Roman Yorum-Özet

KAPLUMBAĞALAR-FAKİR BAYKURT

Kaplumbağalar Romanının İncelenmesi

Ankara’ya 100 km mesafede bulunan Tozak Köyü kurak ve verimsiz bir köydür. Bu köyde adeta kaplumbağa bile yaşamaz. Köyde su yok denilecek kadar azdır. Kızılırmak da köyün uzağından geçtiği için köylüler pek istifade edemezler. Tozak Köyü Alevi köyüdür, çoğunluğu okuma yazma bilmez.

Köyün insanları ne kadar sıkıntı ile karşılaşırlarsa karşılaşsınlar  şarap içerek eğlenmekten bir türlü vazgeçmezler. Şarap ihtiyacını da o çevredeki köylerden karşılarlar. Kendi köyleri susuz ve kurak olduğundan köyde pek yeşillik yoktur.

Üzüm alım satımında bin bir güçlükle karşılaşan Tozaklılar, Sünni köylüler tarafından da alay konusu olurlar. Bu durum köylülerin çok zoruna gider.

Köyün eğitmeni Rıza Bey’in yönlendirmesiyle topraklarını kazarak bellerler, taşlarını ayıklarlar. Tüm köylü hep birlikte büyük bir hevesle çalışarak arazilerini üzüm bağı haline getirirler.

Altı yıl sonra tarlaları yeşermeye ve asmaları üzüm vermeye başlamıştır. İlk mahsulleri o kadar çok olur ki hem şarap yaparlar hem de pekmez yaparlar. Pekmezlerin artanını da yol kenarında satarlar.

Tozak Köylüleri için yeni bir dönem başlamıştır. Köylüler ataletten kurtulmuş ve acayip bir dinamizm kazanmıştır. Ancak köylülerin bu mutlulukları uzun sürmez.

Bir gün şehirden gelen kadastro memurları köylülerin bakıp büyüttüğü bu yeşillik arazilerin kimin olduğunu sorarlar. Köylüler bu arazilerin eskiden beri köylülerin ortak malı olduğunu söylerler. Ancak bunu ispat edemedikleri için hazine topraklarına el koyar ve bu arazileri yeniden köylüye satmayı teklif eder.  İstenen para çok fazla olduğundan kimsenin ödeyecek imkanı yoktur. Bağlara haciz konur.

Köylüler, bu duruma hem çok üzülürler hem de bir çözüm bulamazlar. Üzüm bağına gözü gibi bakmakta olan Kır Abbas isimli köyün en yaşlı kişisi emeklerini vermektense  hayvanlara yedirmeyi daha uygun görür. Köyün bütün hayvanlarını bağlara sürerek, bağları ziyan eder.  Arazileri bir anda eski kıraç haline dönen köylüler bu duruma dayanamayarak ağlarlar. Artık yapacak bir şeyleri kalmayan köylüler eski miskin hallerine dönerler.

DEĞERLENDİRME: Fakir Baykurt, Kaplumbağalar isimli eserinde devletin vatandaşına bakış açısını, vatandaşın devlete olan bakışını ve o dönem yaşanan kara mizah vakalarını eserinde çok etkili bir şekilde işlemiştir.

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap

What do you like about this page?

0 / 400