Dikkat! Bu yazı LGS’yedüzenli ve planlı bir şekilde çalışan öğrencilerin stresiyle başa çıkma yollarını içermektedir. Çalışmayanların yaşadığı olumsuz duygu stres değil görevini yapmamanın verdiği vicdan azabıdır. Onun çözümünü dışarıda, yazılarda değil öğrencilerin kendi içlerinde aramaları gerekir. 🙂
LGS yaklaştıkça sınava çalışan öğrencilerin üzerindeki stres ve baskı artıyor. Bazı öğrenciler çeşitli fiziksel ve ruhsal sorunlar yaşıyorlar. Özellikle bu sene yaşanan olağanüstü olaylar bu stresin daha da artmasına neden oluyor. Bu durumda ne yapılması gerekiyor? (tıkla paylaş)
Öncelikle stresin kaynağı üzerinde düşünmekte yarar var.
Birincisi, öğrenciler ve aileleri LGS’ye gerçekten daha fazla bir anlam yüklüyorlar. İyi bir liseye gitmenin hayati önemi olduğunu düşünüyorlar. Bazı aileler bunun için çocukların hayatının akışını değiştirip onları kampa alıyorlar. Bu da öğrenciler üzerinde inanılmaz bir stres ve baskı oluşturuyor.
Oysa durum hiç de öyle değil. Okul seçiminin öğrenci başarısı üzerine etkisini inceleyen araştırmalar okulun öğrenci başarısı üzerindeki etkisinin sanıldığından çok daha az olduğunu gösteriyor. Yani öğrencileri başarılı yapan gittikleri okul değil. Peki o zaman neden bazı okullar diğerlerinden daha başarılı? Çünkü o okullarda daha başarılı öğrenciler toplanıyor. Yani başarılı olan okul değil öğrenciler. Bilinçli ve çalışan öğrenci aynı azim ve kararlılığını gösterdiği sürece gittiği kazanacağı üniversitede gittiği okulun sanıldığı kadar bir önemi yok.
İkincisi, özellikle 2020 yılının başlamasıyla birlikte tüm dünyanın yaşadığı Koronavirüs salgını gösterdi ki dünyada sağlığınızı kaybetmenize değecek hiçbir konu yoktur. Sağlığınız her şeyden önemlidir. Düşünün insan hayatı ve sağlık konusunda yaşanan endişeler nedeniyle tüm dünyada okullar tatil edildi. 1,2 milyar öğrenci okula gitmiyor. Spor ve sanat organizasyonları durdu. Savaşlardan bahsedilmez oldu. Neredeyse dünya durdu. O nedenle, siz sağlıklı değilseniz elde edeceğiniz hiçbir başarının bir anlamı yok. Hiçbir başarı karşılık olarak sağlığınızı vermenizi gerektirecek kadar değerli değil.
Siz üzerinize düşeni yapın ve tevekkül edin. Üzerinize düşeni yapma konusunda Karantina Günlerinde LGS’ye Çalışmak 2 yazısı size yardımcı olacaktır.
Üçüncü ve bu yıla has stres kaynağı ise belirsizliktir. “Sınav olacak mı, olacaksa zor mu olacak?” gibi sorular sürekli öğrencilerin kafasını kurcalamaktadır. Bu amaçla MEB gerekli açıklamaları düzenli olarak yapıyor. Bu açıklamaların ne anlama geldiğini yorumlamak için Karantina Günlerinde LGS’ye Çalışmak 1 başlıklı yazıya başvurabilirsiniz.
Unutmayın belirsizlik sadece sizi değil tüm öğrencileri olumsuz etkiliyor. En az etkilenmeyi başaran LGS’den çok verdiği hayat sınavını başarmış olacak. Bu sene LGS’ye girecek öğrencilerin ileride çocuklarına anlatacakları çok başarı hikayeleri olacak.
Son olarak, sınav stresiyle başa çıkmak için uygulanacak bazı pratik yöntemlerden bahsedecek olursak…
Her rahatsızlıkta olduğu gibi stres ve kaygıyla başa çıkmanın da bazı yolları var. Bunun için Sınav Stresi ve Kaygıyla Başa Çıkmak için 7 Yöntem başlıklı yazıda pratik uygulamalar bulabilirsiniz.
Sağlıklı ve sakin günler…