Genel Editörün Seçtikleri

HEDEF BELİRLEME

 

 

Maalesef  insanların büyük çoğunluğu hedef belirlemeyi bilemediği için burnunun ucundaki başarıyı ıskalamaktadır. Bu insanlar koskoca okyanusu yüzen ancak sahile varamadan geri dönen insanlara benzerler.

Hedef ile istek çoğu zaman karıştırılır. İstekle hedef arasında fark vardır. İsteğin hedefe dönüşmesi için eyleme geçmek gerekir.

Hayatta başarı sağlayabilmek için ve yaşadığımız hayatı daha verimli hale getirebilmek için daha da önemlisi bilinçli bir hayat yaşayabilmek için hedef belirlememiz gerekmektedir. Ancak pek çok insan hedef belirlemek yerine hayatını düşük yoğunluklu isteklerle geçirmektedir.

Hedef belirleme kuralları;

  • Hedefler ölçülebilir olmalı: Bir insan için çok para kazanmak bir hedef değilken; ayda üç bin Türk Lirası kazanmak daha doğru bir hedeftir.
  • Hedefler yazılı olmalı: Yazmak bilincimize bilinç katmaktır. Hedeflerimizi yazarak daha belirginleştirmiş ve daha netleştirmiş oluruz. Hedeflerimizi yazarak tespit etmeli hatta günde bir kez yazarak coşkumuzu artırmalıyız.

  • Hedeflerimiz temel değerlerimize uygun olmalıdır: Hedeflerimizi belirlerken yel değirmenine karşı savaşan masal kahramanının durumuna düşmemeliyiz. Toplumun gelenek görenek ve temel değerlerine uygun belirlenmiş hedeflerin gerçekleşme olasılığı daha yüksektir.
  • Belirlediğimiz hedeflerimize inanmalıyız: Hedeflerin gerçekleşmesini istiyorsak onlara gönülden inanmalıyız. Hedeflerimize yeterince inanmazsak, gerçekleşmezler.
  • Bir plan dahilinde hedefler eyleme dökülmeli: Hedef belirlemek tek başına yeterli olmaz; belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmek için bu hedefe ulaşmak için bir plan yapılmalı ve o plan istikametinde hareket edilmelidir.
  • Hedeflerin gerçekleştirileceği bir tarih verilmeli: Hedeflerin, gerçekleşmesini varsaydığımız bir tarihe endekslenmesi hem gerçekliğini hem de geçerliliğini artırır.
  • Hayalimizde canlandırılmalı: ‘’Hayal gücü bilgiden daha önemlidir’’ diye bir söz vardır. Hedeflerimizin gerçekleşmesini istiyorsak; hayal gücümüzü etkili kullanmalıyız. Hedeflerimizi sürekli olarak hayalimizde canlandırmamız kısacası hedeflerimize çok şiddetli odaklanmamız gerekmektedir.
  • Hedeflerinizi aşamalara ayırın: Hedeflerimizi aşamalara ayırmak hem daha kolay gerçekleştirmemizi sağlar hem de hedeflerin gözümüzde büyüterek yılgınlık hissi oluşmasını engeller.

 

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap