Genel Editörün Seçtikleri

YAZ TATİLİ SONRASI OKULA UYUM SAĞLAMA

 

Yaklaşık üç aylık yaz tatili sona erdi ve 2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk zili hem öğretmenlerimiz hem  öğrencilerimiz hem de velilerimiz için 18 Eylülde  çalacak.

Yaz tatili  öğrenciler ve veliler için büyük bir rahatlama zamanıdır. Ancak tatil sonrası okula uyum en önemli sorundur. Yaz tatilinde öğrencilerimiz gezip tozup eğlendiler, çeşitli sosyal ve sportif faaliyetlere katıldılar, tamamı olmasa da büyük çoğunluğu geç yatıp geç kalktılar, sorumluluğa az bir zaman diliminde sınırsız özgürlüğün tadını çıkardılar, normal zamanda olmadığı kadar zamanlarını akıllı telefon ve bilgisayar başında geçirdiler adeta geçen bir yılın yorgunluğunu atarak  şarj oldular.

Ancak her zaman olduğu gibi yaz tatili su gibi geçti ve okullar açıldı. Şimdi öğrencilerimizin zaman kaybetmeden okula uyum sağlamaları gerekmektedir. Okula uyum sağlamak ve yeni eğitim öğretim yılında başarılı olmak için neler yapılabilir?

  • Öğrencilerimiz okula başlamadan önce onlarla bu konu hakkında konuşmalıyız: Öğrenciler yetişkinler gibi değildir, olaylar ve olgular arası geçişleri seri bir şekilde yapamazlar bundan dolayı çocuklarımızla konuşarak onları psikolojik olarak yeni duruma hazır hale getirmeliyiz.
  • Okulun güzel yanlarını anlatmalıyız: Öğrencilerimize hayatın bir oyun ve eğlenceden ibaret olmadığını; ilerleyen hayatımızda başarılı olmak için sorumluluk almak bizlere zor gelse de bunları yapmak zorunda olduğumuzu, okulun çok fazla güzel yanları olduğunu ve yeni arkadaşlarla tanışmanın güzelliğini anlatmalıyız.
  • Yaz boyu yapılan sosyal ve sportif faaliyetlerin bir kısmına devam etmeliyiz: Öğrencilerin ani geçişlerde olumsuz etkilenmelerinin engellenmesi için yaz boyu yapılan etkinlikler kademeli olarak azaltılmalıdır.
  • Uyku saatlerini düzene sokmalıyız: Öğrencilerimizin hem sağlığı hem de başarısı için düzenli uyku çok önemlidir. Tatil süresince uyku düzeni bozulan öğrencilerimizin yatma ve kalkma saatlerini düzene koymalıyız.
  • Yemek saatlerini düzene koymalıyız: Tatil süresince öğrencilerimizin yemek düzeni de olumsuz bir şekilde etkilenmiştir. Çocuklarımızın başarısı için yemek saatlerini de düzene sokmalıyız.

  • Çocuklarımız için birlikte hedefler belirleyerek duvara asmalıyız: ‘Amaçsız insan rotasız gemi gibidir.’ Diye bir söz vardır ya; çocuklarımızın hedef belirlemelerine yardımcı olarak derslerine daha iyi motive olmalarını sağlayabiliriz.
  • Akıllı telefon, bilgisayar ve televizyon kullanımlarına sınır getirmeliyiz: Çocuklarımızda sorumluluk bilinci tam olarak gelişmediği için belki telefon ve diğer teknolojik aletlere getirdiğimiz sınırları kabullenmekte zorlanabilirler ve bu kararlarımıza isyan edebilirler. Bu durumu çok büyütmeden aldığımız kararlarda ısrarcı olmalıyız. Başlangıçta kabul etmekte zorlandıkları bu kararlara zamanla uyum sağlayacaklardır.
  • Öğretmen ve okul idarecileriyle iletişim halinde olmalıyız: Çocuklarımızın bu geçiş dönemini travmaya dönüştürmemeleri için öğretmen ve okul idarecileriyle görüşerek; okulun ilk günlerinde öğrencilerimize biraz daha anlayışlı ve esnek olmalarını isteyebiliriz.
Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap