Eğitimle İlgili Yazılar Editörün Seçtikleri

Ders çalışırken uykunuz mu geliyor?

Sınavlara hazırlanan öğrencilerin çoğu ders çalışırken uykusunun gelmesinden şikayet ediyor.

Geçen hafta bana instagram hesabım üzerinden ulaşan bir sekizinci sınıf öğrencisi günde 10 saatten fazla uyuduğunu ama dersin başına oturunca yine uykusunun geldiğini bu nedenle psikolojisinin bozulduğunu söyledi.

Bir başka öğrenci okuldan geldiği zaman yorgun olduğunu dinlenmek için uyuduğu zaman kalkamadığını ve bütün akşamın boşa geçtiğinden şikayet etti.

Sınavlara hazırlık döneminde düzenli ve yeteri kadar uyumak çok önemli. uyku hem vücudunuzun dinç kalması için hem de öğrendiklerinizi hazmetmek için bir ihtiyaç.

Ders çalışırken uykunuz geliyorsa şu önerilere kulak vermekte yarar var.

1. Yeteri Kadar Uyuyun

Vücudunuz uykuya ihtiyaç duyar. Uyku günlük ruh halinizi, dikkatinizi, motivasyonunuzu ve hafızanızı etkiler. Bu nedenle yeteri kadar ve kararında uyuyun. Uyku süresi herkese göre farklılık gösterse de günlük 7–8 saat düzenli uyuyun. Erken yatın, erken kalkın. Gün içerisinde (öğlen civarı imkanınız varsa 15–30 dakika) şekerleme yapın. Ancak akşam üzeri uyumaktan kaçının.

İyi bir uyku için yapıması gerekenler başlıklı yazım daha iyi nasıl uyuyabilirsiniz konusunda size yardımcı olabilir.

2. Hareket edin

2018 yılında yapılan bir araştırma günlük 10 dakika dışarıda yapılacak fiziksel aktivitenin öğrencilerin zihinsel performanslarını, matematik problem çözme becerilerini ve özellikleri farketme performanslarını artırdığını ortaya koymuştur.

Her 40–50 dakika çalıştıktan sonra hafif bir yürüyüş, ip atlama, şınav-mekik gibi fiziksel aktivite içeren bir ara verebilirsiniz ya da hareketli bir müzik açıp kurtlarınızla beraber uykunuzu da dökebilirsiniz.

3. Çalışma ortamınızı gözden geçirin.

Ders çalışırken uykunuzun gelmesi çalıştığınız ortamdan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle çalıştığınız ortamın yeteri kadar havadar, serin ve aydınlık olduğundan emin olun. Ders çalışırken hangi pozisyonda olduğunuza dikkat edin. Mümkünse masada ve dik konumda oturarak çalışın.

4. Bol Su İçin

2010 yılında yapılan bir araştırma yeterli dehidrasyonun beyin fonksiyonları üzerinde etkili olduğunu bulmuş. Araştırmacılar yeterli su içmenin kısa süreli hafıza performansı, konsantrasyon, algı, uyanıklık ve matematik yeteneğini artırdığını belirtiyor.

Gün boyunca düzenli olarak su içmeniz halinde daha uyanık ve zinde kalabilirsiniz. Bu da ders çalışma performansınızı etkiler.

5. Sağlıklı Beslenin

Vücudunuz enerjiye ihtiyaç duyar. Neyi, ne kadar yediğiniz aldığınız enerji miktarını belirler. Çoğu öğrenci yemekten hemen sonra uykusunun geldiğinden yakınmaktadır.

Şekerli gıdalar ve abur-cuburlar kan şekerinizin aniden yükselmesine ve hızlıca düşmesine neden olur. Bu da sizi halsiz hissettirir. Uzun süre aç kalmak ya da çok fazla yemek de uyuklamaya neden olabilir.

Bu nedenle her gün yeterince ve kararında ve vücudun ihtiyacı olan besin türlerini dengeli biçimde alacak şekilde beslenin. Uygun beslenme önerileri için bir diyetisyene başvurabilir ya da alanın uzmanlarını takip edebilirsiniz.

6. Kendi Verimli Çalışma Tarzınızı Keşfedin

Ders çalışırken kendinizi izleyin, notlar alın.

En iyi nasıl çalışıyorsunuz? Hangi yöntemlerle daha iyi öğreniyorsunuz?

En uzun süre konsantre çalıştığınız gün yaşantınız nasıldı? Sizi etkileyen neler oldu?

Gün boyu kendinizi izleyin, notlar alın ve kendi deneyimlerinizden yararlanın.

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

Yorum yap