Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun neredeyse tüm eserleri birbirinden harikadır. Ancak Hep O Şarkı isimli romanı bana göre diğerlerine ciddi anlamda fark atar. Çünkü bu romandaki duygusal lezzeti başka romanlarında bulamayabilirsiniz.
Hep O Şarkı isimli romanda romanın başkahramanı Münire aslında kendi hayatını anlatmaktadır. Cemil Bey’e duyduğu büyük aşk ve tüm hayatı boyunca yaşamış olduğu pişmanlıklar hatta kavuşamamanın verdiği derin acı çok etkili bir şekilde anlatılmıştır.
Ellili yaşlarına gelmiş bir kadının yarım kalmış duygusal macerası, sevdiğine olan tarifsiz özlemi ve o günün şartlarında pek söz hakkı bulunmayan kadınların çaresizliği edebiyatseverlerin içini burkmaktadır.
Babası tarafından istemediği halde Ruknettin adında kaba ve şişman bir adamla evlendirilmesi Münire’nin dünyasını başına yıkmıştır, ancak buna rağmen o günkü toplumsal kabuller dolayısıyla babasına itiraz bile edememiştir.
Münire, yaşamak denecekse yaşamaktadır, ancak aklı gönlü hep Cemil Bey’de ve onun bir programda söylemiş olduğu şarkıdadır. Cemil Bey’i hiç aklından çıkaramaz. Adeta gecesi gündüzü Hep O Şarkı ve Cemil Bey olmuştur.
Münire’nin bedeni, kaba ve görgüsüz kocası Ruknettin ile beraber; gönlü ise Cemil Bey ile beraberdir. Bir tarafta kadrini ve kıymetini bilmeyen kaba bir adam, bir tarafta ise buluşup sarmaşıklar gibi sarılmayı düşündüğü sevgilisi durmaktadır.
Münire, bu duygular içinde bocalarken Cemil Bey bir yolunu bulup Münire’ye bir mektup gönderir ve onunla buluşmak istediğini söyler. Münire adeta cennetle müjdelenmiş bir insan gibi çılgına dönmüştür. Zaten yıllardır kalbi bu haberin hayali ile çırpınmaktadır.
Bu arada Münire’nin kocası da boş durmaz konaktaki hizmetçi kızlarla gönül eğlendirmektedir. Münire’nin babası kızını böyle kaba ve terbiyesiz bir herife vermiş olduğundan dolayı üzüntü yaşar ve kızının istemesi halinde eşinden ayrılabileceğini söyler.
Bu haber tam da Münire’nin duymak istediği haberdir. Münire ikinci baharını yaşamaktadır. Kocasından boşanıp Cemil Bey ile evlenmenin hayallerini kurmaya başlar.
Bu zamandan sonra Cemil Bey ve Münire bir müddet el ele, diz dize yaşarlar. Münire geciken kavuşmayı yakaladığını düşünerek tarifsiz bir mutluluk yaşamaktadır. Ancak bu mutluluğun uzun sürmeyeceği konusunda bazı hisler içindedir.
Sonra ne olduysa olur ve Cemil Bey’in başka bir memlekete gitmesi gerekir. Cemil Bey gittiği yerde evlenir ve çocukları da olur. Münire’nin mutluluğu uzun sürmemiştir.
Münire için kötü günler başlamıştır. Annesi, babası ve pek çok yakını ardı ardına vefat eder.
Münire gittiği bir programda yine o şarkıyı duyar ve içi titrer. Şarkıyı söyleyenin Cemil Bey olup olmadığı konusunda tereddüttedir. Şarkıyı söyleyen kişiyi görmesi nasip olduğunda ise Münire şok olmuştur. Geçen zaman Cemil Bey’den çok şey alıp götürmüştür.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Hep O Şarkı isimli bu eseri gerçekten de duygusal ögelerin çok yoğun olarak kurgulandığı harika bir eserdir. Yazar diğer eserlerinde olduğu gibi toplumsal, sosyal ve siyasal yapı hakkında mesaj vermek yerine ağırlıklı olarak aşk ve sevgi ögelerini öncelemiştir.