Genel Editörün Seçtikleri

ÖZEL DERS ALDIRIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ

 

Bir anne baba için en değerli varlık çocuklarıdır ve  anne babalar çocukları için imkanlar ölçüsünde hiçbir masraftan kaçınmak istemez.

Okulların açılmasıyla birlikte bazı velilerimizde çocuklarına özel ders aldırma telaşı başladı. Ancak pek çok velimiz kıt imkanlarıyla çocuklarına özel ders aldırırken bu konuda nelere dikkat etmesi gerektiğini, özel dersin verimli olabilmesi için neler yapması gerektiğini bilememektedir. Acaba çocuklarımıza özel ders aldırırken nelere dikkat etmeliyiz.

  • Çocuklarımıza ders verecek olan hocanın alan bilgisinin yeterli olmasına dikkat etmeliyiz: Bu konuda ne yapacağımızı bilemesek de öğretmenin okumuş olduğu üniversiteyi sorarak bir fikir sahibi olabiliriz.
  • Ders veren öğretmenin öğrenciyi motive edip etmediğine dikkat etmeliyiz: Bir öğrenciye sadece bilgi anlatmak yeterli değildir. Öğrencinin o konuda motive olup olmadığı çok daha önemlidir. Öğretmen ders anlatmaya başlamadan önce öğrencisini motive edebilmelidir.
  • Eğitim Koçluğu: Öğretmen ders anlatmanın yanında öğrencisine sosyal ve akademik anlamda rehberlik yapabilmeli; bir nevi öğrencinin gözünü açabilmelidir.
  • Sistemli denetim: Öğrenciye ders anlatmak kadar önemli bir etken de öğrencinin ne durumda olduğunu  öğretmenin sürekli denetlemesidir. Özel ders veren öğretmen dersi vermeden  ve verdikten sonra öğrencinin ne durumda olduğunu sürekli denetlemelidir.
  • Dersin içeriği: Mesleği eğitim öğretim olmayan velilerimiz belki de öğretmenin tam olarak ne anlattığının ya da müfredattaki konuları eksiksiz anlatıp anlatmadığını bilmeyebilir. Buna karşılık velilerimiz öğretmenlerden her üniteden derse başlamadan ve ders bitiminde yapılacak denemeleri isteyerek verimlilik kontrolü yapabilirler.
  • Öğretmenin öğrenmeye eşlik etmesi gerekmektedir: Öğretmenlik sadece bilgi anlatmak değildir. Öğretmen, öğrencinin bilgileri öğrenme sürecine eşlik etmelidir. Bu durumu bisiklet öğrenmeye çalışan çocuğa babasının eşlik etmesini ya da uçmaya yeni başlayan kuşlara annelerinin refakat etmelerini benzetebiliriz.
  • Ders veren öğretmenin farklı kaynaklardan yararlanmasını beklemeliyiz: Öğretmenlerin ders verirken tek kaynaktan beslenmeleri öğrencilerimizde istenen verimi almamıza yeterli olmayabilir. Pek çok  kaynaktan çocuklarımızın seviyesini kontrol etmeliyiz.
  • Amaç belirleyen öğretmen: Yukarıda da belirttiğimiz gibi öğretmenlik sadece kuru bilgi vermekten ibaret değildir. Öğretmen öğrencisinin ruhsal ve psikolojik durumunu da görmezden gelemez. Öğretmen öğrencinin moral motivasyonunu ve odaklanma becerisini dikkate alır ve bu konuda öğrenciye gerekli alt yapıyı sağlarsa çok verimli bir çalışma yapmış olur. ‘İstemeyen insana hiçbir şey veremezsiniz.’ diye ibretlik bir söz vardır.
Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap