaz adamların sayısız kötülüklerine şahit olmuştur.
Kitapta Kızılderelilerin hayata bakış açılarını görme imkanına sahip olabiliriz. Kızılderelilerin hayata bakış açıları çok farklıdır. Onlara göre bir şeyleri anlamak ve sevmek aynı şeydir; Tanrıyı anlamazsan ne insanları ne de Tanrıyı sevebilirsin. Kitapta sevgi, arkadaşlık, samimiyet gibi erdemler Kızıldereli mantığı ile işlenmiştir.
Kitapta beyaz adamın insafsızca yok ettiği Çeroki Kızılderelileri ve onlara ait olan varlıkların yok edilmesi anlatılmıştır. Kızılderelilerin yaşadıkları acılar ve hayal kırıklıkları gözler önüne serilmeye çalışılmıştır.
Küçük Ağaç’ın Eğitimi okulda verilen klasik eğitime benzemez; onun eğitimi daha çok yaşamı ve doğayı doğru algılamayı ve doğaya uyum sağlamayı, doğanın bir parçası olmayı gerektirir. Küçük Ağaç, doğa ile belirli bir ahenk kurarak yaşama gayretinde iken beyaz adamın her şeyi acımadan yok etmesini anlamlandırmakta çok zorlanmaktadır.
Küçük Ağaç’ın Eğitiminde iki farklı dünya gözler önüne serilmektedir: Bir tarafta iktidar tutkusu ve zalimliğin hüküm sürdüğü çıkarlar dünyası, diğer tarafta ise sevgi, dostluk, iyilik gibi erdemlerin olduğu ütopik dünya.
Yazar Forrest Carter, küçük bir çocuğun gözünden iyi ve kötünün mücadelesini sembolik olarak anlatmaya çalışmıştır. Değerler eğitimine bir gönderme yapması sebebiyle faydalı bir kitaptır.