Eğitim ve öğretim hızla değişmektedir. Bu değişim içinde teknoloji, öğrenmek isteyenlere sınırları aşan yeni kapılar açmaktadır.
Sanal sınıf katılımcıların birbirleriyle iletişim ve etkileşim kurabildikleri, sunumları inceleyip tartışabildikleri, grup olarak öğrenme kaynaklarına erişebildikleri çevrim içi bir eğitim öğretim ortamıdır. Bir yönüyle geleneksel sınıflara benzese de sanal sınıfların en ayırt edici özelliği kullandığı yöntemdir.
Sanal sınıfların sesli ve görsel materyaller bakımından oldukça zengindir. Video konferans sıklıkla kullanılan bir araçtır. Bununla beraber çeşitli videolar, grafikler, animasyonlar ve görsellerin kullanımında bir sınır yoktur. Bir sunumu ya da videoyu izleyerek öğrenirler. Bu durum Youtube’u dünyanın en büyük sanal sınıfı haline getirmektedir.
Sanal sınıfların için etkileşim çok önemli bir bileşendir. Tıpkı geleneksel sınıflarda olduğu gibi gerçek zamanlı ve çift taraflı etkileşim olanağı sunar.
Sanal sınıflar günümüzde bir bilgi deryası haline gelen internetten yararlanır. Günümüzde zaten çoğu kimse zamanının önemli bir kısmını internette harcamaktadır. Sanal sınıflar, çoğu boşa geçen bu zamanı öğrenme zamanına dönüştürebilir. Öğrenciler bir müfredata bağlı olarak öğrenebilecekleri gibi öz-yönelimli olarak da öğrenebilirler.
Sanal sınıflarda birden fazla öğretmen görev alabilir, ancak her zaman bir öğretmene ihtiyaç duyulmaz. Öğrenenler kendi hızlarında, kendi kendilerine de öğrenebilirler. Sanal sınıflar öğretmen rolünü moderatör, öğrenci rolünü ise katılımcı olarak değiştirmektedir.
Sanal sınıfta katılımcılar çeşitli web araçları da kullanılarak aktif hale getirilirler. Tartışma bu uzlaşma için pek çok sanal uygulama ve araçtan yararlanılır. Katılımcılar çeşitli emoji simgeleri kullanarak birbirlerine geri bildirim verebilirler.
Sanal sınıflarda gerçekleşen öğrenme düzeyini ölçmek için pek çok geri bildirim olanağı vardır.
Sanal sınıfın avantajları
Öğrenciler kendi bölgelerindeki kurslarla sınırlı değildir.
Öğrenci odaklıdır, bu nedenle öğrencileri dikkatli olmaya zorlar.
Sanal sınıfın dezavantajları
Öğretmenli sınıflarda, uygun zamanı bulabilmek öğrenciler için sorun olabilir.
Öğrencilerin teknoloji kullanım kapasiteleri ile sınırlıdır.
Düşük internet hızı ve donanım kapasitesi öğrenimi sınırlayan bir başka etkendir.
Sonuçta hiçbir zaman akıldan çıkarılmaması gereken nokta şudur. Öğrenme hiçbir zaman sona ermez. Öğrenme sınır tanımaz.
Sanal sınıfları ve ortamlarını gayet iyi açıklamışsınız. Elinize Sağlık