Genel

Leylek-Ahmet Haşim

Fıkra yazısı:
       LEYLEK
       Senelerden beri leylek görmüyordum. Hatta bu kanatlı yaz seyyahlarının son senelerde İstanbul’a az rağbetleri herkesin dikkatini çekmişti. Sonradan öğrendik ki Mısırlılar, bilmem ne sebepten dolayı bu saygı değer kuşları arsenikli yemlerle öldürüyorlarmış. Geçen gün sokakta, gölgeleri mor ve keskin yapan bir Afrika güneşi aydınlığında yürürken, birden damlar tarafından gelen bir leylek gagası takırtısıyla durdum. Senelerden beri hasret kaldığı dost sese kavuşan kulağım, âdeta mesut ağızların geniş tebessümüyle gerilmişti.

       Leylek, yaz mevsiminin kuşu değil, bizzat yazdır. Kırmızı gagasının takırtısı, ses hâline gelmiş bir sıcak temmuzdur. Bir baca üstünden ufka çizilen bir leylek şekli, muhayyileye neler hatırlatmaz: Maviliği içi bayıltan sonsuz, derin gökyüzü… Yeşil bir vadide gizlenmiş minareli, küçük, beyaz bir şehir… Yarasaların uçuştuğu, kavak ağaçlarının hafif hafif sallandığı yeşil bir akşam… Sıcak bir Asya gecesi… Damların yan duvarlarına dayanarak, gizli gizli konuşan ve doğacak bakır bir ayı bekleyen siyah zülüflü, altın ve mercan gerdanlıklı kadınlar… Alçak bir gece semasına serpilmiş büyük yıldızlar… Bütün bu yıldızların içinde bir leyleğin düşünen gagası…
 
       Muhakkak, leylek, ressam ve şairi birtakım karışık ve mevzun hayallere davet etmek üzere yaratılmış bir kuştur. İşte onun içindir ki maddeye tapan Mısır köylüsü, kendisine yaramayacak kadar güzel olan bu hayvanı öldürmek cesaretini kendinde buluyor.

Ahmet Hâşim
Bize Göre

Metindeki bazı sözcüklerin anlamları:
arsenik
: Zehirli bir element.

mevzun : Ölçülü.
muhayyile : Hayal gücü.

Ahmet Hâşim’in İkdam gazetesinde her gün yazdığı fıkralarının toplandığı Bize Göre kitabından alınan bu fıkra, kültürümüzde önemli bir yeri olan leyleklerle ilgili güzel bir yazıdır.

Leylek adlı metinde yazar, güncel bir olayı konu edinmiş, görüşlerini kanıtlama çabasına girmeden yalın bir dille okurlarına aktarmaya çalışmıştır. Ele alınan konu, her zaman geçerliliğini sürdüren bir konudur. Yazarın üslubu da etkileyici olduğu için bu fıkra, edebî bir fıkradır; günümüzde de ilgiyi çekebilmektedir.

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap