Genel

Önemli Bir Konu

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ülkemizde günlük 6 milyon ekmeğin israf edildiğini belirtti.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ‘de 300 gram üzerinden günlük yaklaşık 85 milyon ekmek üretildiğini, bunun sadece 79 milyonunun tüketildiğini; 6 milyonunun ise çöpe gittiğini bildirdi.

Ortalama bir ekmeğin 1 lira olduğunu düşünecek olursak; ülkemizde günlük yeni parayla 6 milyon, eski parayla 6 trilyon lira değerindeki ekmeğimiz israf edilmektedir.

 Ekmek israfını önlemek amacıyla ülkemizde çeşitli kampanyalar düzenlenmekte ancak bu kampanyalardan beklenilen verim alınamamaktadır.

Yapılan bu kampanyalarda israf edilen ekmeğin parasal değeri vurgulanmakta ve bu parayla yapılabilecek köprü, okul, konut vb açıklanmakta,  kampanya broşürleri kamu kurumlarına ve okullara gönderilmektedir.

Ekmek israfı milletimizin müsrif insanlar olduğunu düşündürebilir ancak meseleye farklı bir açıdan bakmakta fayda var.

Yumurta israf edeni gördünüz mü?

Ekmekler genelde açık havada  bir kova  veya poşet içinde  muhafaza edilmektedir. Taze alınan ekmeğin bir kısmı yenildikten sonra tekrar kovaya veya poşetin içine konularak mutfağın bir köşesine bırakılmaktadır. Daha sonra tekrar ekmek ihtiyacı olabilir düşüncesiyle biraz daha ekmek alınarak diğer ekmeklerin üzerine bırakılmaktadır.

Alt kısımda kalan ekmek bayatlamakta, yemek yiyen kişiler de bayat yerine taze ekmeği tercih etmekte daha sonra alttaki ekmek küflenerek çöpe atılmaktadır.

Günümüzün ekonomik şartlarında insanımız nasıl ki yumurtayı israf etmiyorsa ekmeğini de israf etmek istemez ancak bu konudaki yanlış tutumlar, saklama koşullarındaki uygunsuzluklar ve bilinç eksikliği sebebiyle maalesef israfın önüne geçilememektedir. İsrafı önlemede hem vatandaşlarımıza büyük oranda da yetkililerimize önemli görevler düşmektedir.

Ekmek israfını önlemek için alınacak bazı küçük tedbirler şunlar olabilir:

  • Ekmeklerimizin gramajını düşürerek ( standart 50 gr. Gibi) bölünerek bayatlayan ekmek miktarını azaltmak.
  • Ekmeklerimizi ambalajlar halinde ve üzerinde uyarı yazıları(Lütfen ekmek israfı yapmadan önce açlıktan ölen insanları düşünün gibi) olarak üreterek halkımızın bilinçlenmesini sağlamak.
  • Ambalajların üzerine buzdolabında saklayınız yazılarını yazarak ekmeklerimizi buzdolabında saklama alışkanlığı geliştirmek.

Fatih PINAR

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

2 yorumlar

  • Sadece ekmeğimizi buz dolabında saklama alışkanlığı bile israfın yarısını engeller eminim.

  • Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Ekmeğe hürmet ediniz. Zîrâ Allâhü Teâlâ onu rızıkların en şereflisi kılmıştır. Kim ekmeğe hürmet ederse Allâhü Teâlâ da ona ikramda bulunur.” buyurmuşlardır.

Yorum yap