Eğitimle İlgili Yazılar Editörün Seçtikleri

Sınavlarda Süre Sıkıntısı Yaşamak İstemiyorsan Oku

Sınavları zamanında yetiştirebilmek her öğrenci için zorlayıcıdır. Çoğu öğrenci süre sıkıntısı nedeniyle bazı soruları boş bırakıyor. Peki! Süre nasıl yetişir?

1. Konuyu iyi anladığından emin ol! Doğru çözemediğin soruyu hızlı çözmenin anlamı yoktur. Önce doğru yapabildiğinden emin ol. Anlamak için harcadığın zamana acıma.

Konuyu öğrenirken harcayacağın fazladan 5 dakika sınavda sana 5 dakika olarak geri döner. O süreyi çalışırken harcamazsan sınavda harcamak zorunda kalırsın.

2. İşlem becerini geliştir! İşlemleri hızlı ve doğru yapabilmek için öncesinde çok sayıda pratik yapmalısın. Başlangıçta yavaş yapıyor olabilirsin, yaptıkça hızlanacaksın. Daha önce benzer deneyimleri çok yaşadın. İlkokul 1. sınıfta ne kadar yavaş yazabildiğini hatırla. İşlem yaparken el – beyin koordinasyonu çok önemli.

Sabırla doğru olanı yapmaya devam et!

3. Soruları yazarak çöz!
Kafadan işlem yapmak sana iyi hissettiriyor olabilir. Kafadan daha çabuk çözdüğünü düşünüyor olabilirsin. Ancak bu doğru değil. Senin gibi düşünen çoğu öğrencimde ölçerek ispat ettim. Yazarak çözmek daha az zaman alıyor, beyni daha az yoruyor, daha doğru sonuç veriyor. Kaybedecek zamanın varsa sen de ölçebilirsin!

4. Zaman kaybettiğin yerleri bul! Sınavda süreyi yetiştiremiyorsan arızayı boş kalan sorularda arama. O süreyi çözdüğün/ uğraştığın sorularda harcadın. Neden çok zaman harcadığını sorgula.

5. Kendini tanı! Kendini iyi tanı. Neyi bildiğini, neyi bilmediğini, hangi soruları çözebileceğini hangi soruları çözemeyeceğini fark et. Kısa zamanda çözebileceğin soruları en başta çöz. Sınav esnasında çok zaman alacağını düşündüğün sorulara işaret koy, sona bırak.

Unutma!

Ölçmekle boy uzamaz, sadece tartılarak zayıflayamazsın. Süre tutarak hızlanamazsın. Sınavları yetiştirebilmenin arkasında titiz bir çalışma ve sabırla verilen emek vardır.

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

Yorum yap