1- Aşağıdaki metinlerde tanıtılan Cumhuriyet Dönemi sanatçılarının isimlerini verilen boşluklara yazınız. (5+5+5=15 puan)
a) 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. 2 Haziran 1970’te yaşamını yitirdi. Toplumsal gerçekçi romanın usta kalemi, öykü ve roman yazarı. Asıl ismi Mehmet Raşit Öğütçü. Bursa Cezaevi’nde Nâzım Hikmet‘le tanışması yaşamının ve yazarlığının dönüm noktası oldu. Türk edebiyatında işçi sınıfını en yoğun şekilde ele alan sanatçıdır. Köylüler, işçiler, sarhoşlar, ezilenler, yoksullar romanlarındaki şahıs kadrosunu oluşturmaktadır. Güçlü gözlem gücüyle, özgün ve yalın anlatımıyla hâlâ çok okunan ve sevilen eserler yarattı. Sanatının olgun döneminde daha çok Adana yöresindeki toprak ve fabrika işçilerini konu aldı. Çukurova’nın toplumsal ekonomik yapısındaki değişimin yöre halkı üzerindeki etkilerini inceledi.
……………………………………………………………………………
b) 21 Nisan 1913’te Makedonya, Üsküp’te doğmuştur. Edebi yaşamı şiir ve hikâye türleri ile başlamıştır ancak asıl ününü fıkra ve sohbetleriyle sağlamıştır. Varlık dergisinde Şevket Hıfzı adıyla şiirler yayımlamıştır. Burada yazdığı şiirlerle birlikte şiir görüşlerini ve şiir hakkındaki eleştirilerini bir araya toplamış ve bunları “Şiirler” adıyla yayımlamıştır. Yazar, adını duyurduğu sohbetlerinde gençlere doğru yolu göstermeyi gözetmiş ve eserlerini iyimser bir üslupla yazmıştır. Yazdığı eserlerin dili son derece sadedir. Çıkardığı Hayat dergisi ilk sayısında yüz doksan üç bin satarak Türkiye’de bir rekora imza atmıştır. Sohbet, deneme, radyo konuşmaları, gezi notları, fıkra alanlarında eserler vermiştir.
……………………………………………………………………………
c) İyi bir eğitim alan sanatçı, Kurtuluş Savaşı’nda etkin rol oynamış; onbaşı rütbesiyle savaşta yer almıştır. İngiliz edebiyatı ve kültürünün etkisinde yetişmiş, ilk romanlarında aşkı ve kadın psikolojisini işlemiştir. Kurtuluş Savaşı yıllarıyla birlikte milli duyguları öne çıkaran roman ve öyküler yazmıştır. Yazar, özellikle son yıllarında İstanbul’da ve Anadolu’da yaşayan insanların, töre ve geleneksel yaşamı ele almıştır. Gözlem, betimleme ve tahlillerinde başarılı olan sanatçı, gözlemlerine önem vermiş; realist bir anlayışla çevre tasvirleri yapmıştır. Romanlarının kahramanları, genellikle Batılı bir anlayışla idealize edilmiş; güçlü karakterli, kültürlü kadınlardır.
……………………………………………………………………………
2- Aşağıda verilen Cumhuriyet Dönemi eserlerinin hangi yazarlara ait olduğunu karşılarına yazınız. (5+5+5=15 puan)
a) Fatih-Harbiye ……………………………………………………..
b) Gurbet Hikâyeleri ………………………………………………………
c) Yeni Lisan ………………………………………………………
d) Eşref Saat ………………………………………………………
e) İnce Memed ………………………………………………………
3.
Toprağından fazladır sende yatan adamlar,
Irmağın kanla çağlar, yağmurun kanla damlar.
O cenkten armağandır sana kızıl akşamlar,
Sen silahın inançla son dövüştüğü yersin!..
Bu dizelerde millî ve manevi değerlerimizden hangisi öne çıkarılmıştır?(10 Puan)
4- Aşağıda verilen metnin anlatım biçimini ve düşünceyi geliştirme yollarından hangisinin kullanıldığını yazınız. (5+5=10 puan)
Ülkemizde pek çok konuda ilerleme kaydediyoruz ama bir konu var ki istenilen noktaya bir türlü gelemedik. Türkiye’de yükseköğrenim görenlerin oranı 1965’e göre 14 kat arttı. Ama yükseköğrenim mezunlarının kitap okuma oranı 1965’in de altında kaldı. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’nda, kitap okuma oranında Türkiye; Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada. Durum ortada, bu konuda yalnızca okullar yeterli değil. Okuma alışkanlığını kazandırmak için daha küçük yaşlarda çocuklara örnek olma konusunda ailelere de iş düşmekte.
Anlatım Biçimi: …………………………………….
Düşünceyi Geliştirme Yolu: ………………………….
5- Aşağıda verilen metnin türünü ve ana düşüncesini tespit edip yazınız. (5+5=10 puan)
Hoş görür olmak ne demektir? Hoş görür olmak, “Boş ver” diye aldırış etmemek değildir. Böyle bir ilgisizlik insana yakışmaz. Hoş görür olmak, bize seslenen kimsenin söylediklerini birtakım ön yargılara dayanarak tartışmadan geri çevirmek değil, söylenenleri dikkatle dinleyip tarafsız bir görüşle inceledikten sonra yargıya varmaktır. İnsanların beğenileri birbirine uymaz. O belki kırmızıdan hoşlanıyordur, siz yeşili seviyorsunuzdur. Beğenileri sizinkilere uymuyor diye onu beğenisizlikle, kabalıkla mı suçlayacaksınız? Ona kızacak mısınız? Onun da sizin de beğendiğiniz şeyleri yansız olarak değerlendirmelisiniz.
Metnin Türü:
Ana Düşüncesi:
6- Aşağıdaki cümlelerin ögelerini bulup gösteriniz. (5+5=10 Puan)
a) Ahmet Rasim, Servetifünun Dönemi’nde birçok türde eser vermiştir.
b) Münazarada konuşmacılar, düşüncelerini açık ve net söylemelidir.
7- Aşağıdaki soru cümlelerinin hangi ögeyi buldurduğunu karşılarına yazınız. (5+5=10 puan)
a) Fatih-Harbiye romanını kim yazmış? …………………………….
b) Abim, Ankara’dan yarın mı gelecek? ……………………………..
8- Aşağıda verilen cümlelerdeki anlatım bozukluğunu tespit edip doğrularını boşluklara yazınız.(3+3+3+3+3=15 puan)
a) Arkadaşım, sürekli yaşamın monotonluğundan ve tekdüzeliğinden şikâyet ediyor.
………………………………………………………………………….
b) Babamlarla yeni eve gelmiştik ki elektrikler kesildi.
………………………………………………………………………….
c) Sanatçı, içinden çıktığı topluma yazılarıyla sevgi tohumları dikiyordu.
………………………………………………………………………….
d) Otoyola zincirsiz araçları kesinlikle almayacaklar gibi geliyor bana.
………………………………………………………………..………..
e) Tiyatroya gelen izleyici sayısının kalabalık olması oyuncuları çok olumlu etkilemişti.
……………………………………………………………………..…..
9- Aşağıda verilen metnin anlatım biçimini ve kullanılan anlatım tekniğini belirleyip yazınız. (5+5=10 puan)
Bugün ensenize kadar kestirdiğiniz şu saçlar yok mu? Ne uzundu, ne uzun! Köklerini sökercesine onları tarardık. Hiç unutmam, hanımefendi size üstü papatya örneği beyaz ketenlerden yeni bir elbise diktirmişti, onu giydirdik ve sizi büyük hanımefendiye götürdük. O vakte kadar büyükannenizi görmemiştiniz çünkü büyük hanımefendi damadıyla altı sene dargın durdu. Nihayet barıştılar, biz de sizi götürdük. Ah, diye içini çekiyor ve başını sallıyor Gülter. Büyükanneniz gibi kadın nerede şimdi?
Anlatım Biçimi:
Anlatım Tekniği:
11.sinif turk dili ve edebiyati 2.donem 1.yazili sorulari I grubu indir.