Genel Rehberlik

KAYGIYI YENMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

KAYGIYI YENMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Sınava hazırlanan tüm öğrenciler sizinle aynı şartlarda sınava girecek. Onlar da sizin yaşadıklarınızı yaşayacak. Siz onlara göre daha çok kaygı yaşayarak kendinize zarar veriyorsunuz. Kaygı başarınızı olumsuz etkiler, veriminizi düşürür. Peki kaygıyı azaltmak için neler yapabilirsiniz?

  • Sınavda hiç kaygının olmaması veya aşırı kaygının olması başarı düşürmektedir. Birincisi vurdumduymazlıkla ikincisi panikle ilgilidir. Normal düzeyde bir kaygının olması başarılı olmanız için gereklidir.
  • Sınava verdiğiniz anlam ve bakış açısına göre kaygı ve motivasyonunuz artar veya azalır. Sınav, kişiliğiniz değil bilginizi ölçer. Dolayısıyla sınava nefret geliştirmek yerine, sınavı daha mutlu bir hayat yaşamanız için basamak olarak değerlendirin.
  • Soruları, kolay veya zor gibi nitelendirmek yerine, seçicilik özelliği daha fazla olan soru olarak görmek -özellikle matematik fen sorularına- ön yargılı yaklaşmanıza neden olur. Yapacağınız şey kötümser düşüncelerinizi gerçek dışı iyimserliğe çevirmek değil; kapasitenizi, deneyimlerinizi, başarınızı görmenize engel olan ön yargıyı ortadan kaldırmaktır.
  • Kitaplarda başarı hikayeleri okumayı ihmal etmeyin. Çevrenizden, arkadaş veya akrabalarınızdan sınavlarda başarılı olmuş kişileri örnek alın. Olumsuz, moral bozucu olaylar anlatıldığı zaman, olayın anlatılmaması yönünde ricada bulunun veya oradan uzaklaşın.
  • Sınavdan önce ve sonra ailenizin biricik evladısınız. Sınavı kazanma veya kazanmama durumunda onlar yine sizin yanınızda olacaklardır.
  • Sınavı kazanmak, öncelikli amacınız olmalı; fakat hayattaki tek amacınız olmamalıdır. Bu mantıkla sınava girdiğiniz zaman, sınav bir ölüm kalım savaşı veya kabus olarak görülmez.
  • Sınavda cevapları hatırlayamama veya unutma, bilgi eksikliğinden kaynaklandığı gibi, kendinizle olan olumsuz diyaloglardan da kaynaklanabilir. Kafanızdaki olumsuz cümleleri, olumluya çevirmeye çalışın ve sınavdan sonra da olumlu düşünmeyi alışkanlık haline getirin. Hayata nasıl bakarsanız öyle görünürsünüz.
  • Şunu asla unutmamak gerekir, sınav süreci olgunlaştırıcı bir süreçtir. Sınava hazırlanırken farkına varmadan belki de olumlu birçok alışkanlık kazandınız. Ders çalışma alışkanlığı, kitap okuma alışkanlığı, ders çalışırken sıkılmanıza karşılık sabretmeniz, iradenizin gelişmesi gibi. Bütün bu özellikler hayatın diğer alanlarında mutlaka işe yarayacaktır.
  • Sınavlardan önce geçmişte yaşadığınız başarısızlıkları değil başarıları hatırlayın. Zihninizi olumluya şartlandırın.
Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap